March 2024

Nieuwsbrief April

Op maandag 1 april, Tweede Paasdag, zijn er geen lessen. De yogaschool is dan gesloten. Heb je normaal gesproken les op maandag? Kom dan deze week op een ander uur naar yoga. Laat even weten wanneer je komt via e-mail of het leswisselformulier op de website. Je kunt op onze site zien welke lessen vol zijn en wanneer er ruimte is om een les in te halen. We werken het rooster steeds bij als er aan- of afmeldingen binnenkomen.

Boeddha in Boeddha-zaal in het Wereldmuseum, Leiden Foto: David
Boeddha in Boeddha-zaal in het Wereldmuseum, Leiden Foto: David

AGENDA
  • In april en mei is er extra aandacht voor oosterse filosofie
  • 1 april - Tweede Paasdag - Geen lessen
  • 27 april t/m 5 mei - Meivakantie - Geen lessen
  • 9 mei - Hemelvaart - Gewoon open
  • 20 mei - Tweede Pinksterdag - Gewoon open

NIYAMA - DE OBSERVATIES

In de yogatraditie worden vijf oefeningen in het dagelijks leven aangeraden. Deze oefeningen worden in het Sanskriet ‘niyama’ genoemd. Het zijn onzichtbare oefeningen voor je innerlijke toestand, die je ongemerkt altijd kunt doen. In de Yoga Soetra’s wordt ons aangeraden zo lang mogelijk zonder onderbreking te oefenen en er steeds op terug te komen. De niyama’s maken het mogelijk om vele uren per dag te oefenen. Niemand die het ziet, heel effectief.

Soetra 1.14. Door lange tijd met toewijding en zonder onderbreking te oefenen wordt yoga vaste grond.

De toestand die we yoga of zen noemen, is de heldere, krachtige, ontspannen toestand zoals je die na een yogales ervaart. Het is deze toestand die we, door beoefening van de niyama’s in ons dagelijks leven, stabiel maken. In de soetra wordt het stabiliseren van de natuurlijke gemoedstoestand beschreven met ‘yoga wordt vaste grond’. Deze toestand wordt in de Oosterse filosofie gezien als de natuurlijke staat van zijn, de basis van het leven. Verlichting is inzicht hebben en volledig gegrond zijn. Je bent dan altijd en zonder moeite in de toestand die volgens zen en yoga de ware natuur is.

De vijf niyama’s zijn:
  • Shaucha - Helderheid in doen, denken en spreken.
  • Santosha - Tevredenheid. Acceptatie van anderen, van jezelf en van de eigen situatie zoals die nu is.
  • Tapas - Zelf-discipline, doorzettingsvermogen, focus.
  • Svadyaya - Zelfstudie. Introspectie in doen, denken en spreken. Ook het zelf bestuderen van de aanwijzingen in nagelaten teksten van oude meesters.
  • Ishvarapranidhana - Contemplatie en relativering. Zie je eigen bestaan (atman) en het grotere (brahman) in het juiste perspectief.

Één van de zeven geluksgoden in de Kamaishi Daikannon, Kamaishi Japan  Foto: David
Één van de zeven geluksgoden in de Kamaishi Daikannon, Kamaishi Japan
Foto: David



VIDEO
Wil je je onderrug sterker maken en je heupen soepeler? Dan is dit de video voor jou! Oefen regelmatig twintig minuten dan zul je met een paar weken een flinke verbetering voelen. Schrik niet terug voor spierpijn in je rug, dat hoort er bij. Je mag met spierpijn gewoon weer gaan oefenen.
Spierpijn is meestal symmetrisch, dus links en rechts hetzelfde. Scherpe pijn aan één kant kan een reden zijn om aanpassingen te maken in oefeningen. Voor advies mag je altijd voor of na de les even naar je leraar komen. Een e-mail mag ook altijd.

Sterker worden duurt een paar maanden. Het kan motiverend werken om een oefenplan te maken voor langere tijd. Bedenk een aantal vaste oefeningen en doe ze op gezette tijden, net als je andere dagelijkse gewoontes om verzorgd voor de dag te komen. Yoga zoals tandenpoetsen, aankleden, eten. Tien of twintig minuten per keer. ‘Abhyasa’ = steeds opnieuw, doorzetten, herhalen, oefenen. Zo doorbreek je een oud patroon en ontstaan er nieuwe mogelijkheden.
sterkerug

Nieuwsbrief Maart

AGENDA
  • In maart doen we ademhalingsoefeningen in de les
  • 29 maart - Goede Vrijdag - Gewoon open
  • 1 april - Tweede Paasdag - Geen lessen
  • 27 april t/m 5 mei - Meivakantie - Geen lessen
  • 9 mei - Hemelvaart - Gewoon open
  • 20 mei - Tweede Pinksterdag - Gewoon open

daruma temple on kyoto
Daruma temple in Kyoto Japan, foto: David


Pranayama - Ademhalingsoefeningen

Bhramari
De ademhaling vertragen door het maken van een lange zachte klank. De klankoefening is een verfijnde zoektocht naar het maken van een beheerste vloeiende klank op één toon, één volume en zonder haperingen. De oefening leert je geduldig te werken met de ademhaling en goed te luisteren. Met je stem maak je ook je aanwezigheid hoorbaar. Hierin kun je een acceptatie voelen van jezelf en de anderen met wie je klanken in de ruimte samen komen.

Nadi Shodana
De ademhaling vertragen door het afsluiten van één neusgat bij de in en/of uitademing. Rustige diepe ademhaling en het kunnen omgaan met stress. Deze oefening vraagt om timing en oplettendheid. Je rekt hiermee de maximale ademstanden waarmee je het ademvolume (de hoeveelheid lucht die je verplaatst) vergroot. Door de trage adembeweging en de verder uit elkaar gelegen eindstanden wordt de lengte van een ademhaling met oefening steeds groter. Wil je te snel vertragen of verdiepen, dan kom je in ademnood of ervaar je zelfs doodsangst. Ga je stap voor stap en houd je je hoofd koel, dan ontstaat een lange evenwichtige ademhaling en voel je je heel prettig uitgebalanceerd na de oefening. Strijd, stress en twijfel vallen weg, een gevoel van zelfvertrouwen blijft.

Bhastrika
Het verbeteren van coördinatie en kracht van de buikwand met een sterke diepe uitademing. Na deze oefening ontstaat een automatische zachte ademhaling met lange pauzes waarbij je een diepe naar binnen gekeerde rust ervaart.

kraanvogels in Fukuoka
Kraanvogels in Fukuoka, foto: David

Afmelden en inhalen

Gemiste lessen mag je inhalen. Het liefst binnen twee weken voor of na je gemiste les. Wel afmelden voordat je je les mist, zodat wij niet twee plaatsen voor je reserveren waarvan je er maar één gebruikt.
! TIP: Veel mensen schuiven hun les door naar later in de week, maar je kan je les ook eerder in de week volgen.

upward facing dog

Schone oefenruimte

We zorgen zo goed mogelijk voor een stille, tijdloze ruimte om in te oefenen. Alle kleine beetjes helpen. Hoe kun jij bijdragen aan een prettige training?
Zet je telefoon uit en laat het liefst je horloge thuis of in de kleedkamer.
Ga met respect om met je eigen spullen en die van anderen.
Geen eten en drinken in de zaal.
Stapel alles netjes op.
Loop niet over elkaars matten heen.
Laat spullen voor een ander achter zoals jij ze het liefst zou vinden.

Review voor vindbaarheid

We zijn altijd erg blij met reviews. Wil je wat schrijven? Het is voor nieuwe yogi’s bijvoorbeeld interessant om te horen hoe De Lijfschool er uit ziet, hoe de leraren zijn, wat voor groepen er komen, hoe je de lessen ervaart, wat het effect van de lessen is op je lichaam of op je leven. Je kunt laten weten of je er sterk van wordt of dat je er lenig voor moet zijn. Misschien is je conditie verbeterd of wil je zeggen dat je gezondheid erop vooruitgaat.

Alles is welkom. Zo lang er regelmatig online interactie is met ons profiel, maakt de zoekmachine ons goed vindbaar. Je helpt ons om de school toekomst te geven.

Er zijn twee manieren:
1: Google maps
2: Iphone maps (Heel makkelijk)

Sinds 2024 kunnen mensen die een iphone hebben ook een duimpje omhoog of een duimpje naar beneden geven. Ga naar maps op je telefoon of macbook en zoek op Lijfschool.

google review