Nieuwsbrief April

Op maandag 1 april, Tweede Paasdag, zijn er geen lessen. De yogaschool is dan gesloten. Heb je normaal gesproken les op maandag? Kom dan deze week op een ander uur naar yoga. Laat even weten wanneer je komt via e-mail of het leswisselformulier op de website. Je kunt op onze site zien welke lessen vol zijn en wanneer er ruimte is om een les in te halen. We werken het rooster steeds bij als er aan- of afmeldingen binnenkomen.

Boeddha in Boeddha-zaal in het Wereldmuseum, Leiden Foto: David
Boeddha in Boeddha-zaal in het Wereldmuseum, Leiden Foto: David

AGENDA
  • In april en mei is er extra aandacht voor oosterse filosofie
  • 1 april - Tweede Paasdag - Geen lessen
  • 27 april t/m 5 mei - Meivakantie - Geen lessen
  • 9 mei - Hemelvaart - Gewoon open
  • 20 mei - Tweede Pinksterdag - Gewoon open

NIYAMA - DE OBSERVATIES

In de yogatraditie worden vijf oefeningen in het dagelijks leven aangeraden. Deze oefeningen worden in het Sanskriet ‘niyama’ genoemd. Het zijn onzichtbare oefeningen voor je innerlijke toestand, die je ongemerkt altijd kunt doen. In de Yoga Soetra’s wordt ons aangeraden zo lang mogelijk zonder onderbreking te oefenen en er steeds op terug te komen. De niyama’s maken het mogelijk om vele uren per dag te oefenen. Niemand die het ziet, heel effectief.

Soetra 1.14. Door lange tijd met toewijding en zonder onderbreking te oefenen wordt yoga vaste grond.

De toestand die we yoga of zen noemen, is de heldere, krachtige, ontspannen toestand zoals je die na een yogales ervaart. Het is deze toestand die we, door beoefening van de niyama’s in ons dagelijks leven, stabiel maken. In de soetra wordt het stabiliseren van de natuurlijke gemoedstoestand beschreven met ‘yoga wordt vaste grond’. Deze toestand wordt in de Oosterse filosofie gezien als de natuurlijke staat van zijn, de basis van het leven. Verlichting is inzicht hebben en volledig gegrond zijn. Je bent dan altijd en zonder moeite in de toestand die volgens zen en yoga de ware natuur is.

De vijf niyama’s zijn:
  • Shaucha - Helderheid in doen, denken en spreken.
  • Santosha - Tevredenheid. Acceptatie van anderen, van jezelf en van de eigen situatie zoals die nu is.
  • Tapas - Zelf-discipline, doorzettingsvermogen, focus.
  • Svadyaya - Zelfstudie. Introspectie in doen, denken en spreken. Ook het zelf bestuderen van de aanwijzingen in nagelaten teksten van oude meesters.
  • Ishvarapranidhana - Contemplatie en relativering. Zie je eigen bestaan (atman) en het grotere (brahman) in het juiste perspectief.

Één van de zeven geluksgoden in de Kamaishi Daikannon, Kamaishi Japan  Foto: David
Één van de zeven geluksgoden in de Kamaishi Daikannon, Kamaishi Japan
Foto: David



VIDEO
Wil je je onderrug sterker maken en je heupen soepeler? Dan is dit de video voor jou! Oefen regelmatig twintig minuten dan zul je met een paar weken een flinke verbetering voelen. Schrik niet terug voor spierpijn in je rug, dat hoort er bij. Je mag met spierpijn gewoon weer gaan oefenen.
Spierpijn is meestal symmetrisch, dus links en rechts hetzelfde. Scherpe pijn aan één kant kan een reden zijn om aanpassingen te maken in oefeningen. Voor advies mag je altijd voor of na de les even naar je leraar komen. Een e-mail mag ook altijd.

Sterker worden duurt een paar maanden. Het kan motiverend werken om een oefenplan te maken voor langere tijd. Bedenk een aantal vaste oefeningen en doe ze op gezette tijden, net als je andere dagelijkse gewoontes om verzorgd voor de dag te komen. Yoga zoals tandenpoetsen, aankleden, eten. Tien of twintig minuten per keer. ‘Abhyasa’ = steeds opnieuw, doorzetten, herhalen, oefenen. Zo doorbreek je een oud patroon en ontstaan er nieuwe mogelijkheden.
sterkerug