Nieuwsbrief April

Agenda
Vanaf april is het thema Filosofie van Yoga en Zen
7 april - Goede Vrijdag - Geopend - Alle lessen gaan door
10 april - Tweede Paasdag - Gesloten - Geen lessen
24 t/m 28 april - Meivakantie - Gesloten - Geen lessen
5 mei - Bevrijdingsdag - Geopend - Alle lessen gaan door
18 mei - Hemelvaart - Geopend - Alles lessen gaan door
29 mei - Tweede Pinksterdag - Gesloten - Geen lessen

sterke rug video saskia

Yoga voor een sterke rug
Saskia heeft een video opgenomen voor thuis. Hiermee kun je je rug sterk maken en je heupspieren langer. Zo krijg je een gezondere zithouding. De les duurt 20 minuten. Een fijne lengte om regelmatig even aan te zetten.

bloesem

Nieuwbrief Maart 2023

Agenda
In maart geven we nog extra ademhalingsoefeningen
Vanaf april is het thema filosofie uit de oude teksten
7 april - Goede Vrijdag - Geopend - Alle lessen gaan door
10 april - Tweede Paasdag - Gesloten - Geen lessen
24 t/m 28 april - Meivakantie - Gesloten - Geen lessen
5 mei - Bevrijdingsdag - Geopend - Alle lessen gaan door
18 mei - Hemelvaart - Geopend - Alles lessen gaan door
29 mei - Tweede Pinksterdag - Gesloten - Geen lessen

nieuwsbrief 2023 david saskia yoga

Video voor een lage ademhaling
In februari hebben we oefeningen gedaan om de ademhaling van de borst en schouders te verplaatsen naar de buik. Van hoog, gespannen en snel, naar lage rustige bewegingen. David heeft één van de oefeningen opgenomen voor thuis.

ademhooglaag

Vrije plaatsen ook voor jou!
We hebben na drie jaar eindelijk weer normale klassen. Zijn we heel blij mee. Gezellig en ons werk als leraar is nu weer een groot plezier. Er zijn elke week nog 70 vrije plaatsen. Deze gebruiken we voor het inhalen van lessen. Jij mag ook gebruik maken van deze vrije plaatsen als je een keer een extra tijd hebt voor yoga, of als je iemand wilt laten zien waar je elke week naartoe gaat. Vraag er naar!
In de afgelopen maanden hadden we bijvoorbeeld:
Iemand die een week elke ochtend om 9:00 uur kwam als ‘yogaweek’. Ze vertelde dat het heel goed voelt en dat ze er veel beter door slaapt.
Eén van onze leden had een zware tijd achter de rug en wilde een weekje extra lessen volgen om haar hoofd leeg te maken en weer goed in haar vel te komen. “Ik wil het achter me laten, en hier lukt dat. Dan ga ik zo fijn naar buiten. Na een paar dagen yoga heb ik mezelf weer terug.”
Verder was er iemand die graag een paar keer extra wilde oefenen met versterken van de heupspieren vanwege pijnklachten. “Het kost zo’n energie om er steeds maar op te letten, maar als ik de les volg lukt dat het hele uur en daardoor krijg ik er weer vertrouwen in dat het goed komt.”
En we hadden iemand die door een operatie een tijdje weg was en heel graag wilde komen om onder de mensen te zijn. “Ik ben zo dankbaar voor iedere persoon die ik nog mag ontmoeten in mijn leven.”
Afgelopen maanden hebben we ook weer partners, vrienden, een zus en een huisgenoot over de vloer gehad. Hartstikke leuk als je een keer iemand wilt meenemen, ook daarvoor is plaats genoeg.

brahmari



Nieuwsbrief Februari 2023

Agenda

  • Voorjaarsvakantie - Geopend - Alle lessen gaan door
  • 7 april - Goede Vrijdag - Geopend - Alle lessen gaan door
  • 10 april - Tweede Paasdag - Gesloten - Geen lessen
  • 24 t/m 28 april - Meivakantie - Gesloten - Geen lessen
  • 5 mei - Bevrijdingsdag - Geopend - Alle lessen gaan door
  • 18 mei - Hemelvaart - Geopend - Alles lessen gaan door
  • 29 mei - Tweede Pinksterdag - Gesloten - Geen lessen


De Lijfschool in de Pijp

Daruma brengt geluk!
Geef iemand een geluksboeddha cadeau! Daruma wordt gezien als een lucky charm, omdat hij staat voor veerkracht. In de Daruma tempel hangen bezoekers briefjes met hun doelen en wensen aan een grote Daruma om hun geluk in de toekomst alvast onder woorden te brengen. Deze boeddha staat voor veerkracht, en komt net zo vaak overeind tot zijn wensen werkelijkheid worden. Er is niets wat hem uit het veld slaat. Wens jij iemand toe dat dit jaar iets werkelijkheid wordt? Spreek je steun uit en geef een Daruma.

Meer weten over Daruma kijk op onze website
Of kijk naar onze youtube filmpjes over Daruma

Daruma poppetje 15 euro

Thuis oefenen met adem
Maandag kregen we een e-mail van iemand uit onze yogalessen die thuis elke dag oefent met de ademhalingsoefening uit de les. Het thema ‘ademen’ van kwartaal 1 komt haar heel goed uit. In een zeer stressvolle periode zijn dit makkelijke en wonderlijk effectieve oefeningen om spanningen los te laten. Elke dag een minuutje of 10 of volg lekker op zaterdag ochtend deze online les.

adem oefeningen met Saskia



alles

Nieuwsbrief Januari 2023

Agenda
- jan/feb/mrt 12 lesweken met extra aandacht voor ademhaling
- Start kwartaal 1: maandag 9 januari

kom weer mee doen in dit nieuwe jaar

Nieuwjaarskaart
Iedereen een heel mooi en gezond 2023!
Er waren meerdere vragen over de Japanse tekst op onze nieuwjaarskaart. Misschien heb je hem zelf al ontcijferd. De karakters staan op de kalligrafieën die aan de muur in de yogazaal hangen. Je leest “Daruma Daishi Yuga”. Dit betekent grootmeester Daruma yoga.
Daruma was de achtentwintigste opvolger van Boeddha en de grondlegger van zen. Hij kreeg van zijn meester de opdracht om de oorspronkelijke weg van de Boeddha opnieuw helder te krijgen in Boeddhistische kloosters. Daruma kwam zelf uit India, maar reisde in zijn leven door verschillende landen in Azië waaronder het huidige Maleisië en China, waar hij zorgde dat de kloosterlingen weer meditatie gingen beoefenen en hij liet ze ochtendgymnastiek en verschillende yoga-oefeningen doen. Alleen praten over hoe je je zou willen voelen en theorieën over hoe je verlichting kunt bereiken brengt je nooit wat Boeddha voelde. Om zelf te ervaren moet je zelf oefenen. Wanneer Boeddha sprak over zijn leraren, dan had hij het altijd over ‘de yogi’s’.
Wij vinden dit een mooi uitgangspunt voor onze yogaschool. Oefen zelf, ervaar het zelf. Hoe beter je de oefeningen en je eigen lichaam en geest bestudeert, hoe meer we ervaren waar yoga voor is.
Uitleg van de nieuwjaarskaart daruma daishi yuga

Gekleurde Rohatsu slingers
Het is alweer een paar weken geleden dat we allemaal briefjes hebben opgehangen na de meditatielessen tijdens Rohatsu. De kleurige slingers met teksten en tekeningen hingen in de laatste lesweek van het jaar nog in de zaal om te bekijken wat meditatie voor uitdagingen en inzichten kan brengen. Voor ons ook weer heel inzichtelijk. Bedankt voor jullie deelname en bijdrage aan de meditatie-slingers.

Rohatsu slinger

Rustige lestijden
Sommige uren zijn prime time uren en meestal druk bezocht. Op de volgende uren hebben we veel vrije plaatsen. Wil je graag je vaste uur veranderen naar één van deze tijden, stuur dan even een mailtje of geef het door aan je leraar.
- Dinsdag 20:15
- Woensdag 10:30 en 18:15
- Donderdag 9:00
- Vrijdag 10:30 en 16:00

Review
Het is voor de vindbaarheid van onze website belangrijk dat wij af en toe nieuwe reviews krijgen. De Lijfschool is er enorm mee geholpen als jij een berichtje achter laat met jou ervaring van de lessen. Nieuwe leden kunnen aan de hand van jullie verhalen bepalen of ze een proefles bij ons willen volgen.
Je kunt schrijven over de zaal, over de lessen, over het gevoel dat je hebt van het oefenen, over je leraren, over wat je geleerd hebt of misschien heb je zelf een heel ander idee. Een enkel zinnetje is al genoeg. Wij zijn er ontzettend blij mee.

Review voor Google maps

Review voor Yelp

Nieuwsbrief December 2022

- 5 december - wel les!
- 12 t/m 16 december Rohatsu - stiltemeditatie ipv yoga (m.u.v. zwangerschapsyoga)
- 19 t/m 23 december - David afwezig, alle lessen van Saskia
- 24 dec t/m 8 januari kerstvakantie - De Lijfschool is gesloten
- 22 januari - zaterdag 10:00 tot 12:00 - partnerles zwangerschapsyoga

Meditatie week 2022

MEDITATIE WEEK

Rohatsu wordt over de hele wereld gevierd. Het is de dag waarop de verlichting van Boeddha Siddharta Gautama wordt herdacht. Er zijn geen vaste voorschriften voor de viering. Elke school en elk klooster geeft hier zelf een invulling aan. Het is gebruikelijk om in de periode voorafgaand aan Rohatsu meer te mediteren. Deze tijd is jaarlijks een hoopvolle tijd van achterlaten van spanningen en onvrede, naar een lichter en losser bestaan. Dat Boeddha binnen zijn mensenleven verlossing vond door daar via regelmatige oefening in te investeren, maakte dat hij daarna aan iedereen wilde duidelijk maken dat er een weg is voor ieder mens om zich tijdens zijn leven los te maken van zorgen en spanningen.
Ook wij vieren in De Lijfschool jaarlijks Rohatsu en besteden in de periode daarvoor extra tijd aan de ervaring van rust en vrede in het hier en nu. Op de foto’s zie je een impressie uit verschillende landen. De viering van Rohatsu, wat in het Japans betekent “achtste dag van de twaalfde maand” gebeurt volgens de maankalender elk jaar op een andere dag, in delen van China op 8 januari en in Japan en het Westen meestal op 8 december. Het wisselt dus wanneer het precies plaatsvindt. Rond 8 december worden vaak meerdaagse meditatie-retraites georganiseerd, die worden afgesloten met een gezamenlijke maaltijd of een ceremonie.
In onze school is een vrijblijvende meditatieweek. Je mag zelf weten hoe vaak je tijdens Rohatsu een les komt volgen. Na deze week hebben we nog een week met gewone yogalessen en daarna is De Lijfschool twee weken gesloten.
Alle lessen zijn volgens het normale rooster. Wil je extra lessen volgen, dan kun je dat doorgeven via ons aanmeldformulier. Je hoeft geen yogamatje mee te nemen. Wij maken de zaal klaar met voldoende zitplaatsen. Voor en na de meditatie mag je praten.

sinterklaas mediteert bij de Lijfschool

ZWANGERSCHAPSYOGA

In de week van Rohatsu zijn er gewoon lessen zwangerschapsyoga op de normale uren. Ben je zwanger en wil je graag een meditatieles volgen? Dan kun je tijdens Rohatsu aanmelden voor onze andere uren. Kijk even in het lesrooster wanneer je mee kunt doen.
Vertel het door! We willen heel graag nieuwe leden voor zwangerschapsyoga. Sinds de pandemie merken we dat zwangeren pas in de laatste weken van de zwangerschap komen meedoen. Onze lessen zijn informatief en leuk om te doen vanaf ongeveer week 18 of 20. Dus al vrij vroeg in de zwangerschap. Nu kunnen deelneemsters vaak maar een stukje van de cursus volgen, omdat ze al gauw na het starten met de lessen gaan bevallen. Wij bieden goede begeleiding tijdens de zwangerschap en een veel gewaardeerde voorbereiding op de bevalling. Heb je meegedaan met onze lessen, dan zijn wij je heel dankbaar als je het aan andere vrouwen vertelt zodat zij ons liefst al vanaf de twintigste week van de zwangerschap weten te vinden.
Reacties van dames die inmiddels zijn bevallen:
“Bedankt voor de fijne lessen. Ik keek elke week uit naar dit uitstapje naar De Lijfschool. Tijdens mijn bevalling kon ik heel goed luisteren naar de aanwijzingen en ik voelde goed wat ik moest doen.”
“In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat mijn ademhaling heel erg goed was. Ik weet zeker dat ik dat van jou heb geleerd David. Dank je wel. Ik kom zeker terug voor mama & baby yoga.”
“Door de duidelijke uitleg over bekkenklachten kon ik gelukkig doorgaan met yoga toen ik zwanger was. Ik heb veel geleerd en minder pijn gehad. Dat heeft me erg geholpen.”
“Het is zo fijn bij een derde zwangerschap, dat je alles nog eens doorneemt, maar dat je ook gewoon komt om te bewegen.”
Wil jij een review achterlaten zodat andere zwangeren ons kunnen vinden? Heel fijn. Dat kan hier!
Op 22 januari is de volgende partnerles voor zwangeren met partner. Tijdens deze les doen we oefeningen en nemen we door wat je kunt verwachten op de dag of in de nacht van de bevalling. Een fijne ochtend samen met je partner. Je krijgt alle nodige informatie van David en je hoort ook van elkaar hoe je er tegenaan kijkt. Zwangeren en partners dragen sportkleding want iedereen oefent mee. De les is op zaterdag van 10:00 tot 12:00. Aanmelden kan hier.

Nieuwsbrief November

- 12 t/m 16 december Rohatsu - alle lessen stiltemeditatie ipv yoga (m.u.v. zwangerschapsyoga)
- 24 dec t/m 8 januari kerstvakantie - geen yogalessen, De Lijfschool is gesloten
- 22 januari - zaterdag 10:00 tot 12:00 - partnerles zwangerschapsyoga

Zen filosofie

ROHATSU 12 t/m 16 december

Elk jaar in de tweede week van december is het Rohatsu, de week ná Sinterklaas. Vanaf 1 september oefenen we met mediteren en concentreren in alle lessen. Op die manier bereiden we ons voor op de Rohatsu Meditatieweek. Doe je dit jaar voor het eerst mee? Zo werkt het:

- Op alle uren geven we in plaats van asana’s, een les met een lange stiltemeditatie.

- Je mag tijdens Rohatsu zoveel lessen volgen als je wilt. Graag van tevoren je extra tijden doorgeven.

- We doen een aantal lichaamsoefeningen ter voorbereiding op het zitten.

- In lessen van 60 minuten duurt de stiltemeditatie 45 minuten.

- In lessen van 90 minuten duurt de stiltemeditatie 60 minuten.

- Zittende meditaties duren 10 minuten, staande meditaties duren 5 minuten.

- Iedereen die graag langere zitmeditaties doet, mag de staande oefening overslaan. In dat geval zit je 25, 40 of 55 minuten.

- Je kunt je hier aanmelden voor extra lessen

- Meer uitleg over de les vind je in deze video

Lessen van een uur:
Meditatie deceber 2022

Lessen van anderhalf uur:
Nog meer meditatie


Nieuwsbrief Oktober

Brug over de Amstel afgesloten 17 oktober t/m 4 november
Voor werkzaamheden wordt de Nieuwe Amstelbrug tijdelijk helemaal afgesloten voor fietsers en voetgangers. Kom je uit oostelijke richting naar de yogalessen? Dan kun je in deze periode via de Torontobrug of de Berlagebrug naar De Lijfschool. Houd rekening met een langere reistijd en vertrek iets eerder van huis.

yoga circle

Iedereen kan mediteren
Even pauze van je eigen gedachten. Deze week kwam er iemand uit de les die zei: “Ik weet wat je bedoelt. Ik voel die stilte in mezelf als ik een evenwichtsoefening doe. Die lukt alleen als ik me helemaal concentreer. Dan is het helemaal stil en blijf ik in de oefening staan op één been.”
Zo hebben we allemaal ergens in de yogales een stilte. Die leren we steeds beter herkennen. Hoe beter je die toestand kent, hoe vaker je hem zelf kunt vinden.

david-2022

Wisselen van lestijd
Na een paar maanden testen en tevreden reacties laten we het graag aan iedereen zien: de knop op de website voor afmelden op je normale uur en opgeven van je inhaalles.

leswissel

Je mag ons nog altijd een e-mail sturen als je dat fijner vindt of als je er wat bij wilt melden. Wie zich via de website aan- of afmeldt krijgt alleen een reactie als er op de opgegeven inhaaltijd geen plaats is.
Vrijdag 9:00 uur is een drukke tijd voor inhalen, vaak een stuk of acht verzoeken. Wil je op vrijdag inhalen? Dan heel graag om 10:30 of 16:00 uur, daar blijven de inhaalplaatsen meestal leeg.
Je mag je afmelden via de website ook als je nog niet weet wanneer je de les komt inhalen. Dat kun je later nog invullen. Wij weten graag zo vroeg mogelijk of je plek vrij is voor iemand die graag komt inhalen. Op alle uren zijn minimaal 3 inhaalplaatsen beschikbaar. Soms zijn er meer verzoeken. Ben je er een keertje niet op je eigen uur? Dan kan het zijn dat iemand graag op jouw plek meedoet. Dus bij afwezigheid graag bericht.

Nieuwsbrief September 2022

AGENDA

- 17 t/m 21 oktober herfstvakantie - alle yogalessen gaan door

- 29 oktober zaterdag - 10:00 12:00 Partnerles Zwangerschapsyoga

-12 t/m 16 december Rohatsu - alle lessen stiltemeditatie ipv yoga

- 24 dec t/m 8 januari kerstvakantie - geen yogalessen, De Lijfschool is gesloten

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

NA DE ZOMER

Het is weer september, de vakantie is voor velen voorbij en de tijd van ritme en regelmaat is aangebroken. Dat klink serieus maar kan ook heel fijn zijn. Het is hoe de natuur werkt, de seizoenen, de dag en de nacht. Volg daarbij wekelijks je yogales voor wat rust in de bovenkamer of om je lichaam te sterken. We kijken er naar uit om de komende tijd iedereen weer terug in de lessen te zien, samen te mediteren en de yoga asana’s te doen.

Ik kijk ver
voorbij de kersenbloesems
of de gekleurde bladeren

slechts hutten bij de haven
in de avondschemering

~ Fujiwara no Teika, 1162-1241

nieuwsbrief augustus 2022

Elk jaar van september tot en met december gaan we weer stapsgewijs dieper en langer in meditatie. Eerst besteden we tijd aan de zithouding tijdens de meditatie. In de yoga asana’s oefenen we extra met recht en lang maken van de rug en het versterken van de rugspieren. Je leraar loopt tijdens de meditatie rond om te kijken of het lukt om goed recht te zitten. Als het nodig is krijg je hulp met het uitstrekken. Ook tijdens de yogahoudingen waarin je je rug strekt is er meer tijd en begeleiding om je coördinatie te verbeteren.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

uitleg japanse kanji

JAPANSE KARAKTERS IN DE ZAAL

In De Lijfschool hangen acht doeken aan de muur. Dit zijn de acht kernpunten die we gebruiken in de les. De filosofie die we bespreken en beoefenen is terug te leiden tot één van deze acht woorden. In de komende maanden zullen we dan ook één voor één elke scroll aandacht geven.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
vakantie foto
Saskia en dochter Sophie in Postling, Zuid-Oost Engeland, aug 2022





Nieuwsbrief Augustus 2022

Tropische Daruma

AGENDA

8 t/m 12 augustus geen lessen - zomerstop

20 augustus - zaterdag - Bij genoeg aanmelding (3) —> aanmelden

aug t/m 2 sept - Zomerthema: Ontspanning

sept t/m dec - Najaarsthema: Meditatie en concentratie

Ontspannen doe je mee?

ONTSPANNING

Loslaten kun je leren. Daarom hebben we in de zomermaanden elke week extra uitleg en oefeningen om steeds beter te kunnen ontspannen. We zijn begonnen met rustig worden, daarna hebben we een aantal weken geoefend met de armen en benen zwaar maken. Na loslaten van de spieren zijn we verder gegaan met ontspannen van de ademhaling en tot rust brengen van het hart. Observatie is steeds een belangrijke factor in het leerproces. Door spanningen op te merken en de tijd te nemen, kun je uiteindelijk op elke plek in je lichaam leren loslaten. We oefenen daarbij om niet in slaap te vallen. Nu we eenmaal het lijf goed kunnen ontspannen, zijn we door gegaan met het hoofd. Waar we eerst zwaar werden om het lijf los te laten, worden we juist licht van geest. De komende tijd zullen we nog dieper ontspannen waarbij we een fijne evenwichtige rust vinden en een gevoel van ruimte en lichtheid. In de lessen kun je dit gevoel oefenen, buiten de lessen kun je dan ook spanningen sneller herkennen en makkelijker loslaten. Herinner jezelf regelmatig aan het gevoel uit de oefeningen. Augustus staat nog in het teken van ontspanning.

Op YouTube en Spotify hebben wij verschillende ontspanningsoefeningen voor thuis. Vind je het lastig om te ontspannen? Oefen dan elke dag in de ochtend en in de avond, eerst met een begeleidende stem en na een aantal weken zeg je in gedachten tegen jezelf wat je moet doen om tot rust te komen.

Yoga Zomer Puzzel

ZOMERPUZZEL

Hopelijk heb je een fijne gezellige avontuurlijke en misschien wel lekker rustige vakantie. Daarbij hoort natuurlijk een boekje lezen en misschien een puzzeltje. Print hem uit en puzzelen maar. Druk op deze link om de puzzel te downloaden.

baby-yoga-amsterdam

ZWANGERSCHAPSYOGA & MAMA-BABY-YOGA

Gefeliciteerd aan de zwangeren die uit onze reguliere yogalessen doorstromen naar de zwangerschapsyoga. We zijn heel blij dat jullie deze bijzondere tijd ook bij ons zullen blijven komen voor fijne yogalessen. Zwangerschapsyoga is een aangepaste vorm van yoga, waarbij je minder druk zet op je bekken en buik. Je leert hoe je je goed kunt voelen tijdens je zwangerschap, met tips voor je houding. We besteden ook tijd aan het uitwisselen van ideeën over kinderopvang en bijvoorbeeld het vervoeren van je baby. Elke tien weken hebben we een les van twee uur met de partner erbij. In deze les nemen we door hoe de dag van de bevalling verloopt zodat je daar samen op kunt voorbereiden.

Voor alle dames die de afgelopen tijd een kindje hebben gekregen: van harte gefeliciteerd met je gezinsuitbreiding. We hebben weer lieve baby’s in de lessen voor mama en baby. Je kunt hieraan meedoen na je bevalling tot je kindje kan kruipen. Bij mama en baby yoga doe je oefeningen met je baby, en je doet oefeningen voor jezelf. Je mag tijdens de lessen voeden en verschonen. Een gezellige les waarin je ook andere moeders en baby’s uit de buurt ontmoet.

Nieuwsbrief Juni 2022

Wist je dat . . . (1)

Wij de acht Japanse karakters aan de muur zelf hebben laten maken door een Japanse kunstenaar? Het zijn acht woorden die centraal staan in onze training. Onthechting, Observatie, Tevredenheid, Concentratie, Wijsheid, Respect, Stilte en Eenheid. Bij elke scroll hebben wij een inspiratiekaart gemaakt, die je hier kunt bekijken, met uitleg over de betekenis van het karakter. Aan de zijkant van het karakter staat: “Daruma Yoga” met daaronder naam en stempel van de kalligraaf.

daruma with ink

Wist je dat . . . (2)

Wij elke drie maanden een euro van je contributie opzij zetten? Zo hebben wij een spaarpotje voor als één van onze leden tijdelijk in financiële nood zit. Zo werken we al twintig jaar. Met zijn allen ondersteunen we de fysieke en mentale gezondheid van iemand die dat tijdelijk goed kan gebruiken. Jaarlijks zijn er gemiddeld vijf deelnemers die met jouw bijdrage een periode hun contributie kunnen overbruggen. In lastige tijden kan doorgaan met yoga veel betekenen.

Saskia Meijer Yoga

Zomerperiode

In de zomer is De Lijfschool geopend. De maanden juli en augustus zijn gewoonlijk rustig omdat velen met vakantie gaan. Wil je extra lessen volgen, of bijvoorbeeld drie weken twee keer per week en drie weken overslaan? Dat kan allemaal.

We zullen in juni, juli en augustus weer dieper ingaan op ‘ontspanning’. Ontspannen kun je leren. Daarom hebben wij een mooi programma om tot een goede rustgevende diepte spanningen los te laten uit hersenen, zenuwen, ademhaling, hart en spieren. Wat je leert zal daarna helpen in je asana’s en meditaties.

Saskia op het Noord-Hollandse strand

Partnerles

Partnerles Zwangerschapsyoga:
Elke 10 weken is er weer een extra les voor zwangeren met partner. Deze les is gericht op samen bevallen, en de rol van de partner. Welke verwachtingen hebben beide partners van elkaar en hoe ziet zo'n bevallingsdag of -nacht er eigenlijk uit? Verder doen we tijdens deze les natuurlijk veel oefeningen samen, zo wordt het een leerzame en gezellig ochtend.

Op zaterdag 25 juni is de eerstvolgende les van 10:00 tot 12:00.

Doe mee met de partnerles over de bevalling

Yogaweekend (dit jaar doe ik mee)

Een verrijkende ervaring van innerlijke kracht. In een yoga weekend voel je hoeveel je aan kunt, terwijl je steeds meer energie door je lichaam voelt stromen. We hebben al een hele leuke groep die zal deelnemen. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar.

Programma:

zaterdag 11 juni

09:00-10:00 meditatie en asana
10:30-12:00 asana
12:00 lunch
13:30-15:30 asana en pranayama
15:30 pauze
16:00-17:30 asana

zondag 12 juni

09:00-10:00 meditatie en asana
10:30-12:00 asana
12:00 lunch
13:30-15:30 asana en pranayama
15:30 pauze
16:00-17:30 asana

Prijs: € 149,95

Twijfel je of jij aan dit weekend kunt deelnemen? Neem contact op. We denken graag met je mee.

Yoga Hoofdstand

Nieuwsbrief April 2022

Filosofie in kwartaal 2

De oude meesters - filosofie achter de training
In de maanden april en mei bestuderen we elke les een tekst uit de tradities van yoga, zen en taoisme. De teksten zijn ook te vinden op het Internet voor wie zelf verder wil lezen.

Teksten uit het Zen canon zijn te vinden op https://terebess.hu/zen/mester.html

Een introductie en enkele vertalingen van de Tao Te Tjing van Lao Tzu (taoisme) zijn te vinden op https://tao-in-you.com/best-translations-for-tao-te-ching/

De yoga sutra’s van Patanjali zijn de basistekst achter de yoga traditie, één van de vele vertalingen in het Engels vind je hier https://swamij.com/yoga-sutras-list.htm

The mind is also calmed by regulating the breath, particularly attending to exhalation and the natural stilling of breath that comes from such practice.

The inner concentration on the process of sensory experiencing, done in a way that leads towards higher, subtle sense perception; this also leads to stability and tranquility of the mind.

Or concentration on a painless inner state of lucidness and luminosity also brings stability and tranquility.

Or contemplating on having a mind that is free from desires, the mind gets stabilised and tranquil.

When, through such practices, the mind develops the power of becoming stable on the smallest size object as well as on the largest, then the mind truly comes under control.


-Yoga sutra’s van Patanjali ca. 200 v. Chr.


mu-zen-yoga

Nieuwe Video’s

De Lijfschool heeft inmiddels 5000 volgers op youtube. Leuk om te weten dat zoveel mensen in Nederland plezier beleven van de video’s. De afgelopen drie weken hebben we nieuwe video’s opgenomen. Hierbij eentje van Saskia.
Af en toe krijgen we een leuk mailtje van iemand, zoals vandaag nog van Timo:

Beste Lijfschool medewerkers,

Bedankt! Bedankt dat jullie me door een vervelende periode van rugpijn, beenspier pijn, slapeloosheid en lamlendigheid helpen. Jullie video’s geven hoop, kracht, doen soms pijn maar houden mij in beweging. Heel. Erg. Fijn!

Groeten, Timo

ademhaling-video-saskia

Nieuwsbrief Maart 2022

Nieuwsbrief Maart

De komende tijd zijn er veel bijzonderheden in de agenda. Kijk goed of we open zijn of gesloten tijdens feestdagen. De zwangerschapslessen van Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag zijn verplaatst naar de volgende dag, dinsdag. Kun je niet op dinsdag, dan kun je meedoen met de lessen van vrijdag avond.

Voor de reguliere lessen die uit vallen hebben wij genoeg vervangende vrije plaatsen in alle andere lessen in die zelfde week. Je mag op elk moment doorgeven wanneer je je Paas- of Pinksterles komt volgen.

De meivakantie valt in april, in dezelfde week als Koningsdag. Er zijn dan geen lessen. Elk kwartaal geven wij 12 weken les, de 13de week zijn wij gesloten. Voor deze week betaal je geen lesgeld.




saskiameijeryoga

Yogaweekend maart

Eind deze maand organiseren we een yoga weekend. Het gaat door vanaf 6 aanmeldingen. We hopen op veel animo, want het yoga weekend is altijd heerlijk en hartstikke leuk.

Voor meer informatie kijk op onze website.

Alles wat je kent uit onze reguliere lessen komt ook langs in het weekend. We nemen uitgebreid de tijd voor Yogahoudingen, Ademoefeningen, Meditatie, Filosofie en Ontspanningsoefeningen. Het programma is op zaterdag van 10:00 tot 20:00 en op zondag van 10:00 tot 18:00. Op zaterdag avond van 18:00 tot 20:00 eten we samen een vegetarisch diner.

In de middag van 13:00 tot 16:00 is er een pauze. Je mag dan in De Lijfschool blijven of even lekker naar buiten. Neem zelf lunch mee als je in de pauze niet naar huis gaat. Er is voldoende eten en drinken tussendoor, maar je mag dat natuurlijk aanvullen met je eigen snacks.

videovideo

In de yogalessen vertellen wij regelmatig een verhaal, of lezen we stukjes voor. David heeft de afgelopen weken een aantal verhalen opgenomen en op YouTube gezet. Je kunt alle verhalen ook vinden op onze website.
Je mag de filmpjes natuurlijk delen want de oude wijsheden van yoga & zen zijn van iedereen.

Nieuwsbrief Februari 2022

26 en 27 - maart YOGAWEEKEND

15 april - Goede Vrijdag - Open, alle lessen gaan door

18 april - 2de Paasdag - Geen lessen, kom op een andere dag

19 april - Zwangerschapsyoga 10:30-12:00 (dinsdag ipv maandag)

25 t/m 29 april - Meivakantie - Geen lessen

5 mei - Bevrijdingsdag - Open, alle lessen gaan door

26 mei - Hemelvaart - Open, alle lessen gaan door

6 juni - 2de Pinksterdag - Geen lessen, kom op een andere dag

7 juni - Zwangerschapsyoga 10:30-12:00 (dinsdag ipv maandag)
De komende tijd zijn er veel bijzonderheden in de agenda. Kijk goed of we open zijn of gesloten tijdens feestdagen. De zwangerschapslessen van Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag zijn verplaatst naar de volgende dag, dinsdag. Kun je niet op dinsdag, dan kun je meedoen met de lessen van vrijdag avond.

Voor de reguliere lessen die uit vallen hebben wij genoeg vervangende vrije plaatsen in alle andere lessen in die zelfde week. Je mag op elk moment doorgeven wanneer je je Paas- of Pinksterles komt volgen.

De meivakantie valt in april, in dezelfde week als Koningsdag. Er zijn dan geen lessen. Elk kwartaal geven wij 12 weken les, de 13de week zijn wij gesloten. Voor deze week betaal je geen lesgeld.

smaapie-tekening

Yogaweekend

Eind deze maand organiseren we een yoga weekend. Het gaat door vanaf 6 aanmeldingen. We hopen op veel animo, want het yoga weekend is altijd heerlijk en hartstikke leuk.

fototje

Alles wat je kent uit onze reguliere lessen komt ook langs in het weekend. We nemen uitgebreid de tijd voor Yogahoudingen, Ademoefeningen, Meditatie, Filosofie en Ontspanningsoefeningen. Het programma is op zaterdag van 10:00 tot 20:00 en op zondag van 10:00 tot 18:00. Op zaterdag avond van 18:00 tot 20:00 eten we samen een vegetarisch diner.

In de middag van 13:00 tot 16:00 is er een pauze. Je mag dan in De Lijfschool blijven of even lekker naar buiten. Neem zelf lunch mee als je in de pauze niet naar huis gaat. Er is voldoende eten en drinken tussendoor, maar je mag dat natuurlijk aanvullen met je eigen snacks.

Filmpje

In de yogalessen vertellen wij regelmatig een verhaal, of lezen we stukjes voor. David heeft de afgelopen weken een aantal verhalen opgenomen en op YouTube gezet. Je kunt alle verhalen ook vinden op onze website.
Je mag de filmpjes natuurlijk delen want de oude wijsheden van yoga & zen zijn van iedereen.


gedicht

Nieuwsbrief Januari 2022

Zoals gehoopt, mogen we vanaf maandag weer in De Lijfschool sporten. Alle uren starten volgens ons reguliere rooster. Dit kun je terug vinden op onze website onder tijden. We zien iedereen graag weer terug, met heel veel zin om te bewegen.

Tot snel,

David en Saskia

tekning-saskia-2020

Weer meedoen

Heb je je afgemeld voor de komende maanden maar kom je graag weer naar de les? Voor onze administratie is het fijn als je je even per e-mail vooraf aanmeldt. We zetten je abonnement dan weer op ‘actief’.

wenda-yoga-2020

Pranayama

Komende maanden zullen we meer uitleggen over de ademhaling. Elke les observeren we het ademen en we zullen daarmee diepere rust en meer kracht vinden in de yogalessen. Wil je thuis ook oefenen met pranayama (ademhaling), dan kun je deze video gebruiken.

david-yoga-2020

Facebook & instagram

We hebben hele leuke socials. Daar zetten we zelf gemaakte plaatjes, mooie teksten, aankondigingen voor workshops of weekends en video’s op. Heb je facebook of instagram dan kun je ons daar volgen.
- Facebook
- Instagram




Nieuwsbrief November 2021

AGENDA

- 27 nov zaterdag - Partnerles zwangerschapsyoga 10:00 tot 12:00
- 6 t/m 10 dec - Rohatsu meditatieweek, alle lessen zenmeditatie
- 25 dec t/m 9 jan - Kerstvakantie gesloten

daruma-breed

CORONA

Vanavond (dinsdag 2 november 19:00) is er een persconferentie met nieuwe maatregelen. Wij zullen de komende dagen uitzoeken of er, en zo ja welke, regels gaan gelden voor de yogalessen. Hierover volgt een e-mail aan het eind van de week.


ROHATSU MEDITATIEWEEK 6 t/m 10 december

Elk jaar oefenen we een aantal maanden met korte meditaties in alle lessen. Op die manier bereiden we ons voor op de Rohatsu Meditatieweek. Doe je dit jaar voor het eerst mee? Zo werkt het:

- Op alle uren geven we in plaats van asana’s, een les met een lange stiltemeditatie.
- Je mag tijdens Rohatsu zoveel lessen volgen als je wilt. Graag van tevoren je extra tijden doorgeven.
- We doen een aantal lichaamsoefeningen ter voorbereiding op het zitten.
- In lessen van 60 minuten duurt de stiltemeditatie 45 minuten.
- In lessen van 90 minuten duurt de stiltemeditatie 60 minuten.
- Zittende meditaties duren 10 minuten, staande meditaties duren 5 minuten.
- Iedereen die graag langere zitmeditaties doet, mag de staande oefening overslaan. In dat geval zit je 25, 40 of 55 minuten.
- Meer uitleg over de les vind je in de video hieronder:


rohatsu-video

NIEUWE VIDEO

Sinds een paar weken zijn er af en toe reclames bij onze YouTube video’s. YouTube heeft bij iedereen die video’s op hun platform aanbiedt reclames aangezet. De opbrengsten hiervan gaan naar YouTube. Het liefst bieden wij de online lessen zonder reclame aan, maar we maken natuurlijk al vele jaren gratis gebruik van het platform en het is payback time. Op deze manier krijgen ze ongeveer €1,- per maand van de adverteerders voor het opslaan van alle video-materiaal. Gelukkig zie je ze slechts af en toe, en alleen voordat de les start, niet in het midden. Je kunt na een paar tellen makkelijk op ‘overslaan’ drukken en met je yogales beginnen.

David heeft een nieuwe meditatie opgenomen. In de e-mail met corona-update die we later deze week sturen, staat een link naar een fijn lesje met oefeningen voor de onderrug. We werken komende dagen nog aan de montage. In die les legt David uit hoe je extra stabiliteit maakt vanuit je buik, zodat je leert om je onderrug minder te belasten.

Mediteren doe je nooit alleen

YOGA SUTRA’S VAN PATANJALI

Het eerste deel van boek één van de Sutra’s van Patanjali gaat over ‘nirodha’: het stilleggen van de wervelingen, oftewel verstilling door kennen van de wervelingen en concentratie op één ding. Naast de vele voordelen van deze weg, worden als nadelen trots en ambitie beschreven. Het al teveel blijven hangen in intellect en wilskracht.

Het tweede deel noemt daarom een andere manier van verstilling vinden, de overgave aan ‘ishvara’: de overgave aan god (sutra 1.23). De verstilling wordt dan niet bereikt door het geconcentreerd richten op de stilte, maar door de volledige overgave in de oefeningen. Ishvara moeten we niet verwarren met de Christelijke god. De Yoga Sutra’s zijn een paar honderd jaar voor Christus geschreven, in een cultuur die geen monotheïsme kende. Ishvara wordt beschreven als de guru van onze voorouders. Een god met beide geslachten, die tegelijk ook vormloos en tijdloos is. Ishvara is het ontstaan, het bestaan, de aftakeling en de vernietiging. Het is de gehele natuur en tijd, maar ook alle natuurlijke vormen, fenomenen en cycli.

houtsnede-lijfschool

Als wij in De Lijfschool oefenen, dan worden we door de Yoga Sutra’s aangemoedigd om ons te richten op het directe ervaren in het hier en nu (Ishvara) met volledige overgave. We zien het ontstaan van de asana, het blijven en de vernietiging. Dezelfde ontwikkeling is in onze meditaties. De oorspronkelijke stilte, het ontstaan van gedachten, het dwalen, de vernietiging van de gedachte en het terugkeren in de oorspronkelijke stilte. Je kunt de overgave ook zien als een ongeremd vertrouwen in verlichting in jezelf. Dit wordt beschreven als onze persoonlijke ervaring van god. Wanneer we oefenen met eerbied en respect, dankbaarheid en warmte, dan kunnen we helemaal open staan voor wat we mogelijk zullen ontdekken in onze training. We zoeken niet iets wat al vast staat en waar we naar streven, of wat we vooraf als doel hebben gesteld. Ishvara is niet een doelmatige beleving of een intellectueel stappenplan. Diep vertrouwen en overgave laten iets zien dat ons zal verrassen en onze geest zal verruimen.

In het Japans wordt deze ervaring van trainen ook aangeduid met ‘daishin’ of: groot hart. Het vinden van een grote liefde, waarin vorm en tijd verdwijnen. In daishin vinden we een gemoedstoestand waarmee we onze plek kennen in alles in het universum en de eeuwigheid. Een diep, liefdevol, nederig besef van éénzijn met wat je doet en het voelen van begrip voor alle vormen en fases.

Waar we precies naar moeten kijken, zien we pas als we het ontvangen. Daarvoor moeten we eerst kunnen open staan voor het onbekende. Onderwerping, vrijgevigheid, vrijwillig geven wat je kan en dienstbaarheid staan niet altijd voorop in onze maatschappij, maar in alle trainingstradities wordt dit aangehaald. Nirodha, isvarah, voorouders, daishin, de yoga sutra’s, alle aanwijzingen zijn slechts een vinger die wijst in de juiste richting.

Nieuwsbrief Oktober 2021

AGENDA
- Woensdag 27 oktober - Saskia geeft 20:15 les i.p.v David
- Zaterdag 27 november - Partnerles zwangerschapsyoga - 10:00 tot 12:00
- 25 december tot 7 januari - Kerstvakantie - 2 weken gesloten

Zendo in de pijp Amsterdam

DE LIJFSCHOOL VEERT TERUG
We zijn erg blij met zo’n twintig nieuwe leden die de afgelopen tijd enthousiast zijn gestart: van harte welkom in onze school. Daarnaast zijn we verheugd over het terugkomen van een stuk of vijftien oud-leden: goed om jullie weer te zien.

We zijn ontzettend dankbaar naar iedereen die ons anderhalf jaar lang digitaal of op anderhalve meter afstand heeft gesteund en zijn lidmaatschap heeft doorbetaald: jullie hulp in deze lastige tijd zullen we altijd blijven voelen, want daardoor kunnen we ons werk voortzetten en kunnen we weer met zijn allen samen yoga doen.
david-meijer-veel

MEDITATIE
Aan het begin en einde van elke les oefenen we met het voelen van de buik. Je richt je aandacht op je buik en telt elke bewust gevolgde ademhaling. In het begin raak je steeds afgeleid. Dit afgeleid zijn wordt vaak vertaald met ‘ego’ of ‘Ik’. Je zintuigen lokken je aandacht naar een geluid, een licht of een geur. Ergens kriebelt het, je huid haalt je uit je concentratie. Dan voel je ergens pijn van het zitten. Je vraagt je af of je houding nog goed is. Vervolgens beland je in een rijtje gedachten die elkaar opvolgen. Een kleurige herinnering laat zich zien. Je stopt de afleiding en je stuurt je aandacht weer naar je buik om je concentratie te trainen.
Ons bewustzijn, of: ‘Zelf’, wordt steeds vaker voelbaar door meditatie. Je ervaart door de concentratie oefening meer rust en stabiliteit, maar uiteindelijk komt er nog iets. Een plotselinge hele diepe stilte. De ontspanning die je krijgt in je zenuwen, hart en hersenen, geven je een natuurlijk gevoel van ruimte.
Tijdens asana’s merk je dat je steeds beter voelt waar je mee bezig bent. In je dagelijks leven heb je scherpere zintuigen en kun je ook weer makkelijker naar anderen luisteren of voor iemand klaar staan.
De beoefening van meditatie brengt uiteindelijk een langdurige stabiliteit. Je kunt relaxter met dingen omgaan, tegelijk sta je ook sterker. Daruma Yoga is een training waarmee je verschillende mentale kwaliteiten versterkt. Iedere keer dat je gedachten loslaat en je aandacht richt, en iedere keer dat je besluit niet mee te gaan met een afleiding, neem je een beslissing. Dit vergroot je vertrouwen in je zelf om een goed besluit te nemen en daar achter te staan. Lukt het een keer niet, dan leer je om zonder teleurstelling, boosheid, frustratie of stress nog een keer te proberen en jezelf aan te moedigen. Een gezonde oefening in non-judgment en geweldloosheid of: ‘ahimsa’. Je leert om niet met alle winden - plezierig of vervelend - mee te waaien en je laat je geen zand in de ogen strooien. Met een stabieler bewustzijn door meditatie ben je minder zorgelijk en rusteloos, minder prikkelbaar. Dit gevoel van stabiliteit en ruimte ‘heijoshin’ (normal mind, calm, cool, collected) is van nature onze basis. We kunnen ons Zelf verliezen in alles wat er in en om ons heen gebeurt. We kunnen ons Zelf ook weer terug vinden, door concentratie.

samsara yoga

JOSHU"S MU
Deze tekst is uit een verzameling zen verhalen (koans) genaamd de ontzichtbare barrière uit de 13de eeuw. Sommige verhalen zijn lang, andere zijn kort. Dit verhaal is zelfs maar twee zinnen. Gelukkig schreef meester Mumon Ekai (1183–1260) een toelichting om ons wat inzicht te geven in de bedoeling ervan.

Een monnik vroeg aan Meester Joshu: “Heeft een hond de boeddha-natuur?” Meester Joshu antwoordt: “Mu!”* (leegte)

Mumon’s uitleg:
Voor het bestuderen van zen, moet je een onzichtbare barrière doorkruisen. Dit wordt genoemd: “door de poortloze poort gaan”. Je moet je discriminerende geest kunnen los laten om de dingen anders te zien dan je gewend was. Je zet al je brillen af en kijkt met zen-ogen. Als het lukt aanschouw je de wereld zoals alle zenmeesters die er ooit hebben bestaan. Je staat dan zij aan zij met Joshu. Om door de barrière te breken, moet je hard werken. Breinbrekend, horinzonverbredend, verbijsterend werk. Wat is ‘Mu’?. Geen slimmigheden nu, ‘leegte’ is niet niks, het is niet het omgekeerde van alles. Je zult harder je best moeten doen.
Ontdoe je van alles wat je leven tot nu toe was. Je ego-schild moet worden verbrijzeld. Kom je de boeddha tegen en verspert hij de weg? Hak zijn kop eraf! Dan pas ben je vrij van oorzaak en gevolg.
Hoe doe je dit? Leer “Mu” te begrijpen, je moet “Mu” doorgronden, je moet “Mu” worden. Gebruik al je energie om dit te begrijpen. Geef niet op. Blijf doorzetten tot er niets meer is en je zult zien dat er nog een wereld is, helderder, duidelijker dan je je ooit had kunnen voorstellen.

Heeft een hond boeddha-natuur?
Dit is de belangrijkste vraag van allemaal.
Als je “Ja” zegt, als je “nee” zegt
Dan verlies je je boeddha-natuur.


klankschalen-de-pijp

ZAZEN ALLEEN
Op een avond nam Wilde Eend als eerste het woord en zei: ‘Als ik op reis ben, vind ik het moeilijk om zazen te beoefenen zonder de steun van de kring. De helft van de tijd doe ik het dan helemaal niet.’
‘Doe het samen met de stenen,’ zei Raaf.”

Uit: Fabels van zen-meester Raaf, Robert Aitken (2003)

Nieuwsbrief September 2021

AGENDA
- sept t/m dec - Aandacht voor Zenmeditatie
- 25 sept - Partnerles zwangerschapsyoga 10:00 tot 12:00
- 6 t/m 10 dec - Rohatsu meditatieweek, alle lessen zenmeditatie
- 25 dec t/m 9 jan - Kerstvakantie gesloten

OVER DE LIJFSCHOOL
De yogalessen zijn een hedendaagse mix van yoga en zen. Saskia en David ontmoetten elkaar toen ze allebei al een tijdje voor de klas stonden. David begon zijn zenstudie in 1993 en Saskia vond haar yogaleraar in 1999. Al bij de eerste ontmoeting tussen de twee Daruma Yogi’s ging het over de fysieke training en meditatie. Saskia opende haar yogaschool in januari 2001 bij Waterlooplein waar zij meerdere leraren en stijlen op het rooster had staan en yoga weekends organiseerde voor uitwisseling tussen docenten uit verschillende yoga tradities. In haar school ontstond een gezamenlijk project met David, dat uitliep op een succesvolle samenwerking en een zoektocht naar een grotere ruimte. Na jaren zoeken werd in 2009 de huidige Lijfschool in de Van Ostadestraat ingericht.
David haalde in 2003 zijn zwarte band in karate en bleef 22 jaar bij zijn leraar trainen en lesgeven. In 2004 organiseerde De Lijfschool de eerste intensieve yogaweek, waarbij deelnemers een hele week hele dagen yoga beoefenden. Na een aantal jaren met yogaweken, zijn het yoga weekends geworden. De weekends worden nog steeds één of meer keer per jaar gehouden en kunnen worden bijgewoond door leden die minimaal drie maanden wekelijks les hebben gevolgd.
David Saskia
David en Saskia bestuderen nog altijd oude teksten voor verdere verdieping in de tradities van yoga en zen. Voor de fysieke inzichten volgden zij beiden de 4-jarige fulltime opleiding Oefentherapie Mensendieck op de Hogeschool van Amsterdam. Sinds 2010 heeft De Lijfschool een samenwerking met twee andere yogascholen, om yogaleraren op te leiden in Utrecht en Scheveningen. Zo’n 600 leraren uit binnen en buitenland volgden David’s anatomie cursus.
Naast de vaste uren op het rooster geven ze beiden privé-lessen, personeelsdagen bij scholen en bedrijven, en ze hebben jaren geschreven voor het vragenpanel van Yoga Magazine. Meer dan duizend zwangeren volgden een zwangerschapscursus bij De Lijfschool en de kinderen uit de eerste groepen zijn inmiddels al tien jaar geworden.
Alle trainingsuren bij elkaar opgeteld, komen David en Saskia ieder in de buurt van 15.000 uur yoga en meditatie.

FOCUS: MEDITATIE
“De zen-beoefening wakkert een vuur aan dat de mens ontdooit.”
~ Zenmeester Ben Claessens, 2004

We zijn begonnen met de laatste periode van het jaar waarin stiltemeditatie centraal staat in de lessen. Door tijdens de asana’s kleine aanwijzingen te geven over meditatie, leer je in alle houdingen en bewegingen je concentratie te vergroten en vast te houden. Het gedetailleerde oefenen in de houdingen verbetert je spierconditie, maar het werkt ook door in het loslaten van verstrooide gedachten. Je voelt je daardoor in de laatste meditatie van de les veel
pixel daruma
KOAN STUDIE
Uitleg over zen wordt traditioneel overgebracht in een teisho; een les of lezing van de meester, meestal over een koan of oude zen tekst. Een zenstudent verdiept zich door zelf koans te bestuderen. Koans zijn korte verhaaltjes of losse zinnen die vaak komisch, on-logisch of on-af zijn. De student heeft de opdracht om zelf uit te puzzelen wat de betekenis is. Het volgende sufi verhaaltje leest als een instructie in zen.

Iemand vroeg een sufi: “Wie heeft u op het Pad geleid?” De soefi zei: “Een leeuw. Op een dag zag ik hem, bijna dood van de dorst, aan de rand van het water staan. Steeds als hij naar zijn weerspiegeling in het water keek, werd hij bang en liep hij weg omdat hij dacht dat het een andere leeuw was. Ten slotte, toen de nood drong, wierp hij zijn vrees van zich af en sprong hij in het water. Daarop ‘verdween’ de andere leeuw. De leeuw had de hinderpaal die hijzelf was, de barrière tussen hem en wat hij zocht, overwonnen. Op deze wijze verdween ook mijn eigen hindernis. Zo werd mijn Pad mij voor het eerst getoond door het gedrag van… een leeuw.”
~ Idries Sha, 1924-1996, Afghaanse schrijver.

In de Yoga traditie heten de zinnen die je bestudeert ‘sutra’. Zoals je hierboven ziet, hebben vele tradities een manier van inzicht overbrengen via korte verhaaltjes. De korte vorm helpt de student om de opgave uit het hoofd te leren om overal en op elk moment te kunnen puzzelen met de betekenis.

Meer weten over koan-studie? Er zijn goede podcast series.

ASANA
In de lessen hoor je regelmatig het woord ‘asana’. Dit betekent houding. De houdingen zijn goed om je lichaamsgevoel te verbeteren. Bedoeld als uitdaging om je zelfbeheersing in te trainen, prikkelen de asana’s je zintuigen, je emoties en je gedachten. Steeds kijk je rustig naar jezelf. Je leert zien wat een asana met je doet. Soms zie je woede, een andere keer verveling, dan weer ongeremde fantasieën. In een asana oefen je niet alleen met lichaamsbeheersing, maar steeds meer ook met het kennen van jezelf.

NIeuwsbrief Juli 2021

Yoga in de zomer

We zijn al weer een paar weken open en wat gezellig is het! Samen yoga doen, mediteren en natuurlijk kletsen. We zijn blij jullie allemaal weer te zien. Ben je nog niet geweest of wil je weer beginnen; meld je aan en dan zien we je snel weer.

We zijn deze zomer gesloten van 2 t/m 6 augustus

david meijer yoga

Wat is Daruma?
Dit is een vraag die we vaak krijgen. Daruma Yoga is vernoemd naar een prins uit India die leefde rond 500 na Christus. Hij staat symbool voor veerkracht en doorzettingsvermogen. Omdat de prins een oudere broer had, hoefde hij de troon niet op te volgen en koos hij voor de eervolle spirituele weg van het Boeddhistisch klooster. Als erkenning voor zijn ontwikkeling als monnik, ontving hij de mantel en bedelnap van de oorspronkelijke boeddha, die al duizend jaar werden doorgegeven van meester op leerling. Daarbij kreeg hij de opdracht om ook voor de volgende generatie het vinden van een zuiver inzicht mogelijk te maken, zoals boeddha het bedoeld had. Geen opsmuk, geen onnodige pracht en praal, geen competitie, maar echte persoonlijke overtuiging en veerkracht om diep te gaan en alle illusies die ons vertroebelen los te laten.

Daruma was lange tijd een reizende monnik. Hij trok door verschillende Aziatische landen. Het grootste deel van zijn leven verbleef hij in China. Hij had zelf als prins uit een sterke familie veel fysieke training gehad en als monnik in het klooster veel gemediteerd. Waar hij monniken teveel hoorde praten of waar de mensen ingezakt zaten, moedigde hij ze aan om recht te zitten, stil te zijn en hun lichaam gezond te houden door oefeningen te doen.

Zo zien wij het ook: we kunnen er lang over blijven praten, maar uiteindelijk gaat het om zelf ervaren. Van de starttijd van de les tot de eindtijd besteden we zoveel mogelijk tijd aan doén. We trainen daarmee nog twee belangrijk aspecten van zen: bereidheid en volgehouden aandacht. Wil je hier meer over lezen, dan kun je je verdiepen in shoshin en zanshin.

Daruma Tempel
Foto: Genomen in de Daruma tempel in Kyoto tijdens reis in Japan.

Daruma was de eerste zen-meester. ‘Zen’ is Japans voor het Indiase woord ‘Dhyana’ uit de yoga-traditie. In het Japanse zen en Indiase yoga is het tegelijk de beoefening van meditatie en het resultaat van meditatie: een liefdevol en ongedwongen inzicht in het leven, zitten in diepe vrede. Als deze ervaring later ook een onverstoorbare basis is geworden van het dagelijks leven, dan wordt dat Nirvana of Samadhi genoemd. De achtste stap. Dhyana is op zichzelf geen oefening met instructies. Alle technieken, training, onderzoek en instructies zijn bij yoga in de eerste 6 stappen. De laatste twee stappen kun je alleen zelf zetten. De meester heeft dan vertrouwen in de leerling dat deze genoeg heeft geleerd en op eigen kracht kan doorzetten. Alleen iemand die zelf de verantwoordelijkheid neemt en bereid is (“zich niet meer druk maakt om te sterven”), zal het laatste deel vinden. Een ‘voorouder’ of ‘voorbeeld’ van iemand die het gedaan heeft, kan hierin helpen. Zo zijn het beeld van Daruma en de rode karikaturen een aanmoediging voor ons. Zie in jezelf de veerkracht en het doorzettingsvermogen om in de eerste jaren te leren, en later zelf tijdens de training en in je eigen leven tot in de diepte te gaan.

Ook in de Indiase yogatraditie is een oude grote meester: Patanjali (betekenis: kenner van oude Sanskrit grammatica). Van hem zijn geen plaatjes of beelden. Hetzelfde geldt voor de Chinese Lao Tzu (betekenis: oude man). Hun teksten zijn zo oud, dat men niet zeker weet wie de schrijver was, en of hun teksten van meerdere schrijvers zijn, of slechts van één hand.

In de Yoga Sutra’s wordt gezegd dat concentratie op een voorbeeld ons kan helpen om de weg beter te begrijpen. Dit moet een goede betrouwbare bron en een haalbaar voorbeeld zijn. Dus een mens die de weg is voorgegaan. Zo een meester was in veel gevallen geen leraar en liet vaak ook het klooster achter zich. Zo heel af en toe, bleef er ergens een gedichtje achter. Alsof een grootmeester ergens in de eeuwigheid als een graffiti de weg optekende voor de volgende generaties. Hij was zijn eigen weg gegaan. De meester zocht geen volgelingen. De ene mens staat niet boven de ander, als ik het kan vinden, kan jij het ook. De meester liet het aan de mensen om op eigen kracht hun eigen weg te vinden. Hoe zag hij er eigenlijk uit? Zou je hem herkennen?
Daruma Daishi

Daruma is een vrij recente oude meester, waardoor er veel bekend is over zijn reizen en zijn contacten. Zen en yoga zijn allebei rijke tradities, met vele mooie oude teksten en inspirerende meesters. Als grondlegger van Zen, is Daruma voor ons een mooi voorbeeld van een vrije geest die veel van de wereld had gezien. Een man uit het land van Yoga en Boeddhisme, een krijger, een prins, een bedelmonnik, een reiziger, die leefde in China en het taoisme en confucianisme leerde kennen, en die zelfs nu nog als ‘omocha’ (speelgoed) door heel Japan (en inmiddels in De Pijp en Scheveningen) te vinden is als voorbeeld voor een persoonlijke spirituele weg van wijsheid en liefde. Vandaar Daruma Yoga.

Deborah heeft Daruma gespot bij het Olympisch kwalificatie toernooi in Scheveningen.

darauma-doll-deborah

Nieuwsbrief Maart 2021

Wat gebeurt er in De Lijfschool

We zijn in een periode gekomen van meer licht. De zon komt vroeger op en gaat later onder. Als ik vandaag naar buiten kijk, lijkt het of de pluizige witte wolken licht geven. In de yogaschool proberen we ook elke dag een licht gevoel te vinden. Die briljante ingeving voor een nieuw video-project. Een mooie les waarmee onze leden een lichtere dag hebben. Zelf meedrijven op je positieve verhaal. Inlezen in een mooi thema. Mediteren om dreigende somberheid bij voorbaat los te laten. Bijscholing volgen om gemotiveerd te blijven.

De persoonlijke gevolgen van de corona-crisis nu, zijn per persoon en per bedrijf heel verschillend. Wij hebben het geluk gehad tot nu toe, dat wij altijd veel met mensen werken van wie we regelmatig nog een e-mail of een duimpje krijgen en dat wij in een drukke gezinssituatie leven. We voelen ons sociaal gezien hartstikke goed. De financiën en het zicht op de toekomst zijn een ander verhaal. Als we open mogen, is voor ons de crisis niet voorbij. Met een afname van 43% in ons klantenbestand en de nog altijd gestage stroom uitschrijvingen, proberen we ons voor te bereiden op wat ons te doen staat. Er komen onzekere en onvoorspelbare maanden aan. Tot dusver hebben we nagenoeg geen overheidssteun gezien en die zal er ook niet komen als we weer mogen. Een kapper zit drie keer zo vol en kan een inhaalslag maken. Wat staat ons te wachten? Lesgeven voor lege zalen? Een voordeel als we open gaan is in elk geval dat we heel geconcentreerd elke dag drie uur in een mooie stille zaal yoga zullen doen. De oefeningen zullen helpen om de weg te vinden.

bijzondere ervaring

Nieuwe 5-daagse series

Vanaf maandag 15 maart hebben we weer twee weken met een 5-daagse serie. De eerste week wordt een lekker dagelijks yogalesje voor ’s ochtends van 20 tot 25 minuten met Saskia: “Opstaan met Yoga”. De week daarop komt op maandag 22 maart de eerste les online van een week meditatielessen van 12 tot 15 minuten met David: “Meditatie 5-daagse”, om het hoofd helder te houden. Je kunt je nu al aanmelden voor één of allebei zodat je elke dag een email reminder krijgt.

ochtend yoga





Nieuwsbrief Februari

AGENDA

Elke maandag een nieuwe contemplatie
- 1 t/m 5 feb: 5 yogalessen (20 min) voor de avond
- 8 feb, maandag: nieuwe yogales 30 minuten met Sas
- 9 feb, dinsdag: hoofdstand yoga 30 minuten
- 15 t/m 19 feb: 5 lessen weerstandstraining met Daaf


avond yoga

WEERSTANDSTRAINING

15 t/m 19 februari: De Weerstand 5-daagse met David. Langzame oefeningen met veel kracht in de spieren. Met een goede weerstand kun je er weer tegen. Meld je je aan, dan ontvang je 5 dagen op een rij de nieuwe les via e-mail om 7:30 uur.


yoga grapje