De Lijfschool Amsterdam

Hoofdstand

Daruma

Daruma is een oude Indiase monnik uit het jaar 500. Hij stond voor: 'niet lullen maar poetsen'. Hij was ervan overtuigd dat de enige manier om dichterbij een ervaring te komen van verstilling is door te oefenen en niet door er eindeloos over te praten. In onze zaal staat dan ook dit prachtige 250 jaar oude houten beeld van Daruma om ons te helpen herinneren dat het om de ervaring gaat en om niets anders.

Daruma Beeld

De vier spirituele richtlijnen volgens Daruma

De monnik Daruma heeft zelf nooit iets op papier gezet. Zijn teksten zijn door zijn leerlingen opgeschreven. Nu, 1500 jaar later, zijn die teksten nog steeds actueel. Al zijn ideeën komen heel gecondenseerd samen in slechts vier regels.

1
Je zult alleen rust kunnen ervaren als je onrecht leert verdragen. In de hele wereld is er onrecht, op grote schaal maar ook op persoonlijk niveau. Zonder de acceptie hiervan zal je altijd in beroering zijn. Hoe je vervolgens handelt naar dit onrecht zegt Daruma niets, dat is aan jou.

2
Pas je aan. De wereld wordt geregeerd door omstandigheden niet door jou, maar als mens zitten we vast aan onze ideeën, verwachtingen en denkwijze. Hierdoor is er vaak wrijving tussen hoe dingen in het leven gaan en hoe je probeert vast te houden aan jouw manier van doen of denken. Laat los.

3
Zoek niets. Eigenlijk simpel, zolang je zoekt ben je niet in rust. Wanneer je altijd denkt dat de oplossing in de toekomst ligt, ben je altijd aan het jagen. De oplossing ligt in dit moment. Stop met zoeken. Sluit een moment je ogen en adem eens diep in en diep uit. Wat je zocht heb je gevonden. Hier,.. nu.

4
Blijf oefenen. Langzaam neemt de begoocheling weer de overhand. Al die prikkels, al die mensen. al die verwachtingen. Laat je niet gek maken, oefen regelmatig om niet te vergeten waar het leven echt over gaat.

Darauma
Gummetjes
Daruma (だるま) is ook een traditionele Japanse ronde pop van papier-maché. Hij beeldt de boeddhistische monnik Daruma
(500 n.chr.) uit. In Japan is het een populaire geluksbrenger. Hij staat voor veerkracht en doorzettingsvermogen. Als je het poppetje omstoot komt hij als een tuimelaar weer vanzelf recht op te staan.

Gebruik: Het poppetje heeft nog geen oogjes. Bij het doen van een voornemen kleur je één oog in. Zet hem op een plek waar je hem kan zien en hij houdt je met dat ene oog in de gaten. Om je elke dag aan je voornemen te herinneren zodat je je doel bereikt. Is het je gelukt dan mag je het andere oog ook inkleuren.

Meld je aan voor een proefles.