Nieuwsbrief Juli

title


Vraag aan de leraar:
David, hoe ben jij in aanraking gekomen met yoga?
Mijn tante Noor leende mij een boek, dat ik overigens nooit heb teruggegeven, waarin stond dat mensen vragen hebben over het leven. Als kind denk je dat grote mensen alles weten. Nu kwam ik erachter, dat ook volwassenen vragen hebben, en dat zij een deel van hun leven besteden aan het zoeken naar antwoorden. Voor mij was dit een enorme openbaring. Dit boek heet “De Lege Spiegel”, een autobiografische roman van Jan Willem van de Wetering. De schrijver gaat als jonge man net na de Tweede Wereldoorlog werken op een boot en belandt op een dag in Japan. Op een dag ziet hij een zenklooster. Hij besluit zich aan te melden bij de poort. Het sprak mij aan, dat deze man oefeningen kon doen, om daarmee zelf antwoorden te vinden.
Toen ik veertien was, vond ik na bezoek aan verschillende leraren een plek waar ik dit in de praktijk kon brengen. Ik moest daar oefeningen doen tot ik een ons woog, en dan nog een keer, en nog een keer. Wax on, wax off. Een veilig plek, waar je keer op keer geconfronteerd wordt met je eigen stupiditeit, zodat je je kunt ontwikkelen en tot inzicht komen, zonder dat iemand over je oordeelt in welk tempo jij dat doet. Heel respectvolle plek, met respectvolle leraren. Iedere keer als ik naar een training was geweest, voelde ik me fijn. Dat was elke keer een bevestiging, dat ik op de juiste plek zat.
We moesten gaan zitten, in stilte, netjes in een rij. Zo’n stilte had ik nog nooit meegemaakt. Het is nooit stil. Daarna kwam een pittige warming up van twintig minuten. Zo intensief dat ik het gevoel had dat de les wel voorbij moest zijn. Dan begon de les met precisie waarbij continue je volledige aandacht werd gevraagd. Er was geen enkele ruimte voor dagelijkse zaken. Zo was je na de training, wanneer je weer in stilte ging zitten, helemaal vrij van ego, oftewel je ingesleten ingewikkelde zelf. Een totale ontspanning van mijn hersenen. In die stilte in, en ná de training vond ik de yoga die ik zocht.

zomeryoga

Mama & baby yoga
Als je kindje nog heel klein is, kan het lastig zijn om van huis weg te gaan. Je moet kiezen wanneer je je oppas inschakelt of afspraken maken met je partner. Om het makkelijker te maken om naar yoga te gaan in de periode na je bevalling, mag je baby op dit uur mee naar de les. Je kindje mag slapen in de wagen, of naast je op een babykleed liggen, terwijl jij meedoet met de oefeningen. De lessen zijn op maandagen, van 13:00 tot 14:00 uur.

25450ae6-bcd6-48e3-b991-5e2c14be09a3

Nieuwe inrichting
De yogazaal is groter dan voorheen. Wij verwachten nog nieuwe wanddecoratie. Deze is besteld bij een kalligraaf in Japan. Vervolgens wordt de kalligrafie nabij Beijing op een zijden doek bevestigd en naar Amsterdam gestuurd. Dit alles heeft wat vertraging opgelopen omdat Beijing op slot zit. De maker kan niet naar het postkantoor.
Het oefenen bij de lange witte muur is altijd lastig met bewaren van het evenwicht. Als daar binnenkort decoratie hangt, dan kun je je blik daarop vestigen en zul je rustiger balanceren in de asana’s.
Bij elke zijden doek komt een ansichtkaart met uitleg. De set van acht inspirerende kaarten kun je binnenkort voor €9,95 kopen bij je leraar. Voorop staat de kalligrafie en achterop de verklaring. Elke doek staat voor één van de basisthema’s van Daruma Yoga. Zo herinneren de doeken ons tijdens de les aan bijvoorbeeld 'Concentratie' en 'Observatie'.

-= CORONA =-
Al zouden we heel graag een corona-vrije nieuwsbrief sturen, ook omdat Amsterdam nagenoeg corona-vrij is, moeten we toch jullie en onszelf aan alle aanpassingen herinneren. Hieronder volgt het nieuws omtrent goed gedrag.

Regels RIVM
Via de overheid en de beroepsvereniging zijn bijna honderd regels opgesteld voor de heropening van yogascholen. Wij zijn verplicht de voor deelnemers geldende gedragsregels zichtbaar voor jullie op te hangen.
Nu hangen er overal briefjes met gedragsregels. Het meeste wijst zichzelf: wat doe je waar. Wij zijn verplicht om iedereen aan te spreken die de regels niet opvolgt. Houd er ook rekening mee dat het voor de mensen om je heen prettig is als jij afstand bewaart. Wij hebben een aantal deelnemers met een kwetsbare gezondheid, die toch graag naar de lessen komen. We hopen binnen een paar weken gewend te zijn aan de nieuwe manieren.

Plaatsen van fietsen
Een verzoekje om fietsen te plaatsen aan de kant van de parkeerautomaat bij de Sint Willibrordusdwarsstraat, voor de ingang van de moskee, liefst in de rekken. Daar is ons fietsenrek naartoe verplaatst. Verschillende buren hebben gevraagd om niet buiten de rekken bij hun voor de deur te parkeren.

Video entree Lijfschool
Kijk nog een keer naar deze video voordat je naar de les komt. Het is voor ons niet mogelijk om te assisteren tijdens de inloop, omdat wij dan de route blokkeren. Wel zal je leraar waar nodig, assisteren in het plaatsen van je mat, en bij volgorde en tempo van de uitloop. Volg zelf alle aangegeven instructies op. Tussen alle lessen zit een half uur voor in- en uitloop. Er is éénrichtingsverkeer. Pas als de laatste van de vorige groep weg is, mag de eerste van de volgende groep naar binnen.
Boven al: houd anderhalve meter afstand en kom niet naar de les als je je niet lekker voelt.

thump-cif-za

Uitlenen materialen
We mogen nog altijd geen materialen met elkaar delen. Je mag voor onder je knieën een dikke handdoek meenemen. Als je een kussensloop meebrengt, dan mag je daarmee een zitkussen uit de kast pakken. Raak het kussen niet met blote handen aan.
Tussen lessen maken wij deurklinken schoon. Denk er zelf ook aan om je handen te desinfecteren met de handlotions die er staan.

Screenshot 2020-07-16 at 11.40.04