Nieuwsbrief December

nb12-2020

Voel je je gezond, heb je geen symptomen, dan mag je yogalessen volgen. Je vaste plaats in het rooster staat zoals gewoonlijk voor je gereserveerd. Lestijd wisselen? Graag even een e-mail naar info@lijfschool.nl

Agenda
- ROHATSU - 7 t/m 11 december - meditatielessen op alle uren
- Kerstvakantie - 21 dec t/m 1 jan - geen reguliere yogalessen
- Maandag 21 december wel zwangerschapsyoga. (aanmelden verplicht)
- Yogaweekend - 6 & 7 februari - 4 plaatsen beschikbaar, 4 plaatsen zijn al gereserveerd. Het yogaweekend is alleen voor leden.
- Partnerles zwangerschapsyoga zaterdag 23 januari

De Lijfschool draait door
Wij willen iedereen nog maar eens bedanken voor het veilig houden van onze yogalessen. De afgelopen maanden is alles goed gegaan. Er is niemand besmet geraakt tijdens een les in onze school. Dat geeft ons het vertrouwen dat we zo door kunnen gaan.
Na een aantal weken zonder e-mails, ontvangen we graag weer berichten over afmelden voor en inhalen van lessen. Wil je naar een ander uur in het vaste rooster, of iets veranderen in je abonnement, dan kan dat ook. Wij zijn voor alles te bereiken op info@lijfschool.nl
Al met al kijken wij in december terug op een heel goed jaar, waarin we de kracht van onze yogaschool, ons publiek en onze eigen kwaliteit volop hebben gezien. Dat geeft een hoop inspiratie. Met een liefdevol gevoel kijken wij alvast uit naar 2021. We willen daar graag met velen van jullie een gezonde tijd van maken.

vierkant-onthechting

Rohatsu
Een hele week rust aan je hoofd. Wie wil dat nou niet? Bij ons kan het. In de week van 7 t/m 11 december geven we op alle uren meditatieles. Deze lessen bestaan uit een korte inleiding met wat rekken en strekken om het zitten makkelijker te maken, een lange meditatie die opgedeeld is in stukken staande en stukken zittende stiltemeditatie, een korte afsluiting met wat rekken en strekken.
Neem je kussen of een kussensloop mee. Denk eraan dat de deuren op een kier staan, en er dus koude lucht door de zaal stroomt. Een vest, sokken of een dekentje kunnen je helpen om rustig te mediteren.
Voor Rohatsu sta je in het rooster zoals gewoonlijk. Wil je extra lessen volgen, of van lestijd wisselen? Laat het ons weten. Vanwege de corona-maatregelen is vooraf reserveren verplicht. Je plaats in het vaste rooster geldt ook als reservering. Je kunt deze doormiddel van een e-mail verplaatsen naar een ander uur. Kom je gewoon? Dan hoef je niets te doen.

Kijk onderstaande video voor meer uitleg over de staande en zittende stiltemeditatie.

47c4429a-ef33-4da0-9a02-5646e9eb7786

Nieuwsbrief November

nieuwsbrief

AGENDA
- Zaterdag 14 november - PARTNERLES zwangerschapsyoga 10:00-12:00 (vol)
- Maandag 7 t/m vrijdag 11 december - ROHATSU - alle lestijden meditatieles
- Maandag 21 dec t/m 3 jan - KERSTVAKANTIE - geen lessen

ASANA
De lichamelijke training bestaat uit lichaamshoudingen, in langzame, snelle of repeterende routines. Deze houdingen heten ‘asana’. Het betekent eigenlijk eerder ‘zithouding’. Eeuwen lang waren er niet zoveel verschillende ‘asana’. Van de honderd houdingen begin vorige eeuw, zijn het er tienduizenden geworden sinds yoga naar Amerika en Europa is gekomen.
De eerste - vooral fysieke - yogaleraren werden door hun meesters naar het Westen gestuurd, met de beste straatkunstjes uit het vak. Door sommigen uit de oude traditie werden zij gezien als charlatans die op straat geld wilden verdienen met de meest verbluffende circus-achtige acts. Reclame zou je kunnen zeggen. Leg je hoed maar neer, en kijken wat de gek ervoor geeft. De beste acts mochten naar het buitenland.
Sterke, lenige mannen, met een schijnbaar oneindig uithoudingsvermogen. Ze werden uitgenodigd bij bijzondere feesten en genootschappen. Vermakelijk en exotisch. Dames in nette kleding en heren in pak keken naar de kunstjes en sommige studenten waagden zich eraan. Andersom kwamen de yogi’s ook in aanraking met de lichamelijke oefeningen van hier. Dansers en pilates leraren wilden het graag proberen. Zo is de asana, de fysieke oefening, uitgebreid en verspreid als ‘yoga’. Je zou kunnen zeggen dat yoga en asana meestal uitgewisseld kunnen worden in betekenis.

00oudefoto

Toch zit er ook iets verborgen in een asana. Wie langer oefent ontdekt iets van de oude traditie. De 'yoga' of verstilling in de asana. De houding heeft een effect op het lichaam en daardoor ook op hoe je in je vel zit. De beoefening brengt verschillende gedachten en gevoelens aan het licht. Je ziet hoe je omgaat met iets lastigs. Je voelt een reactie op pijn. Je stijgt bijna op in euforie als iets ineens lukt waar je maanden aan hebt gewerkt. Als we alleen maar stil zouden zitten, en elkaar maar een uurtje per week op de mat zien, dan zou je alle uitdagingen van je leven buiten kunnen laten. Je zou er je ogen voor kunnen sluiten. Met asana’s proberen we de uitdagingen en successen van het dagelijks leven na te bootsen in ons yoga laboratorium, om daar eens rustig te bekijken wat voor mentale of emotionele processen daaruit voort komen. Laat je je uit de tent lokken door een asana? Gooi je de handdoek in de ring of gooi je het bijltje erbij neer? Of leer je chillen in je tent, droog je je af met je handdoek en leer je hout hakken? Als een asana je kwaad maakt, dan zal iets in je leven je ook kwaad maken. Op een ander moment geeft een andere asana je een minderwaardig gevoel. Dan zal iets in je dagelijks leven dat ook kunnen doen. Je kunt in je oefeningen leren om met deze gevoelens en gedachten om te gaan. Gedachten en gevoel. Dat mag allemaal. Het leven brengt ons steeds gedachten en gevoelens en daardoor ervaren we de wereld. Maar het moet wel zo blijven dat wij in de wereld leven, en niet dat de wereld ons leeft. Met yoga blijft die verhouding gezond. Terwijl we sterk en lenig worden, en pijn en stijfheid uit ons lichaam halen, krijgen we ook meer inzicht in en vat op ons bestaan. In de zittende stiltemeditatie zie je met minimale fysieke impulsen hoe ver je bent met je vermogen om te verstillen.

00-citaat

DE EERSTE YOGA SUTRA
De oudste tekst met uitleg over het doel en de beoefening van yoga, is geschreven in Sanskriet en begint met bovenstaande zin. Een sutra is de meest ingekorte, samengevatte tekst, die de strekking van een lange studie weergeeft in slechts een paar woorden. Op deze manier konden studenten moeilijke teksten uit het hoofd leren en erop mediteren. Huishoudens hadden vaak een aantal eigen sutra’s. De regels waar in dat huishouden belang aan werd gehecht, konden makkelijk door elk familielid worden geleerd. Wij hebben in Nederland ook wel mooie quotes, en Delfts blauwe tegeltjes en spreuken. Het zou minder pakkend zijn als daar een hele verklaring op stond. Een andere reden om het kort en bondig te houden was waarschijnlijk ook het schrijven op bladeren, in plaats van papier. Er waren gewoonweg minder materialen beschikbaar. Daarnaast kon lang niet iedereen lezen en wilden de Bhramanen (de geleerden) niet dat moeilijke lesstof in handen zou komen van leken die het verkeerd konden interpreteren, ze schreven het daarom als een niet meteen te ontcijferen formule op. Alleen student en meester mochten het zien. Bij de sutra’s moest een passende begeleiding zijn, waarin ‘transmission’ of overlevering een belangrijke rol speelde. Als de student er door oefening en ervaring klaar voor was, kwam er een volgende stap in de studie.
We zijn inmiddels 2200 jaar verder. De sutra’s zijn in veel moderne talen uit het Sanskriet vertaald, en voorzien van verklarende commentaren. Een vertaling ziet er meestal uit als een omzetting van de letters naar ons alfabet, dan een woordelijke betekenis van het Sanskriet, en daarna een mogelijke zinsconstructie. Een verklaring is vaak een aantal bladzijden uitleg over de betekenis van de zin, met kennis van de cultuur en periode waarin de oorspronkelijke schrijver leefde.

raaaar

Een aantal vertalingen van deze sutra:
"Yoga is the mastery/stilling of the gross and subtle changes of the whirlpool/brain stuff".
"Yoga is the cessation of the mind stuff".
"Yoga is het stilvallen van de wijzigingen van het denkend beginsel".


Een yoga-student werd aangemoedigd om empirisch onderzoek te doen. Lezen van sutra’s moest steeds leiden tot oefening. Met oefening moest de diepere betekenis van de sutra worden onderzocht.
Wij hopen met De Lijfschool de traditie voort te zetten en deze studie mogelijk te maken in onze tijd. Ons kleine klooster in de bruisende stad. Het is altijd interessant om te horen hoever we komen met de lessen die wij aanbieden. Lukt het yogi’s om inzichten te verwerven in de werking van gedachten en gevoelens, en te verstillen.
Samen studeren en mediteren. Met zijn allen maken we de school. Die is de afgelopen jaren gegroeid in kracht, kennis van de asana’s, diepgang en concentratie. De eerste sutra wordt steeds meer gevoeld, en de uitwerking daarvan verspreidt zich via ons allemaal.


00kleur2 copy

NIKKI
3 jaar lid en traint 2x per week
"Laatst sprak een vriend zijn verwondering uit over het feit dat ik, na yoga, stil kan zitten op een kussentje. Ik ben namelijk nogal beweeglijk, praat luid en veel. Er moet altijd iets gedaan, iets besproken of goed gemaakt worden. Daar ben ik natuurlijk niet alleen in. Maar de opmerking van mijn vriend deed mij realiseren dat het stil zitten na de yogales me steeds gemakkelijker af gaat.

Sinds kort vind ik het zelfs jammer wanneer de klankschaal klinkt en we de ogen weer openen. Ik wil dan eigenlijk langer blijven zitten. Naast deze mentale rust en vrijheid die ik soms dus kan ervaren, word ik ook sterker. Bij het opdrukken sta ik niet meer op mijn knieën, maar op mijn tenen! Al met al oefen ik met mij rustig en krachtig voelen en dat geeft mij vertrouwen in mezelf. Dat is wat de lessen op de Lijfschool voor mij betekenen."

20 minuten yoga


EVELIJN
"Ik ben 53 jaar. Ik ben heel blij dat ik in mei vorig jaar mijn eerste proefles bij De Lijfschool heb gevolgd. Vorig jaar ben ik eerst begonnen met 1x in de week bij Saskia, al snel dacht ik "dit wil ik 2x per week".

In mijn werk als management assistent bij een kinderopvang zit ik veel achter de computer.
Mijn lijf gaf aan alle kanten aan dat ik echt weer iets moest gaan doen.
In het verleden wel eerder andere soorten yoga gedaan en een periode van 10 jaar 2x per week met vriendinnen naar de sportschool, maar het was meer het zien van mijn vriendinnen waar ik blij van werd dan van de sportschool.

De yoga bij de Lijfschool voelt voor mij helemaal goed. Het is en was - vooral in het begin - behoorlijk zwaar, maar de training voelt nu als het beste onderhoud van mijn lichaam en geest. Ik leer heel veel over mezelf en het stukje meditatie voor en na de les is altijd net te kort, dus neem me al een tijdje voor om dit thuis uit te breiden. Ik verheug me ook op de week voor de kerstvakantie met de lessen van alleen maar meditatie.

Mijn lichaam is zo veel sterker geworden en mijn spieren langer, waardoor de houdingen in de les echt al makkelijker gaan en ik in het dagelijkse leven geen pijntjes heb.
Het fijne gevoel wat je na de les hebt begint bij mij al een beetje door te werken in mijn dagelijkse leven.
Dat voelt zo goed en dat gun ik iedereen, waardoor ik de neiging heb (en dat doe ik ook, hihi) om iedereen in mijn omgeving naar de Lijfschool te sturen.

Saskia en David, ik ben jullie heel dankbaar dat jullie met zo veel liefde en enthousiasme Daruma Yoga en alle uitleg daar over aan ons willen geven!"

00.leonie

LEONIE
Leonie staat twee keer per week in De Lijfschool op de yogamat, en liet zich voor haar nieuwe schilderwerk inspireren door de prent in onze zaal. In haar vrije tijd, met een oud stuk karton en een lekkere kwast vol verf maakte ze dit mooie schilderij. Wat ons betreft mag je hobby gezien worden! Veel dank Leonie.Nieuwbrief Oktober

nieuwsbrief oktober 2020

AGENDA
- Dinsdag 6 oktober - Start lessen van Alexandra op dinsdag 9:00-10:00
- Ma 12 t/m vr 16 okt - Herfstvakantie open - Alle lessen gaan door
- Zaterdag 14 november - Partnerles zwangerschapsyoga
- Ma 7 t/m vr 11 dec - Rohatsu meditatieweek - op alle lestijden meditatieles
- Ma 21 dec t/m vr 1 jan - Kerstvakantie gesloten - geen lessen

KUSSENSLOOP
We mogen geen materialen uitlenen, om de kans op verspreiding van Covid-19 te verkleinen. Omdat we vaak zien dat de kussens met de blote handen worden gepakt om in een kussensloop te doen, hebben we een instructievideo gemaakt. Hierbij het verzoek om op te letten: Raak het meditatiekussen NIET met blote handen aan. In de video zie je hoe je de sloop om het kussen doet, en hoe je het er weer af haalt. Hier de link naar de hele korte instructie video
Verder zijn we erg blij met jullie inbreng in de lessen wat betreft kussenslopen, handdoeken en kleedjes voor onder de knieën.

kussensloop neintje

MONDKAPJE
In publieke ruimtes wordt geadviseerd een mondkapje te dragen, totdat je stil zit op je plek. Daarom dragen wij als docenten een mondkapje zolang we door de zaal bewegen. Op de eigen yogamat doen we het kapje af.

daruma covid-19

NIEUWE YOGA VIDEO'S
Bij verkoudheid blijven leden thuis. Je kunt dan op een andere dag meedoen, als je symptomen weer voorbij zijn. Voel je je fit genoeg, en lukt het niet om een vervangend uur te vinden, dan kun je met een yogavideo van onze website meedoen. Deze vind je onder het kopje Yoga -> Online. Je kunt hier kiezen welke leraar je voor de klas wilt zien.

Nieuw videos

MEDITATIE
De eerste maand meditatie zit erop. Concentratie is de weg naar verstilling. In september zijn we daarom begonnen met het instuderen van de één-punt-gerichte meditatie oefening: het tellen van de ademhalingen. Hier kun je altijd op terugvallen als je veel gedachten hebt tijdens de les. In asana’s en in meditatie oefeningen kun je hiermee je hoofd leeg maken en je aandacht er weer bij brengen.
In oktober zullen we wat meer uitweiden over de verhalen en teksten achter de stiltemeditatie. Deze verhalen geven inzicht in de reden om te oefenen, de tradities, voorbeelden van sleutelfiguren uit verschillende landen en historische perioden. Gesteund door vele generaties van leermeesters zal je motivatie groeien om zelf ook te verstillen.

2018.08.30.dar3

ZWANGERSCHAPSYOGA
We hebben een oefening opgenomen die je thuis kunt doen als je zwanger bent. Je kunt deze oefening het beste doen tijdens je zwangerschap, zodat je goed weet hoe het moet als je gaat bevallen. Het zal je helpen om spanningen los te laten tijdens de weeën.

Meditatieweek 2020

ROHATSU
In november zullen we ons voorbereiden op de Rohatsu meditatieweek. In die week geven we geen yogalessen, maar meditatielessen. Omdat het voor de meeste leden fysiek niet mogelijk is om een heel uur stil te zitten, studeren we een staande meditatie in. Alle vragen die er nog zijn in de groep zullen in deze periode beantwoord worden. Tijdens de lessen in de meditatieweek krijg je geen uitleg meer over de oefeningen. Het is ook niet mogelijk om in die week iemand te introduceren. We raden iedereen die een proefles wil volgen aan om tenminste drie weken voor Rohatsu te starten, zodat je de voorbereidingen meekrijgt.
Nog even dit: de invulling van de lessen in de komende maanden is gewoon zoals nu. Warming up, yogahoudingen, rekken en strekken. Alleen begin en einde van de lessen vullen we in met meditatie. Wil je er thuis mee oefenen, dan kun je ook onze meditaties op Spotify doen, of in een YouTube video van eerder dit jaar even doorspoelen naar de meditatie aan het einde van de les. We hebben tussen april en juni verschillende inspirerende meditatie thema’s behandeld.


Nieuwsbrief September

header2


Agenda

1 sept t/m 19 dec:
Extra meditatie oefening begin en einde van de les

19 september:
Zaterdag - partnerles zwangerschapsyoga - 10:00-12:00

6 oktober:
Dinsdag - start wekelijkse lessen 9:00-10:00 Alexandra

7 t/m 11 dec:
zo t/m vr - Rohatsu meditatieweek - alle reguliere lessen meditatie

19 dec t/m 3 jan:
Kerstvakantie - geen lessen

Aanmelden mama & baby yoga
Wegens grote interesse in de leuke lessen met baby, op maandag middag, is het voortaan alleen mogelijk om deel te nemen als je je vooraf aanmeldt. We hebben maar 8 plaatsen beschikbaar.
Tijdens de les doen we oefeningen voor de moeder, zoals verstevigende heup- en buikspieroefeningen. Daarnaast doen we oefeningen voor de baby waarmee we gezonde beweging en ontwikkeling van de hersenen stimuleren.
Je kinderwagen mag binnen staan. Het is niet erg als je kindje geluid maakt, de baby’s vinden het leuk om elkaar te horen. Je kunt je kindje voeden en verschonen voor, tijdens en na de les. Neem een lekker kleedje mee. Dat ligt tijdens de les naast je yogamat. Je baby kan hierop liggen, en hij of zij mag er ook in slaap vallen.
We houden rekening met de afstandsregels vanwege Covid-19. Er is ontsmettingslotion en goede ventilatie aanwezig.

mamababyyoga

Zenkaarten
Nu hangen in de yogazaal acht prachtige kalligrafieën. We hebben ze in Japan laten kalligraferen en op zijde laten spannen. Op elk doek staat een woord. Deze woorden zijn de centrale thema’s van onze training. Wil je meer weten over de betekenis ervan? We hebben elk karakter gefotografeerd, en op een kaart laten afdrukken. Op de achterkant van de kaart kun je lezen welke uitleg er bij hoort.
De kaarten zijn uitgegeven in eigen beheer in beperkte oplage. Je kunt een setje kopen bij je leraar voor €9,95. Afrekenen kan contant, of door met de kamera van je telefoon ter plaatse de QR-code te scannen.

“Heel fijn dat ik nu een ingang heb in deze stof, want ik heb zelf ook gezocht naar boeken over zen en yoga, maar ik kon er niet veel mee. Deze kaarten helpen me echt op weg.” ~ Leonie
“Wat een fijne kaarten! Ik ga ze straks nog een keer lezen. Ik ga er elke week één goed bestuderen, zodat ik de karakters herken als ik naar de les kom.” ~ Deborah
“Ik vind het leuk dat jullie dit doen. Naar mijn idee kan de wereld een hoop meer Zen gebruiken ;)” ~ Seváz
“Wat hebben jullie een mooi setje kaarten gemaakt! Prachtig!” ~ Jet

facebook 2

Op tijd komen
Het was even wennen dat de lestijden zijn veranderd. Niet iedereen was ervan op de hoogte. Daarom hebben we in de zomermaanden een uitzondering gemaakt en bij late aankomst voor de les van 18:15 toch nog iedereen binnen gelaten. Vanaf 1 september zullen we weer strenger zijn (of eigenlijk dus normaal) in ons deurbeleid: de starttijd van de les is de tijd die op de website staat aangegeven. Ben je op die tijd niet in de zaal op je yogamat, dan ben je te laat, en hoeft je docent je niet meer binnen te laten. Als je voor een gesloten deur staat, dan vragen wij je om niet aan te kloppen. De klas is dan in meditatie. Je mag op een andere tijd meedoen.

Meditatie, de kern van Daruma Yoga
In de maanden september, oktober, november en december zullen wij weer volop aandacht besteden aan meditatie. We zijn dan ook blij dat de zen-kaarten op tijd af zijn. Deze kunnen extra focus geven in je dagelijks leven en in de oefeningen.
Je krijgt bij de begin- en eindmeditatie steeds een opdracht. We verbeteren hiermee de concentratie. We oefenen met observatie zonder oordeel. We oefenen met het voelen van tevredenheid. We oefenen met loslaten van gedachten. Na een aantal weken zul je steeds meer rust vinden door te mediteren. Dit werkt ook door in je asana’s en in je leven thuis.
De Rohatsu meditatieweek is dit jaar van maandag 7 t/m vrijdag 11 december. Voor lessen tijdens Rohatsu mag je je onbeperkt aanmelden. Extra aanmeldingen uiterlijk 5 december. Wij zijn zelf in deze periode in stille retraite. Van 6 t/m 11 december is de administratie gesloten. Je kunt tijdens Rohatsu geen proefles volgen. Alle uitleg voor deze lessen geven wij in de voorafgaande maanden en weken.

meditatie amsterdam de pijp

Kleinere zaal
De zaal is groter geworden, maar ook kleiner. Tussen de hoofden hebben wij meer dan anderhalve meter uitgemeten. Hierdoor is een derde van de plaatsen weg. Leg je mat binnen de blauwe markering, zodat de afstand steeds groot genoeg is. Links in de zaal is een looppad vrij, zodat wij tijdens de les wanneer nodig naar achter kunnen lopen, met voldoende afstand. Het klopt dus dat voor in de zaal de plaatsen asymmetrisch zijn afgetekend, en dat achterin de matten meer naar rechts liggen.

Afwezigheid doorgeven
De zaal is vijf plaatsen kleiner. Wij hebben daarom, nog meer dan eerst, afmeldingen nodig om inhaalplaatsen te kunnen aanbieden. Kom je niet naar je les, en wil je graag inhalen op een ander moment? Meld je dan af voordat jij je les mist. Op die manier is jouw plaats weer beschikbaar voor iemand anders, en komt er voor jou een plek vrij op een andere lestijd.

Nieuwe les op dinsdag ochtend
Vanaf dinsdag 6 oktober start er een extra groep van 9:00 tot 10:00 uur. Deze les wordt gegeven door Alexandra Dormaar.
In 2010 begon Alexandra met het volgen van yogalessen bij De Lijfschool. Al meteen zag zij de mooie bedoeling achter onze yogaschool en begon ze aan een traject om leraar te worden, onder begeleiding van David en Saskia. Ze rondde verschillende interne stages af. Naast de verdiepende opleiding voor zwangerschapsyoga bij ons, volgde zij ook de opleiding Birthlight bij Yoga Moves in Utrecht. De afgelopen jaren gaf Alexandra privé-lessen, deed invalwerk voor docenten op verschillende yogascholen, had een aantal jaren haar eigen zwangerschapsyogaschool, en gaf privé partnerlessen aan huis om koppels voor te bereiden op de bevalling. Alexandra is moeder van drie schoolgaande kinderen. Ze bleef in al die jaren lessen volgen bij De Lijfschool zowel bij David als bij Saskia. Zij heeft haar zwangerschapslessen overgedragen aan een andere docent en besloten zich weer te richten op haar oorspronkelijke interesse: Daruma Yoga bij De Lijfschool. Wij zijn heel blij dat zij vanaf oktober weer bij ons komt lesgeven.
Ken je iemand die graag wil starten met yoga, dan zijn wij erg blij met aanmeldingen voor deze nieuwe groep. Je kunt natuurlijk inhalen op dit tijdstip. Als je liever je vaste uur verplaatst naar dinsdag, dan kun je dat alvast laten weten.

Yoga Daruma Alexandra


Nieuwsbrief Augustus

augustus

Veilige start in juli
Een groot deel van onze leden durfde het aan in juli: lessen in de zaal. Met zijn allen hebben we een veilige start gemaakt met anderhalve meter afstand en kleine groepjes yogi’s. Fijn dat het zo is gegaan. Het voelt goed om elkaar weer te zien. Krachtig om weer samen te concentreren. Ook in augustus zullen we er alles aan doen om op deze manier de in- en uitloop te regelen. Één voor één naar binnen en naar buiten. De matten in de gemarkeerde vakken met uitgemeten afstanden. Blijf gezond allemaal. Zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen.

berg

“Zen study demands vitality, courage and ‘death energy’: the readiness to confront death at any moment.

With the sword of the original void you sever delusions, self-attachment and greed, wholeheartedly throughout the day.

Realize enlightenment in the midst of your daily tasks, whether working in the field, selling wares or confronting an enemy in the heart of battle.”

Suzuki Shosan, Samurai Zen Master, 1467-1568


Uitleg:
De fysieke training is bedoeld om vitaal te zijn. Kracht, moed en energie hebben we nodig op het moment dat we met ons ego worden geconfronteerd. “Ik kan dit niet.” “Ik moet de beste yogamat” “Mijn dag was al druk genoeg, nu wil ik niet meer.” “Ik moet de eerste zijn.” “Ik ben niet lenig genoeg.” “Mijn opa was burgemeester.” “Dit is te saai.”
Met meditatie en asana’s leren we stilte kennen. Uiteindelijk die diepe indrukwekkende stilte die met geen pen te beschrijven valt, oftewel ‘the original void’. Dit is ons zwaard. Hiermee kunnen we op elk moment van de dag onze eigen verstrooidheid splijten. Hoe minder ver we afdwalen, hoe minder moeilijk het is om weer terug te komen waar ons leven soepel loopt. Het dwangmatig achterna lopen van titels, zelfzucht en geld kunnen we loslaten en inruilen voor tijd, liefde en ruimte als we ons volle hart erin leggen.
Voor dit loslaten van ego moet in het hart ruimte zijn voor de dood. Het ego sterft alleen bij voldoende overtuiging en moed. Het klaagt en klampt zich vast, het lult je omver als je slap of moe bent. Realiseer je bewustzijn en confronteer de vijand (jouw gemakzucht, jouw eerzucht, jouw gelul) in het hart van de strijd.

yogavoeten

De Lijfschool steunen?
We krijgen regelmatig vragen over hoe het nu gaat met De Lijfschool en of er nog wat te helpen valt. Wij zijn vooral heel erg blij met deelname aan de lessen. Daar worden wij als leraren heel erg door opgebeurd. De dankbaarheid, bereidheid om te trainen en interesse maken ons duidelijk dat De Lijfschool de moeite waard is om hard voor te werken. Dus. Doe mee. Werk hard. Ga zen naar huis. En: zegt het voort. Ook elk nieuw gezicht in de zaal geeft De Lijfschool toekomst.

Screenshot 2020-08-07 at 09.43.54

Mama & baby yoga
Als je kindje nog heel klein is, kan het lastig zijn om van huis weg te gaan. Je moet kiezen wanneer je je oppas inschakelt of afspraken maken met je partner. Om het makkelijker te maken om naar yoga te gaan in de periode na je bevalling, mag je baby op dit uur mee naar de les. Je kindje mag slapen in de wagen, of naast je op een babykleed liggen, terwijl jij meedoet met de oefeningen. De lessen zijn op maandagen, van 13:00 tot 14:00 uur.

hondie

De deur is op slot
Er zijn nogal wat onduidelijkheden over de voordeur. Even ter geruststelling: deze is tijdens de les niet te openen vanaf de straat. Er zit een stevige haak op, er ligt een deurstopper onder en er zit een afzetlint voor. Alle spullen, jassen, schoenen en tassen liggen dus veilig en er zal nooit zomaar iemand binnen lopen.

hout


Uitlenen materialen
We mogen nog altijd geen materialen met elkaar delen. Je mag voor onder je knieën een dikke handdoek meenemen. Als je een kussensloop meebrengt, dan mag je daarmee een zitkussen uit de kast pakken. Raak het kussen niet met blote handen aan.
Tussen lessen maken wij deurklinken schoon. Denk er zelf ook aan om je handen te desinfecteren met de handlotions die er staan. Houd afstand.