Nieuwsbrief April

Op maandag 1 april, Tweede Paasdag, zijn er geen lessen. De yogaschool is dan gesloten. Heb je normaal gesproken les op maandag? Kom dan deze week op een ander uur naar yoga. Laat even weten wanneer je komt via e-mail of het leswisselformulier op de website. Je kunt op onze site zien welke lessen vol zijn en wanneer er ruimte is om een les in te halen. We werken het rooster steeds bij als er aan- of afmeldingen binnenkomen.

Boeddha in Boeddha-zaal in het Wereldmuseum, Leiden Foto: David
Boeddha in Boeddha-zaal in het Wereldmuseum, Leiden Foto: David

AGENDA
 • In april en mei is er extra aandacht voor oosterse filosofie
 • 1 april - Tweede Paasdag - Geen lessen
 • 27 april t/m 5 mei - Meivakantie - Geen lessen
 • 9 mei - Hemelvaart - Gewoon open
 • 20 mei - Tweede Pinksterdag - Gewoon open

NIYAMA - DE OBSERVATIES

In de yogatraditie worden vijf oefeningen in het dagelijks leven aangeraden. Deze oefeningen worden in het Sanskriet ‘niyama’ genoemd. Het zijn onzichtbare oefeningen voor je innerlijke toestand, die je ongemerkt altijd kunt doen. In de Yoga Soetra’s wordt ons aangeraden zo lang mogelijk zonder onderbreking te oefenen en er steeds op terug te komen. De niyama’s maken het mogelijk om vele uren per dag te oefenen. Niemand die het ziet, heel effectief.

Soetra 1.14. Door lange tijd met toewijding en zonder onderbreking te oefenen wordt yoga vaste grond.

De toestand die we yoga of zen noemen, is de heldere, krachtige, ontspannen toestand zoals je die na een yogales ervaart. Het is deze toestand die we, door beoefening van de niyama’s in ons dagelijks leven, stabiel maken. In de soetra wordt het stabiliseren van de natuurlijke gemoedstoestand beschreven met ‘yoga wordt vaste grond’. Deze toestand wordt in de Oosterse filosofie gezien als de natuurlijke staat van zijn, de basis van het leven. Verlichting is inzicht hebben en volledig gegrond zijn. Je bent dan altijd en zonder moeite in de toestand die volgens zen en yoga de ware natuur is.

De vijf niyama’s zijn:
 • Shaucha - Helderheid in doen, denken en spreken.
 • Santosha - Tevredenheid. Acceptatie van anderen, van jezelf en van de eigen situatie zoals die nu is.
 • Tapas - Zelf-discipline, doorzettingsvermogen, focus.
 • Svadyaya - Zelfstudie. Introspectie in doen, denken en spreken. Ook het zelf bestuderen van de aanwijzingen in nagelaten teksten van oude meesters.
 • Ishvarapranidhana - Contemplatie en relativering. Zie je eigen bestaan (atman) en het grotere (brahman) in het juiste perspectief.

ÉÊn van de zeven geluksgoden in de Kamaishi Daikannon, Kamaishi Japan Foto: David
Één van de zeven geluksgoden in de Kamaishi Daikannon, Kamaishi Japan
Foto: DavidVIDEO
Wil je je onderrug sterker maken en je heupen soepeler? Dan is dit de video voor jou! Oefen regelmatig twintig minuten dan zul je met een paar weken een flinke verbetering voelen. Schrik niet terug voor spierpijn in je rug, dat hoort er bij. Je mag met spierpijn gewoon weer gaan oefenen.
Spierpijn is meestal symmetrisch, dus links en rechts hetzelfde. Scherpe pijn aan één kant kan een reden zijn om aanpassingen te maken in oefeningen. Voor advies mag je altijd voor of na de les even naar je leraar komen. Een e-mail mag ook altijd.

Sterker worden duurt een paar maanden. Het kan motiverend werken om een oefenplan te maken voor langere tijd. Bedenk een aantal vaste oefeningen en doe ze op gezette tijden, net als je andere dagelijkse gewoontes om verzorgd voor de dag te komen. Yoga zoals tandenpoetsen, aankleden, eten. Tien of twintig minuten per keer. ‘Abhyasa’ = steeds opnieuw, doorzetten, herhalen, oefenen. Zo doorbreek je een oud patroon en ontstaan er nieuwe mogelijkheden.
sterkerug

Nieuwsbrief Maart

AGENDA
 • In maart doen we ademhalingsoefeningen in de les
 • 29 maart - Goede Vrijdag - Gewoon open
 • 1 april - Tweede Paasdag - Geen lessen
 • 27 april t/m 5 mei - Meivakantie - Geen lessen
 • 9 mei - Hemelvaart - Gewoon open
 • 20 mei - Tweede Pinksterdag - Gewoon open

daruma temple on kyoto
Daruma temple in Kyoto Japan, foto: David


Pranayama - Ademhalingsoefeningen

Bhramari
De ademhaling vertragen door het maken van een lange zachte klank. De klankoefening is een verfijnde zoektocht naar het maken van een beheerste vloeiende klank op één toon, één volume en zonder haperingen. De oefening leert je geduldig te werken met de ademhaling en goed te luisteren. Met je stem maak je ook je aanwezigheid hoorbaar. Hierin kun je een acceptatie voelen van jezelf en de anderen met wie je klanken in de ruimte samen komen.

Nadi Shodana
De ademhaling vertragen door het afsluiten van één neusgat bij de in en/of uitademing. Rustige diepe ademhaling en het kunnen omgaan met stress. Deze oefening vraagt om timing en oplettendheid. Je rekt hiermee de maximale ademstanden waarmee je het ademvolume (de hoeveelheid lucht die je verplaatst) vergroot. Door de trage adembeweging en de verder uit elkaar gelegen eindstanden wordt de lengte van een ademhaling met oefening steeds groter. Wil je te snel vertragen of verdiepen, dan kom je in ademnood of ervaar je zelfs doodsangst. Ga je stap voor stap en houd je je hoofd koel, dan ontstaat een lange evenwichtige ademhaling en voel je je heel prettig uitgebalanceerd na de oefening. Strijd, stress en twijfel vallen weg, een gevoel van zelfvertrouwen blijft.

Bhastrika
Het verbeteren van coördinatie en kracht van de buikwand met een sterke diepe uitademing. Na deze oefening ontstaat een automatische zachte ademhaling met lange pauzes waarbij je een diepe naar binnen gekeerde rust ervaart.

kraanvogels in Fukuoka
Kraanvogels in Fukuoka, foto: David

Afmelden en inhalen

Gemiste lessen mag je inhalen. Het liefst binnen twee weken voor of na je gemiste les. Wel afmelden voordat je je les mist, zodat wij niet twee plaatsen voor je reserveren waarvan je er maar één gebruikt.
! TIP: Veel mensen schuiven hun les door naar later in de week, maar je kan je les ook eerder in de week volgen.

upward facing dog

Schone oefenruimte

We zorgen zo goed mogelijk voor een stille, tijdloze ruimte om in te oefenen. Alle kleine beetjes helpen. Hoe kun jij bijdragen aan een prettige training?
Zet je telefoon uit en laat het liefst je horloge thuis of in de kleedkamer.
Ga met respect om met je eigen spullen en die van anderen.
Geen eten en drinken in de zaal.
Stapel alles netjes op.
Loop niet over elkaars matten heen.
Laat spullen voor een ander achter zoals jij ze het liefst zou vinden.

Review voor vindbaarheid

We zijn altijd erg blij met reviews. Wil je wat schrijven? Het is voor nieuwe yogi’s bijvoorbeeld interessant om te horen hoe De Lijfschool er uit ziet, hoe de leraren zijn, wat voor groepen er komen, hoe je de lessen ervaart, wat het effect van de lessen is op je lichaam of op je leven. Je kunt laten weten of je er sterk van wordt of dat je er lenig voor moet zijn. Misschien is je conditie verbeterd of wil je zeggen dat je gezondheid erop vooruitgaat.

Alles is welkom. Zo lang er regelmatig online interactie is met ons profiel, maakt de zoekmachine ons goed vindbaar. Je helpt ons om de school toekomst te geven.

Er zijn twee manieren:
1: Google maps
2: Iphone maps (Heel makkelijk)

Sinds 2024 kunnen mensen die een iphone hebben ook een duimpje omhoog of een duimpje naar beneden geven. Ga naar maps op je telefoon of macbook en zoek op Lijfschool.

google review

Nieuwsbrief Februari

AGENDA
In februari en maart in de les extra aandacht voor de ademhaling
Voorjaarsvakantie 17 t/m 25 februari - Gewoon open
29 maart - Goede Vrijdag - Gewoon open
1 april - Tweede Paasdag - Geen lessen
27 april t/m 5 mei - Meivakantie - Geen lessen
9 mei - Hemelvaart - Gewoon open
20 mei - Tweede Pinksterdag - Gewoon open

lampion
Daruma lampion, Takasaki, Japan


Geluid in de kast
De afgelopen weken komt er te vaak geluid uit de kast. Telefoontjes, wekkers, appjes, e-mails klinken regelmatig door de lessen. Onze kleedkamer en oefenzaal zijn één ruimte. Daarom willen we iedereen graag vragen om er voor de les aan te denken alle apparatuur uit of op vliegtuigstand te zetten, of waar dat kan niet mee te nemen. Zo maken we met zijn allen een prettige stille plek voor onze yoga en meditatie. Alvast heel veel dank voor je medewerking.

Oefening voor soepele heupen
Asana’s (=yogahoudingen) en het zitten in meditatie zijn lastig met korte heupspieren. Ga thuis wat vaker zitten in kleermakerszit. Dat kan gewoon op de bank als je een boek leest, terwijl je appt of bij het televisie kijken. Het mag ongemakkelijk of pijnlijk voelen. Je heupspieren worden elke week wat soepeler. Je merkt vooruitgang in je meditatiehouding, doordat het makkelijker wordt om lange tijd met een uitgestrekte rug te zitten. Ook de hond met het hoofd naar beneden wordt makkelijker: je glijdt minder weg met je handen en het kost minder moeite om je schouders gestrekt te houden. Naar voren stappen vanuit plank of hond gaat soepeler en je krijgt meer controle over het plaatsen van je voeten in grote standen zoals krijgers en parsvakonasana’s.
Kortom: kijk vaker televisie, lees meer boeken en stuur eens wat appjes.

video

Nieuwsbrief Januari

Nieuw kwartaal
We hebben 2023 mooi afgerond met tijd voor meditatie. In januari start er weer een nieuw kwartaal, met verdieping in de ademhaling.
Lotusbloem Japan Nagano

De zenmeester Bankei
Bankei sprak voor een groot publiek. Monniken uit verschillende tradities, leken, vrouwen, mannen waren met meer dan 1600 bijeengekomen. Bankei werd gezien als de levende legende met het diepste inzicht. Soms sprak hij de vrouwen aan, soms de monniken, dan weer de ouderen, maar iedereen herkende iets van zichzelf en luisterde naar zijn lessen. Hij noemde het Zelf steevast het Ongeborene.

Doen is moeilijk
“Zelfs degenen in deze groep, die beamen wat ik zeg, zullen voor een deel luisteraars en leraren zijn die alleen met hun mond lesgeven over het Ongeborene, zonder erin te verblijven, mensen die alleen weten over het Ongeborene, mensen die het intellectueel begrijpen. Vanuit het Ongeborene bekeken, is intellectueel begrijpen een holle speculatie, je kunt niet zeggen dat zo iemand het Ongeborene volledig voelt. In alle eerlijkheid is een dergelijke benadering waardeloos. Als je van daaruit anderen vertelt over het Ongeborene kunnen ze niet begrijpen waar je het over hebt, niemand komt daarmee tot werkelijk inzicht. De reden daarvoor is dat je om te beginnen, zelf niet alles hebt overgelaten aan je eigen boeddhanatuur, die ongeboren bijzonder verlichte kracht; je leeft niet met de lessen of het nut van het Ongeborene op elk moment in alle dingen - je doet het zelf niet en je zegt alleen wat je intellectueel snapt, daarmee kunnen anderen het niet vatten. Als je niet helemaal begrijpt wat ik bedoel met mijn preek, het niet echt beoefent, het niet echt uitvoert, als je alleen vertelt wat jij met je intellect snapt, dan kan een ander onmogelijk die diepe realisatie voelen. Uiteindelijk leidt dat alleen tot laster. Dus, ook al duiken er van tijd tot tijd mensen op die tot een diep inzicht zijn gekomen, je vindt er zelden één die zich in al zijn handelen, spreken en denken hier en nu naar zijn inzicht gedraagt. Het snappen is makkelijk, het doen is moeilijk.”

zen tempel in japan

Gedichten in de zen-traditie
Er zijn prachtige zen gedichten en haiku’s. Door de honderden jaren heen zijn er vele teksten nagelaten die je even doen nadenken. De ene tekst is gemaakt om zijn schoonheid, de andere om je op te schudden.

Goed is verschrikkelijk
Slecht is verschrikkelijk
Verschrikkelijk is verschrikkelijk
Dingen en gebeurtenissen
Zijn de uitkomst van omstandigheden

~ Bankei, 1622-1693

Nieuwsbrief December

Dit jaar mediteren we er op los!

🔴
De kerstvakantie 23 december t/m 7 januari school gesloten - geen lessen
🔴 Administratie gesloten 23 december t/m 2 januari - geen e-mails
🔴 17 t/m 25 februari - voorjaarsvakantie - wel lessen
🔴 29 maart - goede vrijdag - wel lessen

Kijk in de ogen van de tijger!

ROHATSU
Rohatsu wordt over de hele wereld gevierd met extra stilte en meditatie. Het is de dag waarop de verlichting van Boeddha Siddharta Gautama wordt herdacht. Er zijn geen vaste voorschriften voor de viering. Elke school en elk klooster geeft hier zelf een invulling aan. Het is gebruikelijk om in de periode voorafgaand aan Rohatsu meer te mediteren.
Deze tijd is jaarlijks een hoopvolle tijd van achterlaten van spanningen en onvrede, naar een lichter en losser bestaan. Boeddha wilde graag anderen laten weten dat hij in zijn leven verlossing had gevonden door te oefenen. Hij heeft na zijn verlossing rondgereisd om anderen te inspireren zich ook los te maken van zorgen en spanningen, door het vergroten van het zelfinzicht.
Wij vieren Rohatsu van 11 tot en met 15 december door alle yogalessen te vervangen door meditatielessen. Je mag zelf weten hoe vaak je tijdens Rohatsu een les komt volgen.

Na deze week hebben we nog een week met gewone yogalessen en daarna is De Lijfschool twee weken gesloten. Voor de vakantieweken betaal je geen contributie.
Alle lessen zijn tijdens Rohatsu volgens het normale rooster.
Wil je extra lessen volgen, dan kun je dat doorgeven via ons aanmeldformulier. Je hoeft geen yogamatje mee te nemen. Wij maken de zaal klaar met voldoende zitplaatsen. Voor en na de meditatie mag je wel praten; misschien wil je graag even horen hoe het anderen is vergaan of wil je je eigen ervaring graag onder woorden brengen. Je kunt er ook voor kiezen om alleen te luisteren. In stilte op je eigen manier naar weggaan mag natuurlijk ook, het kan fijn zijn om de rust mee te nemen en woordenloos naar buiten te gaan.

Aanmelden voor extra lessen kan via deze link!

00-sneeuw

AANPASSING LESPRIJZEN 2024 EN SLUITING ADMINISTRATIE
Per 1 januari gaat de prijs van de lessen met ongeveer een kwartje omhoog. De prijsverhoging heeft te maken met de normale inflatiecorrectie. Wij hebben bijvoorbeeld de stijgende huur- en energieprijzen. We hopen op jullie begrip.
De volgende factuur komt op 15 december. Als je pas net lid bent geworden dan krijg je de factuur voor jan/feb/mrt op 1 januari. In deze factuur is de prijsstijging al opgenomen.
Wil je een verandering in je lestijd of denk je aan een wijziging in je abonnement? Vanaf 23 december is onze administratie gesloten. We horen graag voor die tijd wat we voor je kunnen aanpassen voor kwartaal 1, zodat we voor de feestdagen alle administratie kunnen afronden. We beantwoorden 10 dagen geen e-mails: tussen 23 december en 2 januari. Veel dank voor je medewerking.

Nieuwsbrief November

Agenda
Van september t/m december is er extra aandacht voor stiltemeditatie
Rohatsu meditatieweek - 11 t/m 15 december
Kerstvakantie 23 december t/m 7 januari - geen lessen
Voorjaarsvakantie 17 t/m 25 februari - alle lessen gaan door
29 maart 2024 - goede vrijdag - alle lessen gaan door

Vakantie kiekje uit Tokyo

Rohatsu
Over zes weken, vanaf 11 december, is onze jaarlijkste meditatieweek: Rohatsu. Een bijzondere week waarin we naar binnen keren, maar ook juist onze blik weer helder naar buiten weten te richten.

“In daily activities without discrimination, I alone naturally harmonize.
Not grasping or rejecting anywhere,
Not going with or going against.
Who considers crimson and purple honorable?
There's not a speck of dust in the mountains.
Spiritual powers and wondrous functioning:
Hauling water and carrying firewood.“

~uit brief aan Ch’en Jen-li van Meester Ta Hui

We zullen de komende weken nog uitleggen hoe de lessen in de week van Rohatsu week verlopen. Heb je hier vragen over stel deze dan voor of na de les. De Rohatsu is dit jaar van 11 t/m 15 december.

Uitzicht over NAKANO

Thuis oefenen
We horen vaak dat er wordt gedacht dat thuis oefenen van weinig betekenis is als het korter is dan de les in de school. Regelmatig oefenen heeft juist een grote invloed op de ontwikkeling van je concentratie, ontspanning en gezonde houding. Zie de les die je volgt als tijd om te leren, nieuwe gevoelens, interessante oefeningen. De oefeningen thuis doe je voor herhaling en om het geleerde toe te passen in dagelijkse situaties. Als je elke week een uur les volgt, kun je bijvoorbeeld elke ochtend twintig minuten bewegen en ‘s avonds tien minuten meditatie oefenen. Zo heb je drie uur extra training in de week en na meditatie rust je beter uit in je slaap.

Thuis yoga oefenen

Het letten op je houding voegt dagelijks positieve tijd toe aan je training. Houd je rug een tijdje goed uitgestrekt. Je buik- en rugspieren worden hier sterker van. Laat je schouders een paar keer zakken. Spanningen in je nek verminderen daardoor. Leg een paar minuten je handen tegen je buik en voel tien of twintig ademhalingen. Hiermee krijg je rust in je hoofd, ontspannen je ademspieren en het is gezond voor je hart en bloedvaten.
Thuis oefenen hoeft dus niet zo lang. Als je een paar bewegingen of houdingen uit je les onthoudt dan kun je vrij makkelijk je totaal aantal minuten per week positieve invloed op je lichaam en geest verviervoudigen. Het mag makkelijk zijn. Je mag de leuke dingen herhalen. Je kunt jezelf wekelijks voor een uitdaging stellen. Vul het in op je eigen manier. Óf volg regelmatig een videootje uit ons YouTube kanaal, als je zelf niet goed weet waar je moet beginnen.

Japans festival 2023

Praktische zaken
Telefoon uit
Graag extra opletten dat je de rest van het jaar je telefoon helemaal uit zet voor de les. Dus ook geen trilfunctie!!! Zo maken we de zaal nog rustiger.

Warme kleding
Neem de komende maanden sokken, truien, vesten mee de zaal in en leg deze naast je mat voor de laatste twintig minuten van de les. Je kunt deze kleren aandoen als je gaat liggen voor de ontspanningsoefeningen of voordat je gaat zitten voor de laatste meditatie.

Lessen inhalen
Volg je lessen in de ochtend maar kun je niet komen? Je mag ook inhalen in de avond. Deze lessen zijn een half uurtje langer, houd daar rekening mee ivm je avondeten. Volg je les om 18:15, dan eet je misschien daarna om 20:00 uur. Vind je dat erg laat, neem dan iets kleins rond half 5. Een boterham met een appel bijvoorbeeld. Plan je maaltijd wat eerder als je naar de les van 20:15 komt. Het liefst eet je uiterlijk twee uur voordat je gaat mediteren of sporten.

Geen eten en drinken in de zaal
Neem geen waterflessen mee in de zaal. Je mag voor en na de les drinken. In dringende gevallen kun je stilletjes de zaal uit lopen en een glaasje water pakken. Zo houden we de trainingsruimte zo opgeruimd mogelijk. Heb je vaak dorst in de les? Let er dan overdag op dat je met regelmaat wat drinkt. Je zult dan merken dat je tijdens de les niet wordt afgeleid door dorst.


Nieuwsbrief Oktober

“Meditatie leert ons hoe we stil kunnen zitten midden in onszelf, in ons hart, in onze adem, in de wereld en ons vervolgens kunnen openen naar ons ruimere zelf en naar de wereld van anderen. In die geest gaat de wereld transparant door ons heen en beginnen we te voelen hoe buiten noch binnen bestaan. Iedere dag raakt die oefening steeds meer van ons leven aan en ontdekken we waar de oude teksten over spreken.”

~ Zen Cirkels. De essentie van zen - verhalen en gedichten van Oosterse en Westerse zenmeester

japanese vulkaan

Iwaki-san, Aomori prefectuur / Foto: Saskia

BRRRR
Het wordt kouder: neem sokken en een trui mee de zaal in voor de meditatie en ontspanningsoefeningen.

MEDITATIEBOEKJE
Voor wie thuis ook wil oefenen met stiltemeditatie hebben wij een oefenboekje gemaakt. Je kunt dit zelf uitprinten. Je maakt in het boekje elke keer een aantekening als je hebt geoefend. Zo kun je aan het einde van het kwartaal teruglezen hoe je ervaring met meditatie over een langere periode is geweest. Het geeft je inzicht in je ontwikkeling. Je ziet dan ook duidelijker wat voor invloed de meditatie heeft op je dagelijks leven.

Zen

LESSEN IN HET NAJAAR
In september hebben we de basis van het mediteren doorgenomen: Recht zitten (asana), concentratie trainen (dharana), bewust zijn in stilte (shikantaza).
We oefenen met het maken van een gezonde uitgestrekte houding, een natuurlijke ademhaling die we niet vastzetten, en het soepel maken van de heupen om makkelijker en langer in de meditatiehouding te kunnen zitten. We begrijpen hoe we in praktische stappen een meditatie in gaan.

In oktober zullen we aan het begin en einde van de les, maar ook in de yogahoudingen, oefenen om de houding bewust voor een langere tijd niet te bewegen. Hiermee versterken we de concentratie en ervaren we minder afleiding. De meditatie wordt langer en stiller.

Geluk voor iedereen

Één van de zeven geluksgoden. Kamaishi, Iwate prefectuur / Foto: David

“Met meditatie komen we bij de leegte of het vacuüm, in het Sanskriet aangeduid met shunyata en in het Japans met mu. Deze leegte is oneindig. […] Het blijft buitengewoon moeilijk om heel duidelijk te zien dat alle dingen in zichzelf leeg zijn.”

~ Van leerling tot meester. Een doorlopende confrontatie met mijn eigen stupiditeit

Nieuwsbrief September

NIEUWE DARUMA
Een bijzondere plek die wij bezochten in Japan, was de werkplaats waar de Daruma’s worden gemaakt, in Takasaki. Je komt daar binnen in een ruime hal waar Daruma in verschillende maten en kleuren tentoongesteld staan. Wij vonden er eentje die niet rond is, maar die de vorm heeft zoals de monnik vroeger op schilderingen werd afgebeeld. Deze hebben we uitgekozen om in De Lijfschool te zetten. Op de rug hebben we in goudverf het karakter voor “Liefde” laten kalligraferen.
daruma liefde
Boven op de berg, een paar minuten van de werkplaats, staat de Shorinzan Daruma-ji Tempel. Deze tempel is geheel gewijd aan Daruma. Een mooi entree met een hele hoge stenen trap en een prachtige tempeltuin met grote karpers. Er staan zoals bij de meeste tempels, verschillende gebouwen. We bezoeken ze één voor één. Het kleine museum met allerlei oude Daruma’s in de gekste vormen laat poppetje voor poppetje de humor zien die mensen ervaren van hun zen-studie. We wandelen langs de verschillende mooie zalen en offerplaatsen. In één van de zalen zijn een monnik en een aantal bezoekers oefeningen aan het doen. Hoe bijzonder dat wij in Japan deze plek mogen bezoeken.

Shorinzan Daruma Temple

STILTE-MEDITATIE
In de maanden september t/m december zullen we meer tijd besteden aan zen meditatie.
We zullen werken aan een gezonde zithouding en het verbeteren van onze concentratie. In de week van 11 t/m 15 december vieren we Rohatsu. In die week doen we op alle uren een lange stiltemeditatie. Er is geen uitleg tijdens Rohatsu. We zullen alles uitleggen en oefenen in de komende maanden zodat je helemaal voorbereid bent als je aan je Rohatsu-les begint.

mooie foto's uit japan
Kiekjes uit Japan

Nieuwsbrief Zomer

Nieuwsbrief Juli 2023


Dankjewel dat jullie de aflopen twaalf weken met ons de filosofie van yoga en zen hebben doorgenomen. We hebben weer vele leuke gesprekken gehad over hoe je hiermee kunt oefenen. Er zijn volop kwartjes gevallen, nieuwe inzichten en ervaringen gevonden in de goede oude vertrouwde training. Mocht je iets willen nalezen, dan kun je alvast kijken op onze website.
daruma daruma daruma

Zomer 2023: Ontspannen, rekken, meditatie
In het zomerkwartaal hebben we dit jaar 9 weken les verdeeld over juli, augustus en september. We zullen extra aandacht besteden aan rekken en ontspannen tot het einde van augustus. De laatste oefening is in deze lessen niet zittend, maar liggend in savasana om diepe ontspanning te ervaren zonder in slaap te vallen. Dit is een oefening die kan helpen om beter te voelen hoe diep, herstellend, zacht en ontspannen een meditatie kan zijn.
In september starten we de meditatieperiode met langere zitmeditaties aan begin en einde van de les. Dit zal ook de maand zijn met wekelijks uitleg over het volhouden van een goede zithouding. Een goede basis in het zitten zorgt dat je langer ononderbroken kunt concentreren. Je bent dan minder dromerig en afgeleid. We zullen extra uitleg geven over de anatomie zodat je je houding nog beter voelt.
Ja daruma komt in alle maten en soorten
Wijziging lesrooster - David woensdag 18:15
Vanaf 1 juli zal David de les van Saskia overnemen op woensdag om 18:15. Beide lessen op woensdag avond zijn dan van David. Zo hebben we een betere verdeling van het aantal leden en lessen per leraar. Het is dan ook makkelijker voor leden die twee keer per week komen, om van beide leraren lessen te volgen. Als in juli blijkt dat dit nieuwe rooster beter werkt, dan blijft het de rest van het jaar zo.
skull daruma

Nieuwsbrief Juni

Agenda
29 mei - Pinksteren - GESLOTEN - geen lessen, graag op een andere dag deze week!
24 juli t/m 18 aug - Zomervakantie - GESLOTEN

groot-zendo-daruma

Teksten op website
Alle teksten die we voorlezen in de les in dit kwartaal, de yoga sutra’s of oude gedichten, zijn na te lezen op onze website.

klankschaal meditatie

Zomersluiting - vakantie
Deze zomer gaan wij er vier weken tussenuit. De yogaschool is daarom gesloten van 24 juli tot en met 18 augustus. Andere kwartalen hebben we 12 lesweken. In het kwartaal juli, augustus en september zijn er 9 lesweken. Je ontvangt daarom voor de zomer een factuur met een aangepast bedrag.

daruma gespot amstelpark
Daruma gespot op de Pure Markt in het Amstelpark

Juni - twee thema’s
In kwartaal 3 doen we altijd extra ontspanningsoefeningen. Omdat we in de zomervakantie drie weken missen, die zullen we deze oefeningen in juni en juli doen, en in de laatste twee weken van augustus. Dat betekent dat we in juni twee thema’s hebben: teksten en ontspanning.

prent

Tijdig afmelden - plaats genoeg
In meer dan 90% van de gevallen wordt een les gevolgd op het eigen vaste uurtje. De leswissel voor de overige 10% wordt over het algemeen goed gecommuniceerd. Dat is voor ons ook heel belangrijk, om genoeg inhaalplekken te kunnen aanbieden.
We horen het heel graag op tijd als je niet naar je les kunt komen.
Op alle uren zijn minimaal drie plaatsen beschikbaar om in te halen. Soms hebben we er meer nodig. Er zijn dagen dat er wel tien mensen op dezelfde tijd willen inhalen. Afmeldingen komen regelmatig pas kort voor de les of na de gemiste les, waardoor we inhalers niet meer op de vrij gekomen plaats kunnen inplannen.
Help jij ons met het aanbieden van deze lege plekken door je tijdig af te melden? Daar zijn wij en je mede-yogi’s mee geholpen. Alvast bedankt.

Nieuwsbrief April

Agenda
Vanaf april is het thema Filosofie van Yoga en Zen
7 april - Goede Vrijdag - Geopend - Alle lessen gaan door
10 april - Tweede Paasdag - Gesloten - Geen lessen
24 t/m 28 april - Meivakantie - Gesloten - Geen lessen
5 mei - Bevrijdingsdag - Geopend - Alle lessen gaan door
18 mei - Hemelvaart - Geopend - Alles lessen gaan door
29 mei - Tweede Pinksterdag - Gesloten - Geen lessen

sterke rug video saskia

Yoga voor een sterke rug
Saskia heeft een video opgenomen voor thuis. Hiermee kun je je rug sterk maken en je heupspieren langer. Zo krijg je een gezondere zithouding. De les duurt 20 minuten. Een fijne lengte om regelmatig even aan te zetten.

bloesem

Nieuwbrief Maart 2023

Agenda
In maart geven we nog extra ademhalingsoefeningen
Vanaf april is het thema filosofie uit de oude teksten
7 april - Goede Vrijdag - Geopend - Alle lessen gaan door
10 april - Tweede Paasdag - Gesloten - Geen lessen
24 t/m 28 april - Meivakantie - Gesloten - Geen lessen
5 mei - Bevrijdingsdag - Geopend - Alle lessen gaan door
18 mei - Hemelvaart - Geopend - Alles lessen gaan door
29 mei - Tweede Pinksterdag - Gesloten - Geen lessen

nieuwsbrief 2023 david saskia yoga

Video voor een lage ademhaling
In februari hebben we oefeningen gedaan om de ademhaling van de borst en schouders te verplaatsen naar de buik. Van hoog, gespannen en snel, naar lage rustige bewegingen. David heeft één van de oefeningen opgenomen voor thuis.

ademhooglaag

Vrije plaatsen ook voor jou!
We hebben na drie jaar eindelijk weer normale klassen. Zijn we heel blij mee. Gezellig en ons werk als leraar is nu weer een groot plezier. Er zijn elke week nog 70 vrije plaatsen. Deze gebruiken we voor het inhalen van lessen. Jij mag ook gebruik maken van deze vrije plaatsen als je een keer een extra tijd hebt voor yoga, of als je iemand wilt laten zien waar je elke week naartoe gaat. Vraag er naar!
In de afgelopen maanden hadden we bijvoorbeeld:
Iemand die een week elke ochtend om 9:00 uur kwam als ‘yogaweek’. Ze vertelde dat het heel goed voelt en dat ze er veel beter door slaapt.
Eén van onze leden had een zware tijd achter de rug en wilde een weekje extra lessen volgen om haar hoofd leeg te maken en weer goed in haar vel te komen. “Ik wil het achter me laten, en hier lukt dat. Dan ga ik zo fijn naar buiten. Na een paar dagen yoga heb ik mezelf weer terug.”
Verder was er iemand die graag een paar keer extra wilde oefenen met versterken van de heupspieren vanwege pijnklachten. “Het kost zo’n energie om er steeds maar op te letten, maar als ik de les volg lukt dat het hele uur en daardoor krijg ik er weer vertrouwen in dat het goed komt.”
En we hadden iemand die door een operatie een tijdje weg was en heel graag wilde komen om onder de mensen te zijn. “Ik ben zo dankbaar voor iedere persoon die ik nog mag ontmoeten in mijn leven.”
Afgelopen maanden hebben we ook weer partners, vrienden, een zus en een huisgenoot over de vloer gehad. Hartstikke leuk als je een keer iemand wilt meenemen, ook daarvoor is plaats genoeg.

brahmariNieuwsbrief Februari 2023

Agenda

 • Voorjaarsvakantie - Geopend - Alle lessen gaan door
 • 7 april - Goede Vrijdag - Geopend - Alle lessen gaan door
 • 10 april - Tweede Paasdag - Gesloten - Geen lessen
 • 24 t/m 28 april - Meivakantie - Gesloten - Geen lessen
 • 5 mei - Bevrijdingsdag - Geopend - Alle lessen gaan door
 • 18 mei - Hemelvaart - Geopend - Alles lessen gaan door
 • 29 mei - Tweede Pinksterdag - Gesloten - Geen lessen


De Lijfschool in de Pijp

Daruma brengt geluk!
Geef iemand een geluksboeddha cadeau! Daruma wordt gezien als een lucky charm, omdat hij staat voor veerkracht. In de Daruma tempel hangen bezoekers briefjes met hun doelen en wensen aan een grote Daruma om hun geluk in de toekomst alvast onder woorden te brengen. Deze boeddha staat voor veerkracht, en komt net zo vaak overeind tot zijn wensen werkelijkheid worden. Er is niets wat hem uit het veld slaat. Wens jij iemand toe dat dit jaar iets werkelijkheid wordt? Spreek je steun uit en geef een Daruma.

Meer weten over Daruma kijk op onze website
Of kijk naar onze youtube filmpjes over Daruma

Daruma poppetje 15 euro

Thuis oefenen met adem
Maandag kregen we een e-mail van iemand uit onze yogalessen die thuis elke dag oefent met de ademhalingsoefening uit de les. Het thema ‘ademen’ van kwartaal 1 komt haar heel goed uit. In een zeer stressvolle periode zijn dit makkelijke en wonderlijk effectieve oefeningen om spanningen los te laten. Elke dag een minuutje of 10 of volg lekker op zaterdag ochtend deze online les.

adem oefeningen met Saskiaalles

Nieuwsbrief Januari 2023

Agenda
- jan/feb/mrt 12 lesweken met extra aandacht voor ademhaling
- Start kwartaal 1: maandag 9 januari

kom weer mee doen in dit nieuwe jaar

Nieuwjaarskaart
Iedereen een heel mooi en gezond 2023!
Er waren meerdere vragen over de Japanse tekst op onze nieuwjaarskaart. Misschien heb je hem zelf al ontcijferd. De karakters staan op de kalligrafieën die aan de muur in de yogazaal hangen. Je leest “Daruma Daishi Yuga”. Dit betekent grootmeester Daruma yoga.
Daruma was de achtentwintigste opvolger van Boeddha en de grondlegger van zen. Hij kreeg van zijn meester de opdracht om de oorspronkelijke weg van de Boeddha opnieuw helder te krijgen in Boeddhistische kloosters. Daruma kwam zelf uit India, maar reisde in zijn leven door verschillende landen in Azië waaronder het huidige Maleisië en China, waar hij zorgde dat de kloosterlingen weer meditatie gingen beoefenen en hij liet ze ochtendgymnastiek en verschillende yoga-oefeningen doen. Alleen praten over hoe je je zou willen voelen en theorieën over hoe je verlichting kunt bereiken brengt je nooit wat Boeddha voelde. Om zelf te ervaren moet je zelf oefenen. Wanneer Boeddha sprak over zijn leraren, dan had hij het altijd over ‘de yogi’s’.
Wij vinden dit een mooi uitgangspunt voor onze yogaschool. Oefen zelf, ervaar het zelf. Hoe beter je de oefeningen en je eigen lichaam en geest bestudeert, hoe meer we ervaren waar yoga voor is.
Uitleg van de nieuwjaarskaart daruma daishi yuga

Gekleurde Rohatsu slingers
Het is alweer een paar weken geleden dat we allemaal briefjes hebben opgehangen na de meditatielessen tijdens Rohatsu. De kleurige slingers met teksten en tekeningen hingen in de laatste lesweek van het jaar nog in de zaal om te bekijken wat meditatie voor uitdagingen en inzichten kan brengen. Voor ons ook weer heel inzichtelijk. Bedankt voor jullie deelname en bijdrage aan de meditatie-slingers.

Rohatsu slinger

Rustige lestijden
Sommige uren zijn prime time uren en meestal druk bezocht. Op de volgende uren hebben we veel vrije plaatsen. Wil je graag je vaste uur veranderen naar één van deze tijden, stuur dan even een mailtje of geef het door aan je leraar.
- Dinsdag 20:15
- Woensdag 10:30 en 18:15
- Donderdag 9:00
- Vrijdag 10:30 en 16:00

Review
Het is voor de vindbaarheid van onze website belangrijk dat wij af en toe nieuwe reviews krijgen. De Lijfschool is er enorm mee geholpen als jij een berichtje achter laat met jou ervaring van de lessen. Nieuwe leden kunnen aan de hand van jullie verhalen bepalen of ze een proefles bij ons willen volgen.
Je kunt schrijven over de zaal, over de lessen, over het gevoel dat je hebt van het oefenen, over je leraren, over wat je geleerd hebt of misschien heb je zelf een heel ander idee. Een enkel zinnetje is al genoeg. Wij zijn er ontzettend blij mee.

Review voor Google maps

Review voor Yelp

Nieuwsbrief December 2022

- 5 december - wel les!
- 12 t/m 16 december Rohatsu - stiltemeditatie ipv yoga (m.u.v. zwangerschapsyoga)
- 19 t/m 23 december - David afwezig, alle lessen van Saskia
- 24 dec t/m 8 januari kerstvakantie - De Lijfschool is gesloten
- 22 januari - zaterdag 10:00 tot 12:00 - partnerles zwangerschapsyoga

Meditatie week 2022

MEDITATIE WEEK

Rohatsu wordt over de hele wereld gevierd. Het is de dag waarop de verlichting van Boeddha Siddharta Gautama wordt herdacht. Er zijn geen vaste voorschriften voor de viering. Elke school en elk klooster geeft hier zelf een invulling aan. Het is gebruikelijk om in de periode voorafgaand aan Rohatsu meer te mediteren. Deze tijd is jaarlijks een hoopvolle tijd van achterlaten van spanningen en onvrede, naar een lichter en losser bestaan. Dat Boeddha binnen zijn mensenleven verlossing vond door daar via regelmatige oefening in te investeren, maakte dat hij daarna aan iedereen wilde duidelijk maken dat er een weg is voor ieder mens om zich tijdens zijn leven los te maken van zorgen en spanningen.
Ook wij vieren in De Lijfschool jaarlijks Rohatsu en besteden in de periode daarvoor extra tijd aan de ervaring van rust en vrede in het hier en nu. Op de foto’s zie je een impressie uit verschillende landen. De viering van Rohatsu, wat in het Japans betekent “achtste dag van de twaalfde maand” gebeurt volgens de maankalender elk jaar op een andere dag, in delen van China op 8 januari en in Japan en het Westen meestal op 8 december. Het wisselt dus wanneer het precies plaatsvindt. Rond 8 december worden vaak meerdaagse meditatie-retraites georganiseerd, die worden afgesloten met een gezamenlijke maaltijd of een ceremonie.
In onze school is een vrijblijvende meditatieweek. Je mag zelf weten hoe vaak je tijdens Rohatsu een les komt volgen. Na deze week hebben we nog een week met gewone yogalessen en daarna is De Lijfschool twee weken gesloten.
Alle lessen zijn volgens het normale rooster. Wil je extra lessen volgen, dan kun je dat doorgeven via ons aanmeldformulier. Je hoeft geen yogamatje mee te nemen. Wij maken de zaal klaar met voldoende zitplaatsen. Voor en na de meditatie mag je praten.

sinterklaas mediteert bij de Lijfschool

ZWANGERSCHAPSYOGA

In de week van Rohatsu zijn er gewoon lessen zwangerschapsyoga op de normale uren. Ben je zwanger en wil je graag een meditatieles volgen? Dan kun je tijdens Rohatsu aanmelden voor onze andere uren. Kijk even in het lesrooster wanneer je mee kunt doen.
Vertel het door! We willen heel graag nieuwe leden voor zwangerschapsyoga. Sinds de pandemie merken we dat zwangeren pas in de laatste weken van de zwangerschap komen meedoen. Onze lessen zijn informatief en leuk om te doen vanaf ongeveer week 18 of 20. Dus al vrij vroeg in de zwangerschap. Nu kunnen deelneemsters vaak maar een stukje van de cursus volgen, omdat ze al gauw na het starten met de lessen gaan bevallen. Wij bieden goede begeleiding tijdens de zwangerschap en een veel gewaardeerde voorbereiding op de bevalling. Heb je meegedaan met onze lessen, dan zijn wij je heel dankbaar als je het aan andere vrouwen vertelt zodat zij ons liefst al vanaf de twintigste week van de zwangerschap weten te vinden.
Reacties van dames die inmiddels zijn bevallen:
“Bedankt voor de fijne lessen. Ik keek elke week uit naar dit uitstapje naar De Lijfschool. Tijdens mijn bevalling kon ik heel goed luisteren naar de aanwijzingen en ik voelde goed wat ik moest doen.”
“In het ziekenhuis kreeg ik te horen dat mijn ademhaling heel erg goed was. Ik weet zeker dat ik dat van jou heb geleerd David. Dank je wel. Ik kom zeker terug voor mama & baby yoga.”
“Door de duidelijke uitleg over bekkenklachten kon ik gelukkig doorgaan met yoga toen ik zwanger was. Ik heb veel geleerd en minder pijn gehad. Dat heeft me erg geholpen.”
“Het is zo fijn bij een derde zwangerschap, dat je alles nog eens doorneemt, maar dat je ook gewoon komt om te bewegen.”
Wil jij een review achterlaten zodat andere zwangeren ons kunnen vinden? Heel fijn. Dat kan hier!
Op 22 januari is de volgende partnerles voor zwangeren met partner. Tijdens deze les doen we oefeningen en nemen we door wat je kunt verwachten op de dag of in de nacht van de bevalling. Een fijne ochtend samen met je partner. Je krijgt alle nodige informatie van David en je hoort ook van elkaar hoe je er tegenaan kijkt. Zwangeren en partners dragen sportkleding want iedereen oefent mee. De les is op zaterdag van 10:00 tot 12:00. Aanmelden kan hier.

Nieuwsbrief November

- 12 t/m 16 december Rohatsu - alle lessen stiltemeditatie ipv yoga (m.u.v. zwangerschapsyoga)
- 24 dec t/m 8 januari kerstvakantie - geen yogalessen, De Lijfschool is gesloten
- 22 januari - zaterdag 10:00 tot 12:00 - partnerles zwangerschapsyoga

Zen filosofie

ROHATSU 12 t/m 16 december

Elk jaar in de tweede week van december is het Rohatsu, de week ná Sinterklaas. Vanaf 1 september oefenen we met mediteren en concentreren in alle lessen. Op die manier bereiden we ons voor op de Rohatsu Meditatieweek. Doe je dit jaar voor het eerst mee? Zo werkt het:

- Op alle uren geven we in plaats van asana’s, een les met een lange stiltemeditatie.

- Je mag tijdens Rohatsu zoveel lessen volgen als je wilt. Graag van tevoren je extra tijden doorgeven.

- We doen een aantal lichaamsoefeningen ter voorbereiding op het zitten.

- In lessen van 60 minuten duurt de stiltemeditatie 45 minuten.

- In lessen van 90 minuten duurt de stiltemeditatie 60 minuten.

- Zittende meditaties duren 10 minuten, staande meditaties duren 5 minuten.

- Iedereen die graag langere zitmeditaties doet, mag de staande oefening overslaan. In dat geval zit je 25, 40 of 55 minuten.

- Je kunt je hier aanmelden voor extra lessen

- Meer uitleg over de les vind je in deze video

Lessen van een uur:
Meditatie deceber 2022

Lessen van anderhalf uur:
Nog meer meditatie


Nieuwsbrief Oktober

Brug over de Amstel afgesloten 17 oktober t/m 4 november
Voor werkzaamheden wordt de Nieuwe Amstelbrug tijdelijk helemaal afgesloten voor fietsers en voetgangers. Kom je uit oostelijke richting naar de yogalessen? Dan kun je in deze periode via de Torontobrug of de Berlagebrug naar De Lijfschool. Houd rekening met een langere reistijd en vertrek iets eerder van huis.

yoga circle

Iedereen kan mediteren
Even pauze van je eigen gedachten. Deze week kwam er iemand uit de les die zei: “Ik weet wat je bedoelt. Ik voel die stilte in mezelf als ik een evenwichtsoefening doe. Die lukt alleen als ik me helemaal concentreer. Dan is het helemaal stil en blijf ik in de oefening staan op één been.”
Zo hebben we allemaal ergens in de yogales een stilte. Die leren we steeds beter herkennen. Hoe beter je die toestand kent, hoe vaker je hem zelf kunt vinden.

david-2022

Wisselen van lestijd
Na een paar maanden testen en tevreden reacties laten we het graag aan iedereen zien: de knop op de website voor afmelden op je normale uur en opgeven van je inhaalles.

leswissel

Je mag ons nog altijd een e-mail sturen als je dat fijner vindt of als je er wat bij wilt melden. Wie zich via de website aan- of afmeldt krijgt alleen een reactie als er op de opgegeven inhaaltijd geen plaats is.
Vrijdag 9:00 uur is een drukke tijd voor inhalen, vaak een stuk of acht verzoeken. Wil je op vrijdag inhalen? Dan heel graag om 10:30 of 16:00 uur, daar blijven de inhaalplaatsen meestal leeg.
Je mag je afmelden via de website ook als je nog niet weet wanneer je de les komt inhalen. Dat kun je later nog invullen. Wij weten graag zo vroeg mogelijk of je plek vrij is voor iemand die graag komt inhalen. Op alle uren zijn minimaal 3 inhaalplaatsen beschikbaar. Soms zijn er meer verzoeken. Ben je er een keertje niet op je eigen uur? Dan kan het zijn dat iemand graag op jouw plek meedoet. Dus bij afwezigheid graag bericht.

Nieuwsbrief September 2022

AGENDA

- 17 t/m 21 oktober herfstvakantie - alle yogalessen gaan door

- 29 oktober zaterdag - 10:00 12:00 Partnerles Zwangerschapsyoga

-12 t/m 16 december Rohatsu - alle lessen stiltemeditatie ipv yoga

- 24 dec t/m 8 januari kerstvakantie - geen yogalessen, De Lijfschool is gesloten

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

NA DE ZOMER

Het is weer september, de vakantie is voor velen voorbij en de tijd van ritme en regelmaat is aangebroken. Dat klink serieus maar kan ook heel fijn zijn. Het is hoe de natuur werkt, de seizoenen, de dag en de nacht. Volg daarbij wekelijks je yogales voor wat rust in de bovenkamer of om je lichaam te sterken. We kijken er naar uit om de komende tijd iedereen weer terug in de lessen te zien, samen te mediteren en de yoga asana’s te doen.

Ik kijk ver
voorbij de kersenbloesems
of de gekleurde bladeren

slechts hutten bij de haven
in de avondschemering

~ Fujiwara no Teika, 1162-1241

nieuwsbrief augustus 2022

Elk jaar van september tot en met december gaan we weer stapsgewijs dieper en langer in meditatie. Eerst besteden we tijd aan de zithouding tijdens de meditatie. In de yoga asana’s oefenen we extra met recht en lang maken van de rug en het versterken van de rugspieren. Je leraar loopt tijdens de meditatie rond om te kijken of het lukt om goed recht te zitten. Als het nodig is krijg je hulp met het uitstrekken. Ook tijdens de yogahoudingen waarin je je rug strekt is er meer tijd en begeleiding om je coördinatie te verbeteren.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

uitleg japanse kanji

JAPANSE KARAKTERS IN DE ZAAL

In De Lijfschool hangen acht doeken aan de muur. Dit zijn de acht kernpunten die we gebruiken in de les. De filosofie die we bespreken en beoefenen is terug te leiden tot één van deze acht woorden. In de komende maanden zullen we dan ook één voor één elke scroll aandacht geven.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
vakantie foto
Saskia en dochter Sophie in Postling, Zuid-Oost Engeland, aug 2022

Nieuwsbrief Augustus 2022

Tropische Daruma

AGENDA

8 t/m 12 augustus geen lessen - zomerstop

20 augustus - zaterdag - Bij genoeg aanmelding (3) —> aanmelden

aug t/m 2 sept - Zomerthema: Ontspanning

sept t/m dec - Najaarsthema: Meditatie en concentratie

Ontspannen doe je mee?

ONTSPANNING

Loslaten kun je leren. Daarom hebben we in de zomermaanden elke week extra uitleg en oefeningen om steeds beter te kunnen ontspannen. We zijn begonnen met rustig worden, daarna hebben we een aantal weken geoefend met de armen en benen zwaar maken. Na loslaten van de spieren zijn we verder gegaan met ontspannen van de ademhaling en tot rust brengen van het hart. Observatie is steeds een belangrijke factor in het leerproces. Door spanningen op te merken en de tijd te nemen, kun je uiteindelijk op elke plek in je lichaam leren loslaten. We oefenen daarbij om niet in slaap te vallen. Nu we eenmaal het lijf goed kunnen ontspannen, zijn we door gegaan met het hoofd. Waar we eerst zwaar werden om het lijf los te laten, worden we juist licht van geest. De komende tijd zullen we nog dieper ontspannen waarbij we een fijne evenwichtige rust vinden en een gevoel van ruimte en lichtheid. In de lessen kun je dit gevoel oefenen, buiten de lessen kun je dan ook spanningen sneller herkennen en makkelijker loslaten. Herinner jezelf regelmatig aan het gevoel uit de oefeningen. Augustus staat nog in het teken van ontspanning.

Op YouTube en Spotify hebben wij verschillende ontspanningsoefeningen voor thuis. Vind je het lastig om te ontspannen? Oefen dan elke dag in de ochtend en in de avond, eerst met een begeleidende stem en na een aantal weken zeg je in gedachten tegen jezelf wat je moet doen om tot rust te komen.

Yoga Zomer Puzzel

ZOMERPUZZEL

Hopelijk heb je een fijne gezellige avontuurlijke en misschien wel lekker rustige vakantie. Daarbij hoort natuurlijk een boekje lezen en misschien een puzzeltje. Print hem uit en puzzelen maar. Druk op deze link om de puzzel te downloaden.

baby-yoga-amsterdam

ZWANGERSCHAPSYOGA & MAMA-BABY-YOGA

Gefeliciteerd aan de zwangeren die uit onze reguliere yogalessen doorstromen naar de zwangerschapsyoga. We zijn heel blij dat jullie deze bijzondere tijd ook bij ons zullen blijven komen voor fijne yogalessen. Zwangerschapsyoga is een aangepaste vorm van yoga, waarbij je minder druk zet op je bekken en buik. Je leert hoe je je goed kunt voelen tijdens je zwangerschap, met tips voor je houding. We besteden ook tijd aan het uitwisselen van ideeën over kinderopvang en bijvoorbeeld het vervoeren van je baby. Elke tien weken hebben we een les van twee uur met de partner erbij. In deze les nemen we door hoe de dag van de bevalling verloopt zodat je daar samen op kunt voorbereiden.

Voor alle dames die de afgelopen tijd een kindje hebben gekregen: van harte gefeliciteerd met je gezinsuitbreiding. We hebben weer lieve baby’s in de lessen voor mama en baby. Je kunt hieraan meedoen na je bevalling tot je kindje kan kruipen. Bij mama en baby yoga doe je oefeningen met je baby, en je doet oefeningen voor jezelf. Je mag tijdens de lessen voeden en verschonen. Een gezellige les waarin je ook andere moeders en baby’s uit de buurt ontmoet.

Nieuwsbrief Juni 2022

Wist je dat . . . (1)

Wij de acht Japanse karakters aan de muur zelf hebben laten maken door een Japanse kunstenaar? Het zijn acht woorden die centraal staan in onze training. Onthechting, Observatie, Tevredenheid, Concentratie, Wijsheid, Respect, Stilte en Eenheid. Bij elke scroll hebben wij een inspiratiekaart gemaakt, die je hier kunt bekijken, met uitleg over de betekenis van het karakter. Aan de zijkant van het karakter staat: “Daruma Yoga” met daaronder naam en stempel van de kalligraaf.

daruma with ink

Wist je dat . . . (2)

Wij elke drie maanden een euro van je contributie opzij zetten? Zo hebben wij een spaarpotje voor als één van onze leden tijdelijk in financiële nood zit. Zo werken we al twintig jaar. Met zijn allen ondersteunen we de fysieke en mentale gezondheid van iemand die dat tijdelijk goed kan gebruiken. Jaarlijks zijn er gemiddeld vijf deelnemers die met jouw bijdrage een periode hun contributie kunnen overbruggen. In lastige tijden kan doorgaan met yoga veel betekenen.

Saskia Meijer Yoga

Zomerperiode

In de zomer is De Lijfschool geopend. De maanden juli en augustus zijn gewoonlijk rustig omdat velen met vakantie gaan. Wil je extra lessen volgen, of bijvoorbeeld drie weken twee keer per week en drie weken overslaan? Dat kan allemaal.

We zullen in juni, juli en augustus weer dieper ingaan op ‘ontspanning’. Ontspannen kun je leren. Daarom hebben wij een mooi programma om tot een goede rustgevende diepte spanningen los te laten uit hersenen, zenuwen, ademhaling, hart en spieren. Wat je leert zal daarna helpen in je asana’s en meditaties.

Saskia op het Noord-Hollandse strand

Partnerles

Partnerles Zwangerschapsyoga:
Elke 10 weken is er weer een extra les voor zwangeren met partner. Deze les is gericht op samen bevallen, en de rol van de partner. Welke verwachtingen hebben beide partners van elkaar en hoe ziet zo'n bevallingsdag of -nacht er eigenlijk uit? Verder doen we tijdens deze les natuurlijk veel oefeningen samen, zo wordt het een leerzame en gezellig ochtend.

Op zaterdag 25 juni is de eerstvolgende les van 10:00 tot 12:00.

Doe mee met de partnerles over de bevalling

Yogaweekend (dit jaar doe ik mee)

Een verrijkende ervaring van innerlijke kracht. In een yoga weekend voel je hoeveel je aan kunt, terwijl je steeds meer energie door je lichaam voelt stromen. We hebben al een hele leuke groep die zal deelnemen. Er zijn nog twee plaatsen beschikbaar.

Programma:

zaterdag 11 juni

09:00-10:00 meditatie en asana
10:30-12:00 asana
12:00 lunch
13:30-15:30 asana en pranayama
15:30 pauze
16:00-17:30 asana

zondag 12 juni

09:00-10:00 meditatie en asana
10:30-12:00 asana
12:00 lunch
13:30-15:30 asana en pranayama
15:30 pauze
16:00-17:30 asana

Prijs: € 149,95

Twijfel je of jij aan dit weekend kunt deelnemen? Neem contact op. We denken graag met je mee.

Yoga Hoofdstand