Nieuwsbrief September

Fijn om na de zomer iedereen terug te zien in de training.
Weer starten met yoga is goed voor je lichaam en je mentale gezondheid. Bovendien is het samenkomen met zijn allen een enorme stimulans om opnieuw open te staan voor alles wat yoga te bieden heeft. Laten we ons verder verdiepen in:
Zelfinzicht
Mentale stabiliteit
Sterk lichaam
Souplesse
Coördinatie
Lichaamsbeheersing
Ontspanning
Meditatie
Spierwerking

Stilte meditatie najaar 2024

  • september - NIEUW: start wekelijkse les maandag & donderdag 10:30-11:30
  • Van september t/m december meer aandacht voor meditatie
  • 26 okt t/m 3 nov - Herfstvakantie - Alle lessen gaan door
  • 9 t/m 13 dec - Rohatsu - Alle lessen lange stiltemeditatie
  • 23 dec t/m 3 jan - Kerstvakantie - Geen lessen

tevredenheid

Meditatie in het najaar
Vanaf 1 september gaan we meer mediteren. We zitten dan aan het begin en eind van de les. De eerste weken besteden we uitgebreid aandacht aan de meditatie zithouding.
We zullen elke week wat verder ingaan op meditatie tot de Rohatsu meditatieweek in december. In die week hebben we op alle uren stiltemeditatie. Wil je extra oefenen met meditatie? Je mag tijdens Rohatsu zo vaak komen als je wilt. Rohatsu is een wereldwijde viering van de verlichting van Boeddha. In trainingscentra, tempels en kloosters wordt dit gevierd doormiddel van vaker en langer beoefenen van stiltemeditatie.

yogalessen in de Amsterdam-zuid

NIEUW NIEUW
Nieuwe lessen op het rooster: maandag en donderdag om 10:30-11:30

Nieuwsbrief Juli

AGENDA
  • Van 17 juni t/m eind aug besteden we extra aandacht aan ontspanning
  • 29 juli t/m 2 aug - Zomerrooster - Voor lestijden zie onderstaand schema
  • 5 t/m 16 aug - Zomervakantie - Geen lessen
  • 19 t/m 23 aug - Zomerrooster - Voor lestijden zie onderstaand schema
  • 26 okt t/m 3 nov - Herfstvakantie - Alle lessen gaan door

zomersluiting 2024

ONTSPANNING
De verdieping in de zomerperiode staat zoals elk jaar weer in het teken van ontspanning. We oefenen aan het eind van de les een kwartier (in de korte lessen ’s ochtends tien minuten) met het loslaten van spanningen in liggende oefeningen. We werken volgens de methode ‘autogene training’. Wil je tot een bijzonder diepe ontspanning komen, dan kun je thuis mee oefenen met het programma dat we in de les doen. Oefen dagelijks drie keer vijf minuten. Elke week hebben we een nieuwe instructie voor een steeds diepere stap in het ontspanningsproces.

Diepe ontspanning:
  • elke dag oefenen goed voor je immuun-systeem
  • goed voor je hersenen
  • goed voor je zenuwen
  • goed voor je spieren
  • meer controle over je eigen spanningsniveau
  • minder stress
  • voorkom in de toekomst nieuwe opbouw van spanning door gedurende de dag regelmatig loslaten

daruma yuga inkt
zomerrooster 2024

ZOMER ROOSTER
In de weken van 29 juli en 19 augustus hebben we gewijzigde lestijden. De avondlessen zijn samengevoegd tot één les die start om 19:15. Op woensdag is er geen les om 10:30. Als je normaal les hebt op woensdag, kijk dan even in het rooster naar welke vervangende les je kunt komen. Je mag ook ma t/m do in de avond om 19:15 meedoen.
schema-zomer-2024

Nieuwsbrief Juni

David & Saskia Amsterdam 2024

In de nieuwsbrief van juni hadden we een uitgebreide beschrijving van de Shin's.
We hebben een speciale pagina op onze website aan gewijd. Via deze link ga je er heen.

Nieuwbrief Mei

AGENDA

  • In mei is er extra aandacht voor yoga filosofie
  • 9 mei - Hemelvaart - Gewoon open
  • 20 mei - Tweede Pinksterdag - Gewoon open

SHINS VAN APRIL

In april hebben we geoefend met de vier shins: senshin, mushin, zanshin en kishin. Veel van onze geïnteresseerde yogi’s zijn op het internet gaan zoeken naar informatie, die was moeilijk online te vinden, en al zeker niet alles op één pagina en vaak doorspekt van ingewikkelde termen. Daarom leek het ons leuk om een goed leesbaar overzicht te maken in deze nieuwsbrief. Wij hebben een boekenkast vol over het verwerven van inzicht in en beheersing van het bewustzijn.

Nieuwsbrieven blijven twee jaar op onze website staan. Je kunt het dus ook later nog eens lezen.

Veel leesplezier! David en Saskia

shins, je innerlijke houding
Betekenis: hart, geest

Tegenwoordig is yoga bekend als het oefenen van lichaamshoudingen waaruit een goed gevoel voortkomt. Duizenden jaren, tot het einde van de negentiende eeuw, was yoga meer zoals je je misschien het Boeddhisme of Zen voorstelt: directe training van de geest en het ontwikkelen van inzicht in het bestaan.

Asana is het oefenen van een lichaamshouding, Shin is het oefenen van de innerlijke houding.

Als je de takken van yoga bekijkt, zie je één tak met lichaamshoudingen: asana’s.

Daarnaast zijn er zeven takken met training van de hartgeest en onderzoek naar zelfinzicht en het bestaan.

Waar asana’s zichtbaar zijn en bedoeld om je lichaam te trainen zodat je kunt mediteren, zijn shins onzichtbaar en bedoeld om te trainen hoe je in je vel zit en om je bewust te worden van je eigen gedachten en gedrag. Je oefent actief een toestand in je bewustzijn, of hartgeest.

Één van de vragen uit de zaal was: “Gaan we nou echt iets totaal nieuws oefenen met die shins?” Het antwoord daarop is “Nee, helemaal niet.” Elk jaar geven we een periode uitleg over een onderdeel van yoga dat altijd in je oefeningen is, maar niet zichtbaar en niet elke les besproken. Je voelt beter hoe je moet oefenen door er een periode nadruk op te leggen. Je begrijpt dan ook beter hoe je in je dagelijks leven yoga kunt toepassen. Juist de oefening die je niet ziet kun je altijd oefenen.

Je kunt zeggen: “Ik voel me zo en zo”, waarop iemand kan vragen: “Hoe komt dat?”

Dat laat zien dat we onze gemoedstoestand zien als iets wat reactief is op onze omgeving, herinnering en planning. Je zit op een bepaalde manier in je vel door hoe je hebt geslapen, door wat je in je agenda ziet staan of door iets wat in het verleden is gebeurd. In yoga en zen gaan we uit van het leren beheersen van het gemoed. Jij bepaalt actief hoe je in je vel zit. Hartgeest, dat ben jij, dat is jouw leven. Als we actief leven in plaats van reactief, dan maken we vele mooie kwaliteiten beschikbaar in deze wereld en we nemen negativiteit weg die we hadden kunnen verspreiden.

Gemoedstoestanden zijn meetbaar. Er zijn vele onderzoeken gedaan naar welke hormonen in het bloed zitten. Ook is er gekeken naar wat voor invloed het gemoed heeft op de hartslag en het reguleren van druk in de bloedvaten. Daarnaast zijn er vele hersenonderzoeken gedaan naar hersenactiviteit bij verschillende emoties en vormen van stress en ontspanning.

Asana’s (houdingen en bewegingen) trainen we om de connectie tussen hersenen en bewustzijn aan de ene kant en spieren, huid en gewrichten aan de andere kant te verbeteren. Houdingen en bewegingen zijn grof en motorisch. We kunnen ze met onze wil besturen. Hoe meer lichaamsbewustzijn, hoe subtieler, hoe meer synchroon en hoe preciezer die aansturing verloopt. Door oefening voelen we bewuster wat er gebeurt en sturen we gerichter hoe we daar komen.

Bij meditatie en het bestuderen van shins, gaat het om veel subtielere training, die van de buitenkant niet zichtbaar is. We hebben met deze oefeningen invloed op hormonen, hart, hersenen, vochthuishouding, herstel van weefsels, afvoer van afvalstoffen, spijsvertering. De meeste van deze processen werken zonder onze wilskracht en worden met name aangestuurd door het parasympatisch zenuwstelsel, ofwel het onwillekeurig zenuwstelsel. Het doet alles voor ons in ons lichaam, wat wij niet met onze wilskracht kunnen. Het meeste gaat goed, maar soms is het ontregeld en geeft het problemen. Simpele voorbeelden zijn een knoop in je maag doordat je iets moeilijks meemaakt of vlinders in je buik doordat je morgen iets heel bijzonders gaat doen. Dat heeft invloed op je eetlust en wellicht op je nachtrust. Shins kunnen je leren om je gemoedstoestand in balans te houden zodat je makkelijker gezond eet en beter slaapt.

Wij horen vaak: “Ja, maar jij hebt discipline.” Echter, keuzes maken en handelen worden steeds simpeler als je in je beoefening van yoga altijd oefent met hartgeest. We trainen het bewustzijn tot in de fijnste details en daar krijgen we een tevreden leven voor terug.


senshin
Betekenis: de verlichte geest

Deze shin wordt Boeddha-mind genoemd en ontwikkel je door alle shins tegelijkertijd te beheersen ongeacht in welke situatie je bent.

Het oefenen van een shin is ook het loslaten van drama en negativiteit. Als je geen idee hebt van je eigen mogelijkheden om invloed te hebben op je eigen toestand, dan kan het zijn dat je de donkere kant van die shin ervaart. Een gebrek aan zelfbeheersing op een bepaald vlak. In de yoga traditie wordt dit ook ‘yama’ genoemd. Het leren beheersen van gedachten, gedrag en spraak om zwaarmoedigheid te voorkomen. Shins hebben in zekere zin twee kanten. De Boeddha-mind is het loslaten van alle zware emoties en gedachten en het voelen van lichtheid. Gedrag, gedachten en communicatie komen voort uit lichtheid en brengen lichtheid. Het is niet gericht op jezelf, maar op je leefomgeving in de ruimste zin van het woord, en komt daarmee via elke verbinding die je hebt met de wereld, ook weer bij jezelf terecht.

Wat senshin precies is, weet je als je het hebt gevoeld. Het is misschien wel je meest vrije en warme gevoel. Het makkelijkste, maar niet het gemakzuchtigste. Rijk, maar niet inhalig of hebzuchtig. Vrij, maar zeker niet lui, juist zeer inzetbaar en energiek. Kalm, maar niet vastgeroest. Begripvol, maar niet plakkerig of grensoverschrijdend. Vrijgevig, behulpzaam en beschikbaar, en niet jaloers. Sterk, maar niet afbrandend of forcerend. Door oefening begrijp je steeds beter waar je terugkerende moeilijkheden en lastige tijden door komen.

Senshin is het gevoel als dit inzicht in ons zelf volledig is verworven en tot uiting gebracht. Dat heeft een heel simpele vorm. Het is geen exotisch of extatisch iets. Eerder zoals liefde zacht is en verwarmt, natuurlijk: zoals een zaadje dat open springt. Het voedt ons om ergens voor te leven. Misschien kun je het voelen als je tijdens een doelloze wandeling op een leuke plek bent, of als je met een hele goede vriend bent, maar misschien ook wel eens na een yogales. Of op en ander moment waarop het leven opeens zo helder en duidelijk is. Het komt dan door omstandigheden, is vluchtig en opeens weer weg. Om dit niet vluchtig maar dagelijkse realiteit te maken oefenen we in onze asana’s ook altijd shins.

Je zou kunnen zeggen dat shin een inzicht is, maar het is ook een houding. Als je bewust voelt wat senshin is, dan kun je na een tijdje niet anders dan deze houding aannemen. Vergelijk het met je rug leren strekken. In het begin voelt het ingewikkeld en kost het moeite om niet in te zakken. Na een paar maanden oefenen vind je je vorm. Met nog een paar maanden voelt strekken prettig en inzakken begint vervelend te voelen. Door het oefenen houd je de strekking steeds langer vol. Zo werkt het ook met shins. Eerst kun je ze moeilijk vinden. Na wat zoeken en een paar keer volhouden wordt het makkelijker en wordt de afgeleide, boze, treurige, spijtvolle en kleinzerige geest krampachtig. Je begint te herkennen hoeveel spanning en energie er nodeloos verloren gaat als je jezelf zo laat gaan. Dan wordt het ook makkelijker om steeds te kiezen voor een gezonde innerlijke houding.

Want waarom zou je nog kleinzerig, boos, moe, zelfmedelijdend, verdrietig zijn als je weet dat het leven zo niet hoeft te zijn. Volgens Shakyamuni Boeddha is ‘het leven lijden, maar dat hoeft niet, als je de weg volgt’. Het vraagt wat oefening om er heel anders in te staan. Zorg voor je lichaam en geest.

Dat er zo iets is als senshin, een wijze, rustige houding van totale acceptie moet toch iets zijn om je voor in te zetten. Eeuwen van aantekeningen, gedichten en geschriften zijn aan ons nagelaten om ons op weg te helpen.


zan-shins-april
Betekenis: de lange geest, continue waarneming, behouden van je aandacht

Zanshin kun je tijdens yoga oefenen, van houding naar houding. Je zou kunnen denken dat alleen de eindhouding van belang is. Dat is dan het enige nuttige moment om op te letten. Zanshin is juist het oefenen om op elk moment dezelfde aandacht te houden. Het onderwerp van je aandacht kan op een soepele manier veranderen. De dingen komen en gaan, de aandacht blijft hetzelfde. In Japan wordt zanshin in veel disciplines geoefend:

Kalligrafie:
  • Aandacht terwijl je kwast inkt opneemt
  • Je bent geconcentreerd voordat je kwast het papier raakt
  • Tijdens het maken van de vorm
  • Na het schrijven als je kwast het papier verlaat

Thee ceremonie:
  • Van het pakken van de ingrediënten
  • Het maken van de thee
  • Het inschenken
  • Het proeven
  • De nasmaak
  • De warme thee in je buik

Kendo, zwaardvechten:
  • Je bent geconcentreerd voor het gevecht begint
  • Je bent geconcentreerd als je tegenover je tegenstander staat
  • Je bent geconcentreerd tijdens de wedstrijd
  • Wanneer je een punt hebt behaald, loop je niet zomaar weg, je blijft alert

Nu! Yoga:

Je concentratie begint al wanneer je met je mat onder je arm naar de yogaschool gaat. Je kan nog best een praatje maken met iemand. Bij het neerleggen van je spullen ben je aanwezig, als je gaat zitten is er aandacht. Je merkt dat er anderen binnenkomen en ook plaats nemen.

Aan het begin van de les zitten we even stil. Dan gaan we naar de hol-bol oefening. Tussen zitten en op handen en knieën staan zit een beweging die we met dezelfde aandacht maken. De aanwijzingen die er zijn om van asana A naar asana B te gaan zijn niet om dwangmatig te oefenen en alles te keuren op goed of fout. De aanwijzingen zijn er om aandachtig te blijven en gericht te bewegen. Geen omwegen, wiebelingen, twijfels, nodeloos rondkijken, gapen, krabben, keel schrapen, zuchten, friemelen, schudden, zeuren in je hoofd. Houd het simpel, beweeg direct, houd directe aandacht, oefen vol overgave stil te zijn en te observeren.

Als we hebben gezeten en we leggen ons kussentje aan de kant, dan gooien sommigen hun kussen opzij en steunen of bewegen gapend naar hand-knie-stand. Ze pakken de concentratie pas weer op als de docent het signaal geeft om iets te doen. Yoga is van het begin van de les tot het einde. Je kunt het niet zien. Zanshin is yoga, met doorlopende lange aandacht.

Nog één voorbeeld dan.

Je staat in de staande vooroverbuiging ‘uttanasana’ en je ziet een stipje op je voet en je pulkt er even aan. Is het een sproet of een stofje vraag je je af. Je voelt meteen even hoe scherp je nagel is en bedenkt dat je die eigenlijk moet knippen als je thuis bent, je ziet je badkamer voor je. Dan hoor je een aanwijzing en ga je mee naar de volgende oefening. Je hoofd heeft het druk en gaat van hier naar daar, je lichaam wordt meegesleept door de oefeningen heen. Spanningen door afleiding, het niet loslaten van spanningen in asana’s, het maken van onnodige bewegingen, alles zorgt ervoor dat je net als in je dagelijks leven heel veel laat gebeuren waar je geen grip op hebt, waardoor je aan alle kanten energie lekt.

Oefen ‘hond met het hoofd naar beneden’ als je er naartoe gaat, als je er in staat, als je er uit beweegt. Steeds met zanshin.

Rondkijkend door de zaal zie en hoor je als leraar een gebrek aan zanshin terug in lichamen die net niet helemaal aan het oefenen zijn. Zalen met veel ervaring zijn geruisloos, vallen niet om, maken met wijsheid en zelfinzicht persoonlijke aanpassingen zonder het iedereen te laten weten, ze zuchten en hoesten niet en hebben weinig tijd nodig voor transities die precies en in stilte verlopen. Links is links en rechts is rechts. We hebben veel les gegeven aan nieuwe groepen. Lawaaierig, voeten niet recht, wiebelig, slordig, te moeilijk, ja maar iedereen kan het behalve ik, net niet helemaal strekken, buiten adem, rood aangelopen, bezorgd, na tien seconden weer ingezakt, net geen negentig graden, aanwijzingen moeten veelvuldig herhaald worden, instructies gemist door onoplettendheid en drukmakerij.

Sommige mensen denken dat je alleen maar oplet om het niet fout te doen. Opletten om te keuren en corrigeren.

Maar daar gaat het niet eens om, het gaat er om dat je verantwoordelijkheid neemt voor je aanwezigheid. Bewustzijn in elke vezel en in je omgeving.

mu-shins-april
Betekenis: de lege geest

Als je geest leeg is dan is er geen angst, geen spanning zijn er geen gedachten, zorgen of emoties. Er is wel bewustzijn. Een rustige aanwezige geest die tegelijk zichzelf en alle bestaan ervaart zonder vorm en zonder oordeel.



Er komt iemand bij een zen-meester en die wil heel graag weten wat dat zen nou precies is. Deze persoon klopt aan en de zenmeester opent de deur.

“Mag ik u iets vragen? Wat is zen nou precies? Ik ben nogal onrustig en ik weet niet wat ik daar aan moet doen. Misschien heeft u advies en kan dat mij helpen.”

Welkom,” zegt de zenmeester, “kom binnen.”

Ik hoop dat ik niet stoor. Ik wilde al maanden langs komen. Ik heb ruimte nodig. Alles om mij heen is druk. Misschien heb ik te lang gewacht, maar dat weet u beter dan ik” zegt de bezoeker.

De meester zegt: “Ga zitten. Wil je een kopje thee?

Ja graag,” antwoordt zijn bezoek. “Ik heb eigenlijk wel dorst en mijn voeten zijn moe van het lopen.

De zen-meester loopt naar de de kachel en pakt de theepot.

Hij zet een kopje neer en begint thee te schenken. Het kopje stroomt langzaam vol. De meester schenkt tot de rand en dan begint het over te stromen. De thee stroomt over de tafel. De zenmeester blijft maar schenken en schenken.

De bezoeker zegt: “Héé´! Wat doet u nou! Waarom stopt u niet!

Waarop de meester antwoordt: “Jij komt mij vragen om advies, maar jij bent net als deze kop. Je loopt over. Er kan niets meer binnen komen. Wat ik zeg zul je naast je neerleggen omdat je er geen ruimte voor hebt. Je moet jezelf leeg maken zoals ik het kopje leeg maak voordat ik jou thee inschenk.”

ki-shins-april
Betekenis: vreugdevolle geest, blijmoedige geest

Een echte vreugdevolle geest kan de dingen laten gebeuren zoals ze gebeuren en ervaart levenslust. Als er iets stoms gebeurt hoeft je dag niet verpest te zijn. Als er stress is in je leven laat het je dan niet verblinden. Wie inzicht krijgt in kishin, kan zien dat ergernissen en boosheid manieren zijn van zelf gekozen vasthouden aan ellende. Je trekt je alles persoonlijk aan alsof de hele wereld draait om jou het leven zuur te maken. Zonder kishin is er veel weerstand voor inspanning zonder directe beloning. Zo wordt je langzaam maar zeker een oude zure, boze of verbitterde variant van jezelf. Kishin voelt luchtig. Kishin is dankbaarheid voor wat we mogen voelen, zien, horen, ruiken, doen. De vreugdevolle geest is vrij van verwachting en open voor ervaring. Wie leeft met kishin voelt voldoening in zijn eigen beschikbaarheid, vrijgevigheid en dienstbaarheid.

Voorbeelden van kishin:

  • Een vriend vraagt of je tijd hebt om te helpen schilderen in zijn nieuwe huis. Je hebt daar helemaal geen zin in, maar je zet je weerstand opzij en je gaat. Die dag praat en lach je weer een met die vriend, je eet samen een broodje en aan het einde van de dag ziet het huis er prachtig uit. Je voelt je goed dat je deze dag samen hebt doorgebracht.

  • Je kijkt naar buiten. De lucht is grauw. Je moet naar de andere kant van de stad om iets op te halen. Als je de moed bij elkaar hebt geraapt en je zit op je fiets, vind je het eigenlijk heerlijk. Zoveel te zien. Mensen op pad. Bomen weer in het blad. Een fijne bries. Je voelt je lekker omdat je hebt bewogen en al je zintuigen hebt aangesproken. Weer een ervaring rijker.

In deze voorbeelden zijn het uiteindelijk externe factoren die je een vreugdevol gevoel geven. Kishin, de vreugdevolle geest, is niet afhankelijk van externe factoren. Als dit gebeurt dan voel ik vreugde. Kishin is de oefening van zelf oproepen van vreugde in het bestaan. Je eigen bestaan en alles om je heen. Alles aanvaarden zonder ergernissen. Dat is een uitdaging waarin we gelukkig makkelijk kunnen slagen zolang alles van een leien dakje gaat, en een lastige oefening wanneer we te maken krijgen met moeilijke situaties. In simpele yoga oefeningen kunnen we het makkelijk voelen, dan geeft de oefening ons vreugde. In lastige oefeningen kunnen we het leren internaliseren en eigen maken. Dan moet het van binnenuit komen. Deze oefening geeft ons weerbaarheid en incasseringsvermogen.

Je hebt één leven! Doe het! Cultiveer spontaniteit in je bestaan. Ruik aan een bloem. Maak een praatje met een onbekende. Loop een blokje om. Luister naar de geluiden van de stad. Oefen dankbaar je asana’s en meditaties, bewust van wat je allemaal mag meemaken. Als je dood bent voel je namelijk niets meer.





Nieuwsbrief April

Op maandag 1 april, Tweede Paasdag, zijn er geen lessen. De yogaschool is dan gesloten. Heb je normaal gesproken les op maandag? Kom dan deze week op een ander uur naar yoga. Laat even weten wanneer je komt via e-mail of het leswisselformulier op de website. Je kunt op onze site zien welke lessen vol zijn en wanneer er ruimte is om een les in te halen. We werken het rooster steeds bij als er aan- of afmeldingen binnenkomen.

Boeddha in Boeddha-zaal in het Wereldmuseum, Leiden Foto: David
Boeddha in Boeddha-zaal in het Wereldmuseum, Leiden Foto: David

AGENDA
  • In april en mei is er extra aandacht voor oosterse filosofie
  • 1 april - Tweede Paasdag - Geen lessen
  • 27 april t/m 5 mei - Meivakantie - Geen lessen
  • 9 mei - Hemelvaart - Gewoon open
  • 20 mei - Tweede Pinksterdag - Gewoon open

NIYAMA - DE OBSERVATIES

In de yogatraditie worden vijf oefeningen in het dagelijks leven aangeraden. Deze oefeningen worden in het Sanskriet ‘niyama’ genoemd. Het zijn onzichtbare oefeningen voor je innerlijke toestand, die je ongemerkt altijd kunt doen. In de Yoga Soetra’s wordt ons aangeraden zo lang mogelijk zonder onderbreking te oefenen en er steeds op terug te komen. De niyama’s maken het mogelijk om vele uren per dag te oefenen. Niemand die het ziet, heel effectief.

Soetra 1.14. Door lange tijd met toewijding en zonder onderbreking te oefenen wordt yoga vaste grond.

De toestand die we yoga of zen noemen, is de heldere, krachtige, ontspannen toestand zoals je die na een yogales ervaart. Het is deze toestand die we, door beoefening van de niyama’s in ons dagelijks leven, stabiel maken. In de soetra wordt het stabiliseren van de natuurlijke gemoedstoestand beschreven met ‘yoga wordt vaste grond’. Deze toestand wordt in de Oosterse filosofie gezien als de natuurlijke staat van zijn, de basis van het leven. Verlichting is inzicht hebben en volledig gegrond zijn. Je bent dan altijd en zonder moeite in de toestand die volgens zen en yoga de ware natuur is.

De vijf niyama’s zijn:
  • Shaucha - Helderheid in doen, denken en spreken.
  • Santosha - Tevredenheid. Acceptatie van anderen, van jezelf en van de eigen situatie zoals die nu is.
  • Tapas - Zelf-discipline, doorzettingsvermogen, focus.
  • Svadyaya - Zelfstudie. Introspectie in doen, denken en spreken. Ook het zelf bestuderen van de aanwijzingen in nagelaten teksten van oude meesters.
  • Ishvarapranidhana - Contemplatie en relativering. Zie je eigen bestaan (atman) en het grotere (brahman) in het juiste perspectief.

ÉÊn van de zeven geluksgoden in de Kamaishi Daikannon, Kamaishi Japan  Foto: David
Één van de zeven geluksgoden in de Kamaishi Daikannon, Kamaishi Japan
Foto: David



VIDEO
Wil je je onderrug sterker maken en je heupen soepeler? Dan is dit de video voor jou! Oefen regelmatig twintig minuten dan zul je met een paar weken een flinke verbetering voelen. Schrik niet terug voor spierpijn in je rug, dat hoort er bij. Je mag met spierpijn gewoon weer gaan oefenen.
Spierpijn is meestal symmetrisch, dus links en rechts hetzelfde. Scherpe pijn aan één kant kan een reden zijn om aanpassingen te maken in oefeningen. Voor advies mag je altijd voor of na de les even naar je leraar komen. Een e-mail mag ook altijd.

Sterker worden duurt een paar maanden. Het kan motiverend werken om een oefenplan te maken voor langere tijd. Bedenk een aantal vaste oefeningen en doe ze op gezette tijden, net als je andere dagelijkse gewoontes om verzorgd voor de dag te komen. Yoga zoals tandenpoetsen, aankleden, eten. Tien of twintig minuten per keer. ‘Abhyasa’ = steeds opnieuw, doorzetten, herhalen, oefenen. Zo doorbreek je een oud patroon en ontstaan er nieuwe mogelijkheden.
sterkerug

Nieuwsbrief Maart

AGENDA
  • In maart doen we ademhalingsoefeningen in de les
  • 29 maart - Goede Vrijdag - Gewoon open
  • 1 april - Tweede Paasdag - Geen lessen
  • 27 april t/m 5 mei - Meivakantie - Geen lessen
  • 9 mei - Hemelvaart - Gewoon open
  • 20 mei - Tweede Pinksterdag - Gewoon open

daruma temple on kyoto
Daruma temple in Kyoto Japan, foto: David


Pranayama - Ademhalingsoefeningen

Bhramari
De ademhaling vertragen door het maken van een lange zachte klank. De klankoefening is een verfijnde zoektocht naar het maken van een beheerste vloeiende klank op één toon, één volume en zonder haperingen. De oefening leert je geduldig te werken met de ademhaling en goed te luisteren. Met je stem maak je ook je aanwezigheid hoorbaar. Hierin kun je een acceptatie voelen van jezelf en de anderen met wie je klanken in de ruimte samen komen.

Nadi Shodana
De ademhaling vertragen door het afsluiten van één neusgat bij de in en/of uitademing. Rustige diepe ademhaling en het kunnen omgaan met stress. Deze oefening vraagt om timing en oplettendheid. Je rekt hiermee de maximale ademstanden waarmee je het ademvolume (de hoeveelheid lucht die je verplaatst) vergroot. Door de trage adembeweging en de verder uit elkaar gelegen eindstanden wordt de lengte van een ademhaling met oefening steeds groter. Wil je te snel vertragen of verdiepen, dan kom je in ademnood of ervaar je zelfs doodsangst. Ga je stap voor stap en houd je je hoofd koel, dan ontstaat een lange evenwichtige ademhaling en voel je je heel prettig uitgebalanceerd na de oefening. Strijd, stress en twijfel vallen weg, een gevoel van zelfvertrouwen blijft.

Bhastrika
Het verbeteren van coördinatie en kracht van de buikwand met een sterke diepe uitademing. Na deze oefening ontstaat een automatische zachte ademhaling met lange pauzes waarbij je een diepe naar binnen gekeerde rust ervaart.

kraanvogels in Fukuoka
Kraanvogels in Fukuoka, foto: David

Afmelden en inhalen

Gemiste lessen mag je inhalen. Het liefst binnen twee weken voor of na je gemiste les. Wel afmelden voordat je je les mist, zodat wij niet twee plaatsen voor je reserveren waarvan je er maar één gebruikt.
! TIP: Veel mensen schuiven hun les door naar later in de week, maar je kan je les ook eerder in de week volgen.

upward facing dog

Schone oefenruimte

We zorgen zo goed mogelijk voor een stille, tijdloze ruimte om in te oefenen. Alle kleine beetjes helpen. Hoe kun jij bijdragen aan een prettige training?
Zet je telefoon uit en laat het liefst je horloge thuis of in de kleedkamer.
Ga met respect om met je eigen spullen en die van anderen.
Geen eten en drinken in de zaal.
Stapel alles netjes op.
Loop niet over elkaars matten heen.
Laat spullen voor een ander achter zoals jij ze het liefst zou vinden.

Review voor vindbaarheid

We zijn altijd erg blij met reviews. Wil je wat schrijven? Het is voor nieuwe yogi’s bijvoorbeeld interessant om te horen hoe De Lijfschool er uit ziet, hoe de leraren zijn, wat voor groepen er komen, hoe je de lessen ervaart, wat het effect van de lessen is op je lichaam of op je leven. Je kunt laten weten of je er sterk van wordt of dat je er lenig voor moet zijn. Misschien is je conditie verbeterd of wil je zeggen dat je gezondheid erop vooruitgaat.

Alles is welkom. Zo lang er regelmatig online interactie is met ons profiel, maakt de zoekmachine ons goed vindbaar. Je helpt ons om de school toekomst te geven.

Er zijn twee manieren:
1: Google maps
2: Iphone maps (Heel makkelijk)

Sinds 2024 kunnen mensen die een iphone hebben ook een duimpje omhoog of een duimpje naar beneden geven. Ga naar maps op je telefoon of macbook en zoek op Lijfschool.

google review

Nieuwsbrief Februari

AGENDA
In februari en maart in de les extra aandacht voor de ademhaling
Voorjaarsvakantie 17 t/m 25 februari - Gewoon open
29 maart - Goede Vrijdag - Gewoon open
1 april - Tweede Paasdag - Geen lessen
27 april t/m 5 mei - Meivakantie - Geen lessen
9 mei - Hemelvaart - Gewoon open
20 mei - Tweede Pinksterdag - Gewoon open

lampion
Daruma lampion, Takasaki, Japan


Geluid in de kast
De afgelopen weken komt er te vaak geluid uit de kast. Telefoontjes, wekkers, appjes, e-mails klinken regelmatig door de lessen. Onze kleedkamer en oefenzaal zijn één ruimte. Daarom willen we iedereen graag vragen om er voor de les aan te denken alle apparatuur uit of op vliegtuigstand te zetten, of waar dat kan niet mee te nemen. Zo maken we met zijn allen een prettige stille plek voor onze yoga en meditatie. Alvast heel veel dank voor je medewerking.

Oefening voor soepele heupen
Asana’s (=yogahoudingen) en het zitten in meditatie zijn lastig met korte heupspieren. Ga thuis wat vaker zitten in kleermakerszit. Dat kan gewoon op de bank als je een boek leest, terwijl je appt of bij het televisie kijken. Het mag ongemakkelijk of pijnlijk voelen. Je heupspieren worden elke week wat soepeler. Je merkt vooruitgang in je meditatiehouding, doordat het makkelijker wordt om lange tijd met een uitgestrekte rug te zitten. Ook de hond met het hoofd naar beneden wordt makkelijker: je glijdt minder weg met je handen en het kost minder moeite om je schouders gestrekt te houden. Naar voren stappen vanuit plank of hond gaat soepeler en je krijgt meer controle over het plaatsen van je voeten in grote standen zoals krijgers en parsvakonasana’s.
Kortom: kijk vaker televisie, lees meer boeken en stuur eens wat appjes.

video

Nieuwsbrief Januari

Nieuw kwartaal
We hebben 2023 mooi afgerond met tijd voor meditatie. In januari start er weer een nieuw kwartaal, met verdieping in de ademhaling.
Lotusbloem Japan Nagano

De zenmeester Bankei
Bankei sprak voor een groot publiek. Monniken uit verschillende tradities, leken, vrouwen, mannen waren met meer dan 1600 bijeengekomen. Bankei werd gezien als de levende legende met het diepste inzicht. Soms sprak hij de vrouwen aan, soms de monniken, dan weer de ouderen, maar iedereen herkende iets van zichzelf en luisterde naar zijn lessen. Hij noemde het Zelf steevast het Ongeborene.

Doen is moeilijk
“Zelfs degenen in deze groep, die beamen wat ik zeg, zullen voor een deel luisteraars en leraren zijn die alleen met hun mond lesgeven over het Ongeborene, zonder erin te verblijven, mensen die alleen weten over het Ongeborene, mensen die het intellectueel begrijpen. Vanuit het Ongeborene bekeken, is intellectueel begrijpen een holle speculatie, je kunt niet zeggen dat zo iemand het Ongeborene volledig voelt. In alle eerlijkheid is een dergelijke benadering waardeloos. Als je van daaruit anderen vertelt over het Ongeborene kunnen ze niet begrijpen waar je het over hebt, niemand komt daarmee tot werkelijk inzicht. De reden daarvoor is dat je om te beginnen, zelf niet alles hebt overgelaten aan je eigen boeddhanatuur, die ongeboren bijzonder verlichte kracht; je leeft niet met de lessen of het nut van het Ongeborene op elk moment in alle dingen - je doet het zelf niet en je zegt alleen wat je intellectueel snapt, daarmee kunnen anderen het niet vatten. Als je niet helemaal begrijpt wat ik bedoel met mijn preek, het niet echt beoefent, het niet echt uitvoert, als je alleen vertelt wat jij met je intellect snapt, dan kan een ander onmogelijk die diepe realisatie voelen. Uiteindelijk leidt dat alleen tot laster. Dus, ook al duiken er van tijd tot tijd mensen op die tot een diep inzicht zijn gekomen, je vindt er zelden één die zich in al zijn handelen, spreken en denken hier en nu naar zijn inzicht gedraagt. Het snappen is makkelijk, het doen is moeilijk.”

zen tempel in japan

Gedichten in de zen-traditie
Er zijn prachtige zen gedichten en haiku’s. Door de honderden jaren heen zijn er vele teksten nagelaten die je even doen nadenken. De ene tekst is gemaakt om zijn schoonheid, de andere om je op te schudden.

Goed is verschrikkelijk
Slecht is verschrikkelijk
Verschrikkelijk is verschrikkelijk
Dingen en gebeurtenissen
Zijn de uitkomst van omstandigheden

~ Bankei, 1622-1693

Nieuwsbrief December

Dit jaar mediteren we er op los!

🔴
De kerstvakantie 23 december t/m 7 januari school gesloten - geen lessen
🔴 Administratie gesloten 23 december t/m 2 januari - geen e-mails
🔴 17 t/m 25 februari - voorjaarsvakantie - wel lessen
🔴 29 maart - goede vrijdag - wel lessen

Kijk in de ogen van de tijger!

ROHATSU
Rohatsu wordt over de hele wereld gevierd met extra stilte en meditatie. Het is de dag waarop de verlichting van Boeddha Siddharta Gautama wordt herdacht. Er zijn geen vaste voorschriften voor de viering. Elke school en elk klooster geeft hier zelf een invulling aan. Het is gebruikelijk om in de periode voorafgaand aan Rohatsu meer te mediteren.
Deze tijd is jaarlijks een hoopvolle tijd van achterlaten van spanningen en onvrede, naar een lichter en losser bestaan. Boeddha wilde graag anderen laten weten dat hij in zijn leven verlossing had gevonden door te oefenen. Hij heeft na zijn verlossing rondgereisd om anderen te inspireren zich ook los te maken van zorgen en spanningen, door het vergroten van het zelfinzicht.
Wij vieren Rohatsu van 11 tot en met 15 december door alle yogalessen te vervangen door meditatielessen. Je mag zelf weten hoe vaak je tijdens Rohatsu een les komt volgen.

Na deze week hebben we nog een week met gewone yogalessen en daarna is De Lijfschool twee weken gesloten. Voor de vakantieweken betaal je geen contributie.
Alle lessen zijn tijdens Rohatsu volgens het normale rooster.
Wil je extra lessen volgen, dan kun je dat doorgeven via ons aanmeldformulier. Je hoeft geen yogamatje mee te nemen. Wij maken de zaal klaar met voldoende zitplaatsen. Voor en na de meditatie mag je wel praten; misschien wil je graag even horen hoe het anderen is vergaan of wil je je eigen ervaring graag onder woorden brengen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen te luisteren. In stilte op je eigen manier naar weggaan mag natuurlijk ook, het kan fijn zijn om de rust mee te nemen en woordenloos naar buiten te gaan.

Aanmelden voor extra lessen kan via deze link!

00-sneeuw

AANPASSING LESPRIJZEN 2024 EN SLUITING ADMINISTRATIE
Per 1 januari gaat de prijs van de lessen met ongeveer een kwartje omhoog. De prijsverhoging heeft te maken met de normale inflatiecorrectie. Wij hebben bijvoorbeeld de stijgende huur- en energieprijzen. We hopen op jullie begrip.
De volgende factuur komt op 15 december. Als je pas net lid bent geworden dan krijg je de factuur voor jan/feb/mrt op 1 januari. In deze factuur is de prijsstijging al opgenomen.
Wil je een verandering in je lestijd of denk je aan een wijziging in je abonnement? Vanaf 23 december is onze administratie gesloten. We horen graag voor die tijd wat we voor je kunnen aanpassen voor kwartaal 1, zodat we voor de feestdagen alle administratie kunnen afronden. We beantwoorden 10 dagen geen e-mails: tussen 23 december en 2 januari. Veel dank voor je medewerking.

Nieuwsbrief November

Agenda
Van september t/m december is er extra aandacht voor stiltemeditatie
Rohatsu meditatieweek - 11 t/m 15 december
Kerstvakantie 23 december t/m 7 januari - geen lessen
Voorjaarsvakantie 17 t/m 25 februari - alle lessen gaan door
29 maart 2024 - goede vrijdag - alle lessen gaan door

Vakantie kiekje uit Tokyo

Rohatsu
Over zes weken, vanaf 11 december, is onze jaarlijkste meditatieweek: Rohatsu. Een bijzondere week waarin we naar binnen keren, maar ook juist onze blik weer helder naar buiten weten te richten.

“In daily activities without discrimination, I alone naturally harmonize.
Not grasping or rejecting anywhere,
Not going with or going against.
Who considers crimson and purple honorable?
There's not a speck of dust in the mountains.
Spiritual powers and wondrous functioning:
Hauling water and carrying firewood.“

~uit brief aan Ch’en Jen-li van Meester Ta Hui

We zullen de komende weken nog uitleggen hoe de lessen in de week van Rohatsu week verlopen. Heb je hier vragen over stel deze dan voor of na de les. De Rohatsu is dit jaar van 11 t/m 15 december.

Uitzicht over NAKANO

Thuis oefenen
We horen vaak dat er wordt gedacht dat thuis oefenen van weinig betekenis is als het korter is dan de les in de school. Regelmatig oefenen heeft juist een grote invloed op de ontwikkeling van je concentratie, ontspanning en gezonde houding. Zie de les die je volgt als tijd om te leren, nieuwe gevoelens, interessante oefeningen. De oefeningen thuis doe je voor herhaling en om het geleerde toe te passen in dagelijkse situaties. Als je elke week een uur les volgt, kun je bijvoorbeeld elke ochtend twintig minuten bewegen en ‘s avonds tien minuten meditatie oefenen. Zo heb je drie uur extra training in de week en na meditatie rust je beter uit in je slaap.

Thuis yoga oefenen

Het letten op je houding voegt dagelijks positieve tijd toe aan je training. Houd je rug een tijdje goed uitgestrekt. Je buik- en rugspieren worden hier sterker van. Laat je schouders een paar keer zakken. Spanningen in je nek verminderen daardoor. Leg een paar minuten je handen tegen je buik en voel tien of twintig ademhalingen. Hiermee krijg je rust in je hoofd, ontspannen je ademspieren en het is gezond voor je hart en bloedvaten.
Thuis oefenen hoeft dus niet zo lang. Als je een paar bewegingen of houdingen uit je les onthoudt dan kun je vrij makkelijk je totaal aantal minuten per week positieve invloed op je lichaam en geest verviervoudigen. Het mag makkelijk zijn. Je mag de leuke dingen herhalen. Je kunt jezelf wekelijks voor een uitdaging stellen. Vul het in op je eigen manier. Óf volg regelmatig een videootje uit ons YouTube kanaal, als je zelf niet goed weet waar je moet beginnen.

Japans festival 2023

Praktische zaken
Telefoon uit
Graag extra opletten dat je de rest van het jaar je telefoon helemaal uit zet voor de les. Dus ook geen trilfunctie!!! Zo maken we de zaal nog rustiger.

Warme kleding
Neem de komende maanden sokken, truien, vesten mee de zaal in en leg deze naast je mat voor de laatste twintig minuten van de les. Je kunt deze kleren aandoen als je gaat liggen voor de ontspanningsoefeningen of voordat je gaat zitten voor de laatste meditatie.

Lessen inhalen
Volg je lessen in de ochtend maar kun je niet komen? Je mag ook inhalen in de avond. Deze lessen zijn een half uurtje langer, houd daar rekening mee ivm je avondeten. Volg je les om 18:15, dan eet je misschien daarna om 20:00 uur. Vind je dat erg laat, neem dan iets kleins rond half 5. Een boterham met een appel bijvoorbeeld. Plan je maaltijd wat eerder als je naar de les van 20:15 komt. Het liefst eet je uiterlijk twee uur voordat je gaat mediteren of sporten.

Geen eten en drinken in de zaal
Neem geen waterflessen mee in de zaal. Je mag voor en na de les drinken. In dringende gevallen kun je stilletjes de zaal uit lopen en een glaasje water pakken. Zo houden we de trainingsruimte zo opgeruimd mogelijk. Heb je vaak dorst in de les? Let er dan overdag op dat je met regelmaat wat drinkt. Je zult dan merken dat je tijdens de les niet wordt afgeleid door dorst.


Nieuwsbrief Oktober

“Meditatie leert ons hoe we stil kunnen zitten midden in onszelf, in ons hart, in onze adem, in de wereld en ons vervolgens kunnen openen naar ons ruimere zelf en naar de wereld van anderen. In die geest gaat de wereld transparant door ons heen en beginnen we te voelen hoe buiten noch binnen bestaan. Iedere dag raakt die oefening steeds meer van ons leven aan en ontdekken we waar de oude teksten over spreken.”

~ Zen Cirkels. De essentie van zen - verhalen en gedichten van Oosterse en Westerse zenmeester

japanese vulkaan

Iwaki-san, Aomori prefectuur / Foto: Saskia

BRRRR
Het wordt kouder: neem sokken en een trui mee de zaal in voor de meditatie en ontspanningsoefeningen.

MEDITATIEBOEKJE
Voor wie thuis ook wil oefenen met stiltemeditatie hebben wij een oefenboekje gemaakt. Je kunt dit zelf uitprinten. Je maakt in het boekje elke keer een aantekening als je hebt geoefend. Zo kun je aan het einde van het kwartaal teruglezen hoe je ervaring met meditatie over een langere periode is geweest. Het geeft je inzicht in je ontwikkeling. Je ziet dan ook duidelijker wat voor invloed de meditatie heeft op je dagelijks leven.

Zen

LESSEN IN HET NAJAAR
In september hebben we de basis van het mediteren doorgenomen: Recht zitten (asana), concentratie trainen (dharana), bewust zijn in stilte (shikantaza).
We oefenen met het maken van een gezonde uitgestrekte houding, een natuurlijke ademhaling die we niet vastzetten, en het soepel maken van de heupen om makkelijker en langer in de meditatiehouding te kunnen zitten. We begrijpen hoe we in praktische stappen een meditatie in gaan.

In oktober zullen we aan het begin en einde van de les, maar ook in de yogahoudingen, oefenen om de houding bewust voor een langere tijd niet te bewegen. Hiermee versterken we de concentratie en ervaren we minder afleiding. De meditatie wordt langer en stiller.

Geluk voor iedereen

Één van de zeven geluksgoden. Kamaishi, Iwate prefectuur / Foto: David

“Met meditatie komen we bij de leegte of het vacuüm, in het Sanskriet aangeduid met shunyata en in het Japans met mu. Deze leegte is oneindig. […] Het blijft buitengewoon moeilijk om heel duidelijk te zien dat alle dingen in zichzelf leeg zijn.”

~ Van leerling tot meester. Een doorlopende confrontatie met mijn eigen stupiditeit

Nieuwsbrief September

NIEUWE DARUMA
Een bijzondere plek die wij bezochten in Japan, was de werkplaats waar de Daruma’s worden gemaakt, in Takasaki. Je komt daar binnen in een ruime hal waar Daruma in verschillende maten en kleuren tentoongesteld staan. Wij vonden er eentje die niet rond is, maar die de vorm heeft zoals de monnik vroeger op schilderingen werd afgebeeld. Deze hebben we uitgekozen om in De Lijfschool te zetten. Op de rug hebben we in goudverf het karakter voor “Liefde” laten kalligraferen.
daruma liefde
Boven op de berg, een paar minuten van de werkplaats, staat de Shorinzan Daruma-ji Tempel. Deze tempel is geheel gewijd aan Daruma. Een mooi entree met een hele hoge stenen trap en een prachtige tempeltuin met grote karpers. Er staan zoals bij de meeste tempels, verschillende gebouwen. We bezoeken ze één voor één. Het kleine museum met allerlei oude Daruma’s in de gekste vormen laat poppetje voor poppetje de humor zien die mensen ervaren van hun zen-studie. We wandelen langs de verschillende mooie zalen en offerplaatsen. In één van de zalen zijn een monnik en een aantal bezoekers oefeningen aan het doen. Hoe bijzonder dat wij in Japan deze plek mogen bezoeken.

Shorinzan Daruma Temple

STILTE-MEDITATIE
In de maanden september t/m december zullen we meer tijd besteden aan zen meditatie.
We zullen werken aan een gezonde zithouding en het verbeteren van onze concentratie. In de week van 11 t/m 15 december vieren we Rohatsu. In die week doen we op alle uren een lange stiltemeditatie. Er is geen uitleg tijdens Rohatsu. We zullen alles uitleggen en oefenen in de komende maanden zodat je helemaal voorbereid bent als je aan je Rohatsu-les begint.

mooie foto's uit japan
Kiekjes uit Japan

Nieuwsbrief Zomer

Nieuwsbrief Juli 2023


Dankjewel dat jullie de aflopen twaalf weken met ons de filosofie van yoga en zen hebben doorgenomen. We hebben weer vele leuke gesprekken gehad over hoe je hiermee kunt oefenen. Er zijn volop kwartjes gevallen, nieuwe inzichten en ervaringen gevonden in de goede oude vertrouwde training. Mocht je iets willen nalezen, dan kun je alvast kijken op onze website.
daruma daruma daruma

Zomer 2023: Ontspannen, rekken, meditatie
In het zomerkwartaal hebben we dit jaar 9 weken les verdeeld over juli, augustus en september. We zullen extra aandacht besteden aan rekken en ontspannen tot het einde van augustus. De laatste oefening is in deze lessen niet zittend, maar liggend in savasana om diepe ontspanning te ervaren zonder in slaap te vallen. Dit is een oefening die kan helpen om beter te voelen hoe diep, herstellend, zacht en ontspannen een meditatie kan zijn.
In september starten we de meditatieperiode met langere zitmeditaties aan begin en einde van de les. Dit zal ook de maand zijn met wekelijks uitleg over het volhouden van een goede zithouding. Een goede basis in het zitten zorgt dat je langer ononderbroken kunt concentreren. Je bent dan minder dromerig en afgeleid. We zullen extra uitleg geven over de anatomie zodat je je houding nog beter voelt.
Ja daruma komt in alle maten en soorten
Wijziging lesrooster - David woensdag 18:15
Vanaf 1 juli zal David de les van Saskia overnemen op woensdag om 18:15. Beide lessen op woensdag avond zijn dan van David. Zo hebben we een betere verdeling van het aantal leden en lessen per leraar. Het is dan ook makkelijker voor leden die twee keer per week komen, om van beide leraren lessen te volgen. Als in juli blijkt dat dit nieuwe rooster beter werkt, dan blijft het de rest van het jaar zo.
skull daruma

Nieuwsbrief Juni

Agenda
29 mei - Pinksteren - GESLOTEN - geen lessen, graag op een andere dag deze week!
24 juli t/m 18 aug - Zomervakantie - GESLOTEN

groot-zendo-daruma

Teksten op website
Alle teksten die we voorlezen in de les in dit kwartaal, de yoga sutra’s of oude gedichten, zijn na te lezen op onze website.

klankschaal meditatie

Zomersluiting - vakantie
Deze zomer gaan wij er vier weken tussenuit. De yogaschool is daarom gesloten van 24 juli tot en met 18 augustus. Andere kwartalen hebben we 12 lesweken. In het kwartaal juli, augustus en september zijn er 9 lesweken. Je ontvangt daarom voor de zomer een factuur met een aangepast bedrag.

daruma gespot amstelpark
Daruma gespot op de Pure Markt in het Amstelpark

Juni - twee thema’s
In kwartaal 3 doen we altijd extra ontspanningsoefeningen. Omdat we in de zomervakantie drie weken missen, die zullen we deze oefeningen in juni en juli doen, en in de laatste twee weken van augustus. Dat betekent dat we in juni twee thema’s hebben: teksten en ontspanning.

prent

Tijdig afmelden - plaats genoeg
In meer dan 90% van de gevallen wordt een les gevolgd op het eigen vaste uurtje. De leswissel voor de overige 10% wordt over het algemeen goed gecommuniceerd. Dat is voor ons ook heel belangrijk, om genoeg inhaalplekken te kunnen aanbieden.
We horen het heel graag op tijd als je niet naar je les kunt komen.
Op alle uren zijn minimaal drie plaatsen beschikbaar om in te halen. Soms hebben we er meer nodig. Er zijn dagen dat er wel tien mensen op dezelfde tijd willen inhalen. Afmeldingen komen regelmatig pas kort voor de les of na de gemiste les, waardoor we inhalers niet meer op de vrij gekomen plaats kunnen inplannen.
Help jij ons met het aanbieden van deze lege plekken door je tijdig af te melden? Daar zijn wij en je mede-yogi’s mee geholpen. Alvast bedankt.

Nieuwsbrief April

Agenda
Vanaf april is het thema Filosofie van Yoga en Zen
7 april - Goede Vrijdag - Geopend - Alle lessen gaan door
10 april - Tweede Paasdag - Gesloten - Geen lessen
24 t/m 28 april - Meivakantie - Gesloten - Geen lessen
5 mei - Bevrijdingsdag - Geopend - Alle lessen gaan door
18 mei - Hemelvaart - Geopend - Alles lessen gaan door
29 mei - Tweede Pinksterdag - Gesloten - Geen lessen

sterke rug video saskia

Yoga voor een sterke rug
Saskia heeft een video opgenomen voor thuis. Hiermee kun je je rug sterk maken en je heupspieren langer. Zo krijg je een gezondere zithouding. De les duurt 20 minuten. Een fijne lengte om regelmatig even aan te zetten.

bloesem

Nieuwbrief Maart 2023

Agenda
In maart geven we nog extra ademhalingsoefeningen
Vanaf april is het thema filosofie uit de oude teksten
7 april - Goede Vrijdag - Geopend - Alle lessen gaan door
10 april - Tweede Paasdag - Gesloten - Geen lessen
24 t/m 28 april - Meivakantie - Gesloten - Geen lessen
5 mei - Bevrijdingsdag - Geopend - Alle lessen gaan door
18 mei - Hemelvaart - Geopend - Alles lessen gaan door
29 mei - Tweede Pinksterdag - Gesloten - Geen lessen

nieuwsbrief 2023 david saskia yoga

Video voor een lage ademhaling
In februari hebben we oefeningen gedaan om de ademhaling van de borst en schouders te verplaatsen naar de buik. Van hoog, gespannen en snel, naar lage rustige bewegingen. David heeft één van de oefeningen opgenomen voor thuis.

ademhooglaag

Vrije plaatsen ook voor jou!
We hebben na drie jaar eindelijk weer normale klassen. Zijn we heel blij mee. Gezellig en ons werk als leraar is nu weer een groot plezier. Er zijn elke week nog 70 vrije plaatsen. Deze gebruiken we voor het inhalen van lessen. Jij mag ook gebruik maken van deze vrije plaatsen als je een keer een extra tijd hebt voor yoga, of als je iemand wilt laten zien waar je elke week naartoe gaat. Vraag er naar!
In de afgelopen maanden hadden we bijvoorbeeld:
Iemand die een week elke ochtend om 9:00 uur kwam als ‘yogaweek’. Ze vertelde dat het heel goed voelt en dat ze er veel beter door slaapt.
Eén van onze leden had een zware tijd achter de rug en wilde een weekje extra lessen volgen om haar hoofd leeg te maken en weer goed in haar vel te komen. “Ik wil het achter me laten, en hier lukt dat. Dan ga ik zo fijn naar buiten. Na een paar dagen yoga heb ik mezelf weer terug.”
Verder was er iemand die graag een paar keer extra wilde oefenen met versterken van de heupspieren vanwege pijnklachten. “Het kost zo’n energie om er steeds maar op te letten, maar als ik de les volg lukt dat het hele uur en daardoor krijg ik er weer vertrouwen in dat het goed komt.”
En we hadden iemand die door een operatie een tijdje weg was en heel graag wilde komen om onder de mensen te zijn. “Ik ben zo dankbaar voor iedere persoon die ik nog mag ontmoeten in mijn leven.”
Afgelopen maanden hebben we ook weer partners, vrienden, een zus en een huisgenoot over de vloer gehad. Hartstikke leuk als je een keer iemand wilt meenemen, ook daarvoor is plaats genoeg.

brahmari



Nieuwsbrief Februari 2023

Agenda

  • Voorjaarsvakantie - Geopend - Alle lessen gaan door
  • 7 april - Goede Vrijdag - Geopend - Alle lessen gaan door
  • 10 april - Tweede Paasdag - Gesloten - Geen lessen
  • 24 t/m 28 april - Meivakantie - Gesloten - Geen lessen
  • 5 mei - Bevrijdingsdag - Geopend - Alle lessen gaan door
  • 18 mei - Hemelvaart - Geopend - Alles lessen gaan door
  • 29 mei - Tweede Pinksterdag - Gesloten - Geen lessen


De Lijfschool in de Pijp

Daruma brengt geluk!
Geef iemand een geluksboeddha cadeau! Daruma wordt gezien als een lucky charm, omdat hij staat voor veerkracht. In de Daruma tempel hangen bezoekers briefjes met hun doelen en wensen aan een grote Daruma om hun geluk in de toekomst alvast onder woorden te brengen. Deze boeddha staat voor veerkracht, en komt net zo vaak overeind tot zijn wensen werkelijkheid worden. Er is niets wat hem uit het veld slaat. Wens jij iemand toe dat dit jaar iets werkelijkheid wordt? Spreek je steun uit en geef een Daruma.

Meer weten over Daruma kijk op onze website
Of kijk naar onze youtube filmpjes over Daruma

Daruma poppetje 15 euro

Thuis oefenen met adem
Maandag kregen we een e-mail van iemand uit onze yogalessen die thuis elke dag oefent met de ademhalingsoefening uit de les. Het thema ‘ademen’ van kwartaal 1 komt haar heel goed uit. In een zeer stressvolle periode zijn dit makkelijke en wonderlijk effectieve oefeningen om spanningen los te laten. Elke dag een minuutje of 10 of volg lekker op zaterdag ochtend deze online les.

adem oefeningen met Saskia



alles

Nieuwsbrief Januari 2023

Agenda
- jan/feb/mrt 12 lesweken met extra aandacht voor ademhaling
- Start kwartaal 1: maandag 9 januari

kom weer mee doen in dit nieuwe jaar

Nieuwjaarskaart
Iedereen een heel mooi en gezond 2023!
Er waren meerdere vragen over de Japanse tekst op onze nieuwjaarskaart. Misschien heb je hem zelf al ontcijferd. De karakters staan op de kalligrafieën die aan de muur in de yogazaal hangen. Je leest “Daruma Daishi Yuga”. Dit betekent grootmeester Daruma yoga.
Daruma was de achtentwintigste opvolger van Boeddha en de grondlegger van zen. Hij kreeg van zijn meester de opdracht om de oorspronkelijke weg van de Boeddha opnieuw helder te krijgen in Boeddhistische kloosters. Daruma kwam zelf uit India, maar reisde in zijn leven door verschillende landen in Azië waaronder het huidige Maleisië en China, waar hij zorgde dat de kloosterlingen weer meditatie gingen beoefenen en hij liet ze ochtendgymnastiek en verschillende yoga-oefeningen doen. Alleen praten over hoe je je zou willen voelen en theorieën over hoe je verlichting kunt bereiken brengt je nooit wat Boeddha voelde. Om zelf te ervaren moet je zelf oefenen. Wanneer Boeddha sprak over zijn leraren, dan had hij het altijd over ‘de yogi’s’.
Wij vinden dit een mooi uitgangspunt voor onze yogaschool. Oefen zelf, ervaar het zelf. Hoe beter je de oefeningen en je eigen lichaam en geest bestudeert, hoe meer we ervaren waar yoga voor is.
Uitleg van de nieuwjaarskaart daruma daishi yuga

Gekleurde Rohatsu slingers
Het is alweer een paar weken geleden dat we allemaal briefjes hebben opgehangen na de meditatielessen tijdens Rohatsu. De kleurige slingers met teksten en tekeningen hingen in de laatste lesweek van het jaar nog in de zaal om te bekijken wat meditatie voor uitdagingen en inzichten kan brengen. Voor ons ook weer heel inzichtelijk. Bedankt voor jullie deelname en bijdrage aan de meditatie-slingers.

Rohatsu slinger

Rustige lestijden
Sommige uren zijn prime time uren en meestal druk bezocht. Op de volgende uren hebben we veel vrije plaatsen. Wil je graag je vaste uur veranderen naar één van deze tijden, stuur dan even een mailtje of geef het door aan je leraar.
- Dinsdag 20:15
- Woensdag 10:30 en 18:15
- Donderdag 9:00
- Vrijdag 10:30 en 16:00

Review
Het is voor de vindbaarheid van onze website belangrijk dat wij af en toe nieuwe reviews krijgen. De Lijfschool is er enorm mee geholpen als jij een berichtje achter laat met jou ervaring van de lessen. Nieuwe leden kunnen aan de hand van jullie verhalen bepalen of ze een proefles bij ons willen volgen.
Je kunt schrijven over de zaal, over de lessen, over het gevoel dat je hebt van het oefenen, over je leraren, over wat je geleerd hebt of misschien heb je zelf een heel ander idee. Een enkel zinnetje is al genoeg. Wij zijn er ontzettend blij mee.

Review voor Google maps

Review voor Yelp

Nieuwsbrief December 2022

- 5 december - wel les!
- 12 t/m 16 december Rohatsu - stiltemeditatie ipv yoga (m.u.v. zwangerschapsyoga)
- 19 t/m 23 december - David afwezig, alle lessen van Saskia
- 24 dec t/m 8 januari kerstvakantie - De Lijfschool is gesloten
- 22 januari - zaterdag 10:00 tot 12:00 - partnerles zwangerschapsyoga

Meditatie week 2022

MEDITATIE WEEK

Rohatsu wordt over de hele wereld gevierd. Het is de dag waarop de verlichting van Boeddha Siddharta Gautama wordt herdacht. Er zijn geen vaste voorschriften voor de viering. Elke school en elk klooster geeft hier zelf een invulling aan. Het is gebruikelijk om in de periode voorafgaand aan Rohatsu meer te mediteren. Deze tijd is jaarlijks een hoopvolle tijd van achterlaten van spanningen en onvrede, naar een lichter en losser bestaan. Dat Boeddha binnen zijn mensenleven verlossing vond door daar via regelmatige oefening in te investeren, maakte dat hij daarna aan iedereen wilde duidelijk maken dat er een weg is voor ieder mens om zich tijdens zijn leven los te maken van zorgen en spanningen.
Ook wij vieren in De Lijfschool jaarlijks Rohatsu en besteden in de periode daarvoor extra tijd aan de ervaring van rust en vrede in het hier en nu. Op de foto’s zie je een impressie uit verschillende landen. De viering van Rohatsu, wat in het Japans betekent “achtste dag van de twaalfde maand” gebeurt volgens de maankalender elk jaar op een andere dag, in delen van China op 8 januari en in Japan en het Westen meestal op 8 december. Het wisselt dus wanneer het precies plaatsvindt. Rond 8 december worden vaak meerdaagse meditatie-retraites georganiseerd, die worden afgesloten met een gezamenlijke maaltijd of een ceremonie.
In onze school is een vrijblijvende meditatieweek. Je mag zelf weten hoe vaak je tijdens Rohatsu een les komt volgen. Na deze week hebben we nog een week met gewone yogalessen en daarna is De Lijfschool twee weken gesloten.
Alle lessen zijn volgens het normale rooster. Wil je extra lessen volgen, dan kun je dat doorgeven via ons aanmeldformulier. Je hoeft geen yogamatje mee te nemen. Wij maken de zaal klaar met voldoende zitplaatsen. Voor en na de meditatie mag je praten.

sinterklaas mediteert bij de Lijfschool

ZWANGERSCHAPSYOGA

In de week van Rohatsu zijn er gewoon lessen zwangerschapsyoga op de normale uren. Ben je zwanger en wil je graag een meditatieles volgen? Dan kun je tijdens Rohatsu aanmelden voor onze andere uren. Kijk even in het lesrooster wanneer je mee kunt doen.
Vertel het door! We willen heel graag nieuwe leden voor zwangerschapsyoga. Sinds de pandemie merken we dat zwangeren pas in de laatste weken van de zwangerschap komen meedoen. Onze lessen zijn informatief en leuk om te doen vanaf ongeveer week 18 of 20. Dus al vrij vroeg in de zwangerschap. Nu kunnen deelneemsters vaak maar een stukje van de cursus volgen, omdat ze al gauw na het starten met de lessen gaan bevallen. Wij bieden goede begeleiding tijdens de zwangerschap en een veel gewaardeerde voorbereiding op de bevalling. Heb je meegedaan met onze lessen, dan zijn wij je heel dankbaar als je het aan andere vrouwen vertelt zodat zij ons liefst al vanaf de twintigste week van de zwangerschap weten te vinden.
Reacties van dames die inmiddels zijn bevallen:
“Bedankt voor de fijne lessen. Ik keek elke week uit naar dit uitstapje naar De Lijfschool. Tijdens mijn bevalling kon ik heel goed luisteren naar de aanwijzingen en ik voelde goed wat ik moest doen.”
“In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat mijn ademhaling heel erg goed was. Ik weet zeker dat ik dat van jou heb geleerd David. Dank je wel. Ik kom zeker terug voor mama & baby yoga.”
“Door de duidelijke uitleg over bekkenklachten kon ik gelukkig doorgaan met yoga toen ik zwanger was. Ik heb veel geleerd en minder pijn gehad. Dat heeft me erg geholpen.”
“Het is zo fijn bij een derde zwangerschap, dat je alles nog eens doorneemt, maar dat je ook gewoon komt om te bewegen.”
Wil jij een review achterlaten zodat andere zwangeren ons kunnen vinden? Heel fijn. Dat kan hier!
Op 22 januari is de volgende partnerles voor zwangeren met partner. Tijdens deze les doen we oefeningen en nemen we door wat je kunt verwachten op de dag of in de nacht van de bevalling. Een fijne ochtend samen met je partner. Je krijgt alle nodige informatie van David en je hoort ook van elkaar hoe je er tegenaan kijkt. Zwangeren en partners dragen sportkleding want iedereen oefent mee. De les is op zaterdag van 10:00 tot 12:00. Aanmelden kan hier.

Nieuwsbrief November

- 12 t/m 16 december Rohatsu - alle lessen stiltemeditatie ipv yoga (m.u.v. zwangerschapsyoga)
- 24 dec t/m 8 januari kerstvakantie - geen yogalessen, De Lijfschool is gesloten
- 22 januari - zaterdag 10:00 tot 12:00 - partnerles zwangerschapsyoga

Zen filosofie

ROHATSU 12 t/m 16 december

Elk jaar in de tweede week van december is het Rohatsu, de week ná Sinterklaas. Vanaf 1 september oefenen we met mediteren en concentreren in alle lessen. Op die manier bereiden we ons voor op de Rohatsu Meditatieweek. Doe je dit jaar voor het eerst mee? Zo werkt het:

- Op alle uren geven we in plaats van asana’s, een les met een lange stiltemeditatie.

- Je mag tijdens Rohatsu zoveel lessen volgen als je wilt. Graag van tevoren je extra tijden doorgeven.

- We doen een aantal lichaamsoefeningen ter voorbereiding op het zitten.

- In lessen van 60 minuten duurt de stiltemeditatie 45 minuten.

- In lessen van 90 minuten duurt de stiltemeditatie 60 minuten.

- Zittende meditaties duren 10 minuten, staande meditaties duren 5 minuten.

- Iedereen die graag langere zitmeditaties doet, mag de staande oefening overslaan. In dat geval zit je 25, 40 of 55 minuten.

- Je kunt je hier aanmelden voor extra lessen

- Meer uitleg over de les vind je in deze video

Lessen van een uur:
Meditatie deceber 2022

Lessen van anderhalf uur:
Nog meer meditatie